Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Inne] Prototyp głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Inne] Prototyp głośnika

Witam wszystkich, chciałem przedstwić głośnik niepowtarzalny,jedyny na świecie ;-P Jest to głośnik zrobiony całkowicie przezemnie. Zainpirowało mnie do tego dwa głośniki Cerwin Vega stroker i Focal Utopia. Z pierwszego zastosowałem dodatkowe resorowanie górne a z drugiego układ magnetyczny tyle że nie zastosowałem magnesów neodymowych a ferrytowe. Częsci brałem z stx czyli membrana, magnesy, zawieszenia ale membrana uległa nieco modyfikacjom poniewarz sostało z niej tylko zawieszenie to fajne szerokie ;D a samą membranę zrobiłem z 2 papierowych sklejonych razem. Kosz jest stalowy nie wiem z jakiego głośnika a nadbiegunniki są z blachy wycięte i przetoczone. Cewka jest 2ohm z umifon wysokość cewki 40mm a nadbeigunnik 10mm co daje xmax w jedna strone 15mm. lica głośnikowe z allegro 1,2mm tyle że plecionka z trzech (taki warkoczy). Napędzam to wzmacniaczem impulse sd1200 ale wzmak jest na max a głośnik woła "jeszcze" :-P to podpiołem blaupunk Velocity Burning Desire II no i zrobiło się ziekawie :-D filmik do niego jest tu http://pl.youtube.com/watch?v=ZnQYf05j-5Q a zdjęcia poniżej.

Daj może jakieś zdjęcia na początku. Mierzyłeś może parametry głośnika...

Skomentuj

Wyglądem raczej nie grzeszy.
      Wrzuć parametry to wtedy porozmawiamy.

Skomentuj

No właśnie z tym będzie troszkę problem bo kolega wyjechał a ja nie za bardzo potrafię posługiwać się tym jigem ;-P

Skomentuj

No ci powiem głośnik wygląda groźnie. tylko ta goła cewka... obudowę dawałeś na oko czy ucho? ile to może mieć mocy...

Skomentuj

Kosz od alpharda SW 103 chyba czy jakos tam mu...??

Skomentuj

Obudowa "testowa" 45l bass refleks 10cm a dlugi na jakies 30cm no i powiem że nawet nawet. Schodzi nisko, bas jest szybki ale i powolny zalezy od muzy a moc hmmm trudno wyczuc. Na tym impulsie jest na max a ten wzmak ma 1200W RMS przy 2ohm a ten glosnik ma 2,7ohm i jeszcze cewki nie poczulem zeby cos sie "chajczylo". To nie jest z alparda bo sprawdzałem to bedzie z jakies tandety z allegro.

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                Kosz od alpharda SW 103 chyba czy jakos tam mu...??
                to chyba nawet tego alpharda na oczy nie widziales :lol:
                kosz stylizowany na cos pokroju audiobahn ale to napewno cos innego

wyglada bardzo ciekawie. moglbys dac jakies zdjecia pogladowe lub rysunek przekroju tego glosnika? zastanawiam sie jak rozwiazales to gorne zawieszenie i centrowanie dolnego nabiegunnika

widze ze sa inne otwory na dolnym nabiegunniku - nie zmiescilo sie cos?
                dlaczego magnesy masz oklejone czyms? stylizacja na inne multidrive'y? :)

paskudnie wygladaja te sruby na dole - gdybys przemyslal to bys nagwintowal nabiegunniki i moznaby wkrecic ladne sruby ktore by tak nie wystawaly :???:

co tak wogole daje to gorne zawieszenie? przeciez to sie mija z " idea tloka" :???:

Skomentuj

jeśli "napędzają" to ferryty to głośnik musi mieć fatalne parametry... Qts pewnie duużo powyżej 1 a stawiał bym na okolice 2 :)

co do nabiegunników jakiego gatunku stali użyłeś i jaka jest szerokość szczeliny??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    to chyba nawet tego alpharda na oczy nie widziales
                    kosz stylizowany na cos pokroju audiobahn ale to napewno cos innego
                    Obaj nie trafiliście :-P Kosz jest z głosnika PinkBull :-P

Zamieszczone przez Pawel S.
                    co tak wogole daje to gorne zawieszenie? przeciez to sie mija z " idea tloka"
                    W tym przypadku owszem. Kolega wzorował się na strokerze, ale chyba przesadził z wyobraźnią. O ile w strokerze drugi resor ma za zadanie lepsze centrowanie(trzeba pamiętać, że ten głośnik był zrobiony do dużych cisnień), to tu ten resor wydaje mi się przesadzony. Tak jak i w strokerze tak i tutaj jest dolny nabiegunnik wydłużony do drugiego resoru na membranie.

Skomentuj

Są inne otwory bo się normalnie machłem ;-P Magnesy oklejone są najzwyklejszą taśma izolacyjną i tylko pełnią rolę stylizacji heh Śrub miało nie być no ale jak wiadomo to wszystko nigdy nie idzie zgodnie z planami. to są tylko nakrętki z castoramy bo same śrub nie ma tylko pręt chromoniklowy nagwintowany.
                      Tu jest szkic

Powiem tak czy głośnik gra tak czy a odwrót odwucony to nic się nie zmienia, dźwięk jest taki sam. Gdzieś miałem przekrój oryginalnego cerwina, jak znajde zamieszcze. Szczelina magnestyczna ma równe 1,5mm. Równe bo miałem do centrowania wytoczony taki fajny przyrząd i jest to pewne bo po skręceniu jeszcze raz zmierzyłem suwmiarką. Materiał z jakiego są wykonane nadbiegunniki to 16Mo3. Jak będzie okazja to zaraz pomierzę te parametry bo sam jestem ciekawy ;-P

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2008-12-14, 14:14 ]
                      prosze wklejac miniaturki zdjec (linki opisane THUMB). duzo latwiej sie to oglada i nie trzeba klikac tyle w linki

Skomentuj

Bez pomiarow nie ma co gadac bo subiektywizm oceny takiego wlasnorecznego dziela jest ogromny.. Moze to grac gorzej od nonameow z allegro za 20zł i nie udowodnisz ze jest inaczej dopoku nie zmieszysz TSow przynajmniej. BTW graficznie to szkoda gadac.. wyglada troche jek zlepek odpadkow.

Skomentuj

podciągnij go wizualnie i na allegro :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                            Tak jak i w strokerze tak i tutaj jest dolny nabiegunnik wydłużony do drugiego resoru na membranie.
                            czyli cos takiego jak carpower raptor ale w druga strone? http://www.carpower.pl/index.php?id=...tem=68&photo=2
                            Zamieszczone przez tuba13031
                            Magnesy oklejone są najzwyklejszą taśma izolacyjną i tylko pełnią rolę stylizacji
                            a jakie wogole magnesy uzyles i w jakiej ilosci?

Materiał z jakiego są wykonane nadbiegunniki to 16Mo3.
                            ale wiesz o tym ze nabiegunniki powinny byc ze stali magnetycznie miekkiej? czyli nisko-weglowej. wg PN to beda oznaczenia A... (wg unijnych norm nie pamietam :roll: )

jezeli glosnik wykonales tak jak na szkicu to w takim razie to gorne zawieszenie jest bez sensowne i bez celowe. wg tej koncepcji co podal cursor, to gorne zawieszenie powinno centrowac cewke :???:

Skomentuj

zły gatunek stali...

z tego co widzę to to górne zawieszenie to jedynie "ściema"

trochę głośników w życiu zrobiłem i powiem tak - to niema prawa mieć dobrych TiS

jakich śrub użyłeś?? mam nadzieje że nie są one stalowe bo jak tak to sporo "pola" na nich tracisz bo robią ci magnetyczne zwarcie i zamiast po rdzeniu nabiegunnika biegnie sobie ono po twoich śrubkach i nie zamyka się przez szczelinę magnetyczną.

Skomentuj

Heh to nie ma tak jak Carpower raptor ani nie jest to przedlózenie nadbiegunnika bo nie ma tak nawet w oryginalnym cerwinie bo oryginalny ma tak

i gdzie tam jest nadbiegunnik dolny? normalnie się kończy gdzie i u wszystkich innych głośnikach. No może i trochę przesadziłem z tym zawieszeniem no ale jakoś tak wg mnie fajniej wygląda a nie służy ono do centrowania cewki a do dodatkowego resorowania membrany. Śruby jak już pisałem są chromoniklowe i też mogę dać filmik jak magnes neodymowy w ogóle ich nie łapie. Ta stal posiada 16% molibdenu i aż 0,3% węgla. Jest to stal chyba magnetycznie miękka bo jak wiadomo molibden służy polu magnetycznemu a nie pogarsza go. Czytać potrafię bo tak chyba pisało w takim jednym artykule. Magnesy ferrytowe, w jednej kolumnie są po cztery z stx średnica 65mm jak pamiętam, a kolumn jest ogólnie sześć.

Skomentuj

ja nie widze celu stosowania tego gornego zawieszenia - jak dla mnie to on jest tylko dla picu :???:

tuba13031, tak dopiero teraz zwrocilem na to uwage - skad masz resor dolny o srednicy 25cm i malutkim otworze w srodku? :lol:

Skomentuj

Ten resor jest tak jakby były dwa na dole tyle że jeden jes przyklejony do membrany na zewnątrz a środek jest tak jakby z koszem to jest ta różnica. Może i dla picu ale ja tam różnice poczułem. gra inaczej z i bez resora, może i dziwne ale prawdziwe. To zawieszenie ma 20cm i jest z stx :mrgreen: już za nie długo będą następne prototypy tylko jeszcze części zbieram :razz: chcę przerobić dwa tonsile 12", dwa audiony 12" (mają fajne szerokie zawieszenie, będzie duuuży skok :cool: ) jeden yakuza 15", jeden 18" jakis estradowy no i cztery vermony 15". Ale to po świętach. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, albo widział jakiś ciekawy głośnik to proszę niech pisze :mrgreen:

Skomentuj

Lepiej system poskladaj do pomiarow bo bez tego to raczej bzdurka

Skomentuj

już za nie długo będą następne prototypy tylko jeszcze części zbieram :razz: chcę przerobić dwa tonsile 12", dwa audiony 12" (mają fajne szerokie zawieszenie, będzie duuuży skok :cool: ) jeden yakuza 15", jeden 18" jakis estradowy no i cztery vermony 15".
                                        nie żal Ci głośników ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X