po wykresach z pomiarow widac jak kiepskim wyborem byl XT19 - jest za cichy.
no maj taką samą efektywność jak średniak za L_PADem. A powinien mieć wyższą? O ile ?
Tutaj musze zganic Pawla i pochwalic konstruktora (choc nie wiem czy zrobil to swiadomie). 3 drozna konstrukcja jest bardzo dobrym rozwiazaniem jezeli chodzi o kompensacje baffle step. Tutaj kompensacja (na tyle ile to wynika z pomiarow) jest okolo 5dB czyli prawie jak w ksiazce. Zakladajac ze szerokosc przedniej scianki jest ca 28cm to srodek bs powinien wypadac na 410Hz - wiec idealnie by bylo jak bys troszeczke przesunal w dol pierwszy podzial. Poprawiajac przebieg filtracji wyzszego podzialu mysle ze mogl bys znacznie polepszyc brzmienie zestawu.
pozdr
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
borys, troche mnie denerwujesz tym baffle step bo moja wiedza w tym zakrsie jest zbyt skompa i malo co rozumiem. chyba pora sie podszkolic... ale czasu brak :/
borys, troche mnie denerwujesz tym baffle step bo moja wiedza w tym zakrsie jest zbyt skompa i malo co rozumiem. chyba pora sie podszkolic... ale czasu brak :/
prawdopodobnie mailbym problemy ze zrozumieniem tego po polsku ale...
mam jutro angielski wiec zobaczymy co potrafia panie od angielskiego na politechnikach :mrgreen:
print...
Witam
Jaka jest pojemność litrowa oraz długość tunelu bass-reflex dla tego głosnika gdn 25/80? Nie rozumie tego twojego opisu 60L netto ale dla całej kolumny czy tylko dolnej części?
borys czegos nie rozumiem i prosilbym o wyjasnienie kwestii zwiazanej z baffle step. Czy podczas pomiarow mikrofonem w sali gimnastycznej z odleglosci 1 metra na charakterystykach uwzgledniony bedzie wplyw obudowy (baffle step)? Jezeli jest uwzgledniony to po co podczas projektowania zwrotnicy podnosic ch-ke o 5 dB?
Witam
Jaka jest pojemność litrowa oraz długość tunelu bass-reflex dla tego głosnika gdn 25/80? Nie rozumie tego twojego opisu 60L netto ale dla całej kolumny czy tylko dolnej części?
Cała kolumna jest dwu komorowa. GDN pracuje w 60L ( po odjeciu zwrotnicy i kosza ).
czestotliwosć strojenia - średnica BR/długość BR
Wszędzie musisz po 2 rury BR wstawić tak jak u mnie.
przy 42Hz - 6,8/16cm
przy 44Hz - 6,8/13,75cm
EDIT:
XT19 wymieniłem na XT25, gra ładniej od poprzednika.
miałem tez okazję XT25 z DX25 porównać, DX gra dla mojego ucha gorzej, tak jakby zlewał hajhet, nie jest taki wyrazisty, i bardziej kuje w uszy niz XT25.
W zwrotce narazie nic nei zmieniłem, bo nie ma JIGa, prócz zmiejszenia L-PADa.
R1 - 3,5ohm ( użyłem 2x6,8 równolegle )
R2 - 29ohm ( 2x15 szeregowo )
Skomentuj