Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe Eltrivium ( GDN25/80 + GDM16/80 + XT19 )

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Jeżeli będzie to stało na wysokim poziomie merytorycznym to oczywiscie, miło widziane są takie artykuły :)

Skomentuj

Pasmo do 500Hz mam o 6 dB głośniejsze od reszty.
      To znaczy, że gra 3 krotnie głośniej ?

Skomentuj

nie. nieco ponad 2x

Skomentuj

zrób maskownice na te kolumny i będzie gitez

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
            Zamieszczone przez Pawel S.
            po wykresach z pomiarow widac jak kiepskim wyborem byl XT19 - jest za cichy.

no maj taką samą efektywność jak średniak za L_PADem. A powinien mieć wyższą? O ile ?
            Tutaj musze zganic Pawla i pochwalic konstruktora (choc nie wiem czy zrobil to swiadomie). 3 drozna konstrukcja jest bardzo dobrym rozwiazaniem jezeli chodzi o kompensacje baffle step. Tutaj kompensacja (na tyle ile to wynika z pomiarow) jest okolo 5dB czyli prawie jak w ksiazce. Zakladajac ze szerokosc przedniej scianki jest ca 28cm to srodek bs powinien wypadac na 410Hz - wiec idealnie by bylo jak bys troszeczke przesunal w dol pierwszy podzial. Poprawiajac przebieg filtracji wyzszego podzialu mysle ze mogl bys znacznie polepszyc brzmienie zestawu.
            pozdr
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys, troche mnie denerwujesz tym baffle step bo moja wiedza w tym zakrsie jest zbyt skompa i malo co rozumiem. chyba pora sie podszkolic... ale czasu brak :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                borys, troche mnie denerwujesz tym baffle step bo moja wiedza w tym zakrsie jest zbyt skompa i malo co rozumiem. chyba pora sie podszkolic... ale czasu brak :/
                Nie chce nikogo denerwowac...
                Turaj bardzo fajne opracowanie R.Eliota
                http://sound.westhost.com/bafflestep.htm

Tutaj edge do symulacji wplywu odgrody akustycznej na propagacje zaburzenia jakim jest dzwiek
                http://www.tolvan.com/edge/
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys
                  Nie chce nikogo denerwowac...
                  ojjj.. spokojnie - moja rodzinka nie bardziej denerwuje :P

Zamieszczone przez borys
                  Turaj bardzo fajne opracowanie R.Eliota
                  http://sound.westhost.com/bafflestep.htm
                  prawdopodobnie mailbym problemy ze zrozumieniem tego po polsku ale...
                  mam jutro angielski wiec zobaczymy co potrafia panie od angielskiego na politechnikach :mrgreen:
                  print...

Skomentuj

Witam
                    Jaka jest pojemność litrowa oraz długość tunelu bass-reflex dla tego głosnika gdn 25/80? Nie rozumie tego twojego opisu 60L netto ale dla całej kolumny czy tylko dolnej części?

Skomentuj

borys czegos nie rozumiem i prosilbym o wyjasnienie kwestii zwiazanej z baffle step. Czy podczas pomiarow mikrofonem w sali gimnastycznej z odleglosci 1 metra na charakterystykach uwzgledniony bedzie wplyw obudowy (baffle step)? Jezeli jest uwzgledniony to po co podczas projektowania zwrotnicy podnosic ch-ke o 5 dB?

Skomentuj

Zamieszczone przez adrian_sekowski
                        Witam
                        Jaka jest pojemność litrowa oraz długość tunelu bass-reflex dla tego głosnika gdn 25/80? Nie rozumie tego twojego opisu 60L netto ale dla całej kolumny czy tylko dolnej części?
                        Cała kolumna jest dwu komorowa. GDN pracuje w 60L ( po odjeciu zwrotnicy i kosza ).

czestotliwosć strojenia - średnica BR/długość BR
                        Wszędzie musisz po 2 rury BR wstawić tak jak u mnie.

przy 42Hz - 6,8/16cm
                        przy 44Hz - 6,8/13,75cm

EDIT:

XT19 wymieniłem na XT25, gra ładniej od poprzednika.
                        miałem tez okazję XT25 z DX25 porównać, DX gra dla mojego ucha gorzej, tak jakby zlewał hajhet, nie jest taki wyrazisty, i bardziej kuje w uszy niz XT25.

W zwrotce narazie nic nei zmieniłem, bo nie ma JIGa, prócz zmiejszenia L-PADa.
                        R1 - 3,5ohm ( użyłem 2x6,8 równolegle )
                        R2 - 29ohm ( 2x15 szeregowo )

Skomentuj

Czaruję...
                        X