Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Tomka na głośniku JBL GT4-12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Tomka na głośniku JBL GT4-12

Witam!
    Chciałem przedstawić swoja konstrukcje.

Zdecydowałem sie na obudowe br z oczywistych względów.
    Skrzynia zrobiona z płyty OSB o grubosci 24 mm.Wymiary skrzyni wysokość 50 cm szerokość 45 cm głębokość 46.5 cm.Objętość obudowy netto 67 litrów strojona na 30 Hz z tunelem bass reflex o średnicy 10 cm i długości 30 cm oczywiście odpowiednio wyprofilowany z dwóch stron.Wytłumiona w całości watą.Obudowa skręcana i klejona wikolem.Obudowa oklejona filcem czarnym

Głośnik to JBL GT4-12
    Moc RMS 250 w
    Moc Szcztowa 1000 w
    Impedacja 4 ohmy

Wzmacniacz to moduł o mocy 150 w robiony na zamówienie w warszawie nie wiem na jakich tranzystorach wiem tylko że jest ich 4 oraz 4 kondensatory o łącznej pojemności 88 tys mikro faradów

W mojej ocenie subwoofer bardzo dobrze gra schodzi nisko i bas jest głęboki.

Zdjęcia są kiepskiej jakości ponieważ zostały zrobione telefonem

Zamieszczone przez tomek130488
    bjętość obudowy netto 67 litrów strojona na 30
    imho za duży litraż i za niskie strojenie jak na ten głośnik.
    Wytłumiona w całości watą.
    wyjmij tą watę, prawie całą i zobacz jak wtedy gra ;]
    Wzmacniacz to moduł o mocy 150 w robiony na zamówienie w warszawie nie wiem na jakich tranzystorach wiem tylko że jest ich 4 oraz 4 kondensatory o łącznej pojemności 88 tys mikro faradów
    daj foto :)

Skomentuj

Czemu za duzy litraż przecież Jbl zaleca skrzynie 64 litry to te 3 dodatkowe chyba tak mocno a nie zaważą a strojenie też zalecają na 30 hz
      Oto zdjęcia wzmaka

aha i wzmak ma bezpiecznik 2,5 A

Skomentuj

W 67l samochodówka podejrzewam że robi gigantyczny buuulgot a nie gra :-) No i 150W to troooooooooszke mało na tego 1000W :-)

Skomentuj

to jest tani i prosty glosnik wiec taka obudowa dla niego to nic nadzwyczajnego - mozna to porownac do starych tonsili :P

nawet niewiem co tu napisac. ani to ladne, ani dobre komponenty... na allegro :P

Skomentuj

Ja napisze to samo co takero

Za duży litraż miałem ten głośnik i umnie był w 50l!

Strojenie za niskie!

Skomentuj

Ale dałeś zdjęcia panelu a Takero chodziło o zdjęcie wzmacniacza, czyli "bebechów"...

Skomentuj

Prosze oto zdjęcia bebechów wzmaka

[ Dodano: 2008-03-27, 22:45 ]
                Zamieszczone przez MormoN
                W 67l samochodówka podejrzewam że robi gigantyczny buuulgot a nie gra :-) No i 150W to troooooooooszke mało na tego 1000W :-)
                Sam jesteś bulgot wracając do tematu sub gra przyzwoicie a co wzmaka to masz racje powinna byc przynajmniej jakaś 200 w a najlepiej 250 w

Skomentuj

na fotach widać niewiele, ale trafo z tego co widzę 2x24vac ;]
                  Więc 60-70w , no chyba że mostek, co przy 2 parach tranów jest niewykluczone,
                  lecz niestety nic tam nie widać...

Ile dałeś za ten panel ?

Skomentuj

Za panel dałem 350 zł ale kupywałem go 2 lata temu

Skomentuj

Za panel dałem 350 zł
                      :shock: :???: :cry: straciles kase...

Skomentuj

Czemu straciłem kase przecież 2 lata temu te wzmaki do suba nie były takie tanie jak teraz.

Skomentuj

Na ostatnim zdjęciu do bass reflexu wcisnełeś wygłuszenie ??? gratuluje :???:

Skomentuj

Nic nie wcisnełem tylko tak na zdjęciu wyszło.Końcówka bass reflexu jest oddalona od waty o jakieś 12 cm

Skomentuj

no niestety ceny takiej elektroniki zmieniaja sie nieznacznie.. (inaczej jest z np komputerami gdzie ceny spadaja lawinowo) roznica po paru dobrych latach to moze 20% a nawet to zawyzone. popatrz na oferty matronixa za 320zl masz 350W wzmak "ze wszystkim". nie wiedziales po prostu a bywa ze niewiedza kosztuje

Skomentuj

Komputery tanieja? Skad! 10 lat temu kompy kosztowaly tyle samo co dzis...

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                                  :lol:
                                  kompy tanieja i to sporo.
                                  w grudniu 2000 kupilem dosc wypasionego kompa (ale bez przesady) i zaplacilem za niego (tzn rodzice :roll: ) niecale 5kPLN
                                  teraz skladajac kompa rownie wypasionego (oczywiscie tez bez przesady) mozna mic super maszynke za 3kPLN :P

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                                    tia, 10 lat temu lap kosztował 8k , teraz 1.5, mój pierwszy komp kosztował 6k, teraz za 2k można mieć całkiem fajnego z monitkiem 19' lcd.
                                    EOT

Skomentuj

Na panelu wzmaka jest mój nick z allegro :grin: basssystem

Skomentuj

Czaruję...
                                      X