Witam wszystkich, chciałem przedstwić głośnik niepowtarzalny,jedyny na świecie ;-P Jest to głośnik zrobiony całkowicie przezemnie. Zainpirowało mnie do tego dwa głośniki Cerwin Vega stroker i Focal Utopia. Z pierwszego zastosowałem dodatkowe resorowanie górne a z drugiego układ magnetyczny tyle że nie zastosowałem magnesów neodymowych a ferrytowe. Częsci brałem z stx czyli membrana, magnesy, zawieszenia ale membrana uległa nieco modyfikacjom poniewarz sostało z niej tylko zawieszenie to fajne szerokie ;D a samą membranę zrobiłem z 2 papierowych sklejonych razem. Kosz jest stalowy nie wiem z jakiego głośnika a nadbiegunniki są z blachy wycięte i przetoczone. Cewka jest 2ohm z umifon wysokość cewki 40mm a nadbeigunnik 10mm co daje xmax w jedna strone 15mm. lica głośnikowe z allegro 1,2mm tyle że plecionka z trzech (taki warkoczy). Napędzam to wzmacniaczem impulse sd1200 ale wzmak jest na max a głośnik woła "jeszcze" :-P to podpiołem blaupunk Velocity Burning Desire II no i zrobiło się ziekawie :-D filmik do niego jest tu http://pl.youtube.com/watch?v=ZnQYf05j-5Q a zdjęcia poniżej.

Skomentuj