Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 3-drożne] by 7Masz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123
    wstawilbym tu mysle tonsila 11 100, jednak przy jego cenie 65zl szt mysle mozna poszukac czegos lepszego z uzywek
    o jaki glosnik chodzi?
    byl jakis GDM 11/100? co to za wynalazek? nie moge nic znalezc... :???:

czy mowa o GDWK 11/100?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      czy mowa o GDWK 11/100?
      mowie o kopulce

Skomentuj

tylko ze chyba pytanie dotyczylo sredniotonowki... :roll:
        a GDWK 11/100 mam i raczej nie polecam - napewno nie za taka cene :lol:

Skomentuj

Tak tanio załatwiłeś sobie cokoły? Ja mam zamówione dwa za 250-300zł kurcze! Jak zamontowałeś cokoły do kolumny (klej czy jak)? Najważniejsze, że jesteś zadowolony.

Skomentuj

jak chcialem cokoly wstawic , mialem zaplacic 8zl od otworu:) a ze mialy byc otwory pod kolce i do srub aby prymocowac je do budy to potrzebowalem 16otworow... i material z frezowaniem 200zl...

Skomentuj

Ja już będę miał zamontowane kolce (czyli wywiercone otwory i przyklejone czy jakoś nie wiem). Czekam tylko na telefon kiedy będą do odbioru, ale powiem, że 300zł to trochę dużo :(

Skomentuj

Zamieszczone przez KIVLOV
                Tak tanio załatwiłeś sobie cokoły? Ja mam zamówione dwa za 250-300zł kurcze! Jak zamontowałeś cokoły do kolumny (klej czy jak)? Najważniejsze, że jesteś zadowolony.
                Montowałem bardzo łatwo - nie chciałem robić tego na stałe. Podpatrzyłem na jakimś forum że takie granitowe cokoły ktoś montował na kleje montażowe(nie pamiętam jak to się nazywa) - takie w postaci jakby plasteliny - sprzedawane w blistrach-paskach (ja mam żółty - kupiony w castoramie).
                Jak zrobisz na śruby - to po pierwsze kosztują właśnie tyle, a po drugie jest kłopot z jakimkolwiek ich przewozem, zmiana itd.
                a tu jest łatwo, szybko i mobilnie :lol:
                Wystarczy kupić tego większa ilość(to się zwie jakoś blue stick czy cos, firmy patex tez jest), zrobić 4 duuze kulki (na kolumnę) i na siłę przyczepić cokół do kolumny (ważna siła docisku!! - ja stałem/skakałem po cokole - zdjęcie pierwsze w tym temacie jak córa stoi na cokole właśnie było robione w momencie docisków cokołów :} )
                Jak przeczytałem taki wpis - o tej metodzie doklejenia myślałem, że to prowizorka, nie możne się za mocno trzymać itd- ale - trzyma się diabelnie! mocno - przeprowadzałem test razem z kumplem trzymaliśmy kolumnę w powietrzu - a do cokołu podwieszaliśmy ciężary i szarpaliśmy kolumną - podczepialiśmy już ponad 100 kg -ani drgnął. - więcej nie byliśmy w stanie utrzymać...
                Ale łatwo za to zdjąć cokół skręcając go :}!
                Wiec naprawdę funkcjonalnie - dodatkowo audiofilsko :mrgreen: - bo ta 1mm przerwa miedzy cokołem a kolumną - zrobiona z takiej gumy tłumi dodatkowe drgania :}

Aha cena - około 100 zł - no to niestety nie w warszawie - tylko u znajomych a małej miejscowości. Za materiał - już nie pamiętam - ale jakos bardzo mało wziął - praktycznie całość kosztu to było szlifowanie - aby się świeciły jak psu j. ... - I tak się świecą - i sa sliczne :mrgreen: Dodatkowo - też miało to kosztować ponad 200 - ale jak pogadasz z kamieniarzem to można się mocno targować - on robiac jakies nagrobki - czy inne jakies tego typu historie - odcina czesto takie kawałki 30-40 cm - i ma to jako odrzut - ( z czego oczywista czasem coś robi, czasem nie). Walają się one za budynkiem, czy gdzie tam kamieniarz ma miejsce.
                Ważne tylko zeby 2 cokoły były zrobione z jednego kawałka- bo te granity różnią się mocno miedzy sobą (choc niby wygladaja identycznie) - materiał naturalny - wiec sa różnice w odcieniach odblaskach - tak mi przynajmniej wyjaśniał.
                Pozdr
                7Masz

Skomentuj

Dziękuję za wyjaśnienia. Z twojego postu wynika, że naprawdę solidnie trzyma się cokół - gratulacje.

Skomentuj

Witam,
                    przeczytałem ze sporym zainteresowaniem Twój artykuł, musze powiedziec że kolumny mi zaimponowały. Jestem z zawodu muzykiem, ale obróbka drewna nie jest mi obca. Marzę o zbudowaniu dokładnie czegoś takiego do domu Słucham podobnych klimatów jak Ty, zamierzam to napędzać jakims używanym wzmacniaczem z Allegro Pioneera lub Onkyo, tak do 500 zł.
                    Czy posiadasz rysunki techniczne konstrukcji tych obudów? Jeżeli tak - płyty i głośniki zamawiam już w weekend :)
                    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Skomentuj

tez z wykształcenia a teraz zainteresowania jestem muzykiem, życie jednak skierowało mnie na tory branży IT. Co do rysunków technicznych kolumn - nie mam ich, mam za to wyliczenia i wszystkie wymiary w pliku xls (excel).
                      daj mi na pw maila - to wyśle, albo obrazek jak chcesz, albo plik (w pliku będziesz mógł sobie pozmieniać dane - np zawęzić/wysmuklic utrzymując litraż itd).
                      Zobacz jednak najpierw - czy są od ręki do kupienia przetworniki - szczególnie gdm.
                      pozdr
                      7Masz

Skomentuj

Aarth, jak jestes bardzo poczatkujacy to moze podam przyklad dla STXow obudowy
                        http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
                        jak przesuniesz przegorde lub np pochylisz ja to mozesz zwiekszyc litraz dla GDNa
                        sprawdz tez wymiary otworow bo to pod inne glosniki

Skomentuj

Cena cewki powietrznej dla niskotonowca nie spodobała mi się :/– wiec dla w sekcji niskotonowej jest cewka rdzeniowa
                          http://www.flickr.com/photos/5540416...40907/sizes/o/

w Harbeth C7 też rdzeniowe- wyłącznie :razz:

Skomentuj

Pawel S. - dziękuję za pomoc. Interesuje mnie zbudowanie nie tyle czegoś prostego, ale konstrukcji o przyzwoitym wiernym brzmieniu z wyraźnym, niezamulonym basem (czyli raczej średnio-szybkim). Wierzę, ze głośniki Tonsila tak zagrają, chyba że można kupić coś lepszego, kasa 100-200 zł więcej nie gra żadnej roli.
                            Te STX są gorsze?
                            Problemem dla mnie jest jedynie pojekt samej skorupy. Być może pójście w stronę Tonsila jest złe?
                            Choć kolumny Kolegi 7masz naprawdę mi się spodobały
                            Kolumn zamierzam używać nie tylko do "rekreacyjnego słuchania Pink Floydów", ale także do pracy- tworzenie półproduktów, wstępnych miksów, obróbki muzyki (na zasadzie obsłuchiwania dwóch zestawów głośników - DIY oraz fabrycznych monitorów Yamaha).

Skomentuj

Zamieszczone przez Aarth
                              Te STX są gorsze?
                              nie
                              GDNy sa porownywalne (doslownie porownuje sie te 2 glosniki do siebie)
                              GDMow nie znam a GDWK rowniez sa porownywalne. no moze STX jest bardziej szczegolowy

tak wiec wybor nalezy do ciebie

Skomentuj

Czaruję...
                              X