Ten resor jest tak jakby były dwa na dole tyle że jeden jes przyklejony do membrany na zewnątrz a środek jest tak jakby z koszem to jest ta różnica.
wcale nie. bo jakby byl na dole drugi to by tez trzymal cewke co by owocowalo jej lepszym centrowaniem na duzych wychyleniach. w takim ukladzie wg mnie on jest tylko dla bajeru :|
tuba13031, bez laboratorium gdzie bedziesz mogl badac swoje wynalazki i wyciagac z tego wnioski nie ma sensu tego robic :???:
Ja tylko wzorowałem się na cerwinie. Może i dla bajeru ale bas i tak jest inny. Głośników może by i było żal ale to tylko części są a nie całe kompletne głośniki ;-P Pomyślę nad czymś co by mi te głośniki mierzyło tylko problem jest w tym że dużo z nich będzie miało 2 ohm a na jigu z tego co pamiętam to można min 4ohm mierzyć.
ale sam JIG tutaj nie wystarczy. co z tego ze wydasz sporo kasy na uklad magnetyczny skoro nawet nie wiesz jaka wartosc przyjmuje w szczelinie...
trzeba by tutaj pomierzyc wiele innych rzeczy niz tylko podstawowe TSy
po pierwsze to trzeba trochę wiedzy i mnóstwo praktyki.... A sądząc po tym "dokonaniu" to kolega jeszcze ma baardzo długą drogę przed sobą... popełnił multum błędów przy tej konstrukcji a o wielu wielu inny nawet nie mamy pojęcia.
żeby wiedzieć co źle zrobiłeś musiał byś przedstawić szczegółowe plany konstrukcji to po pierwsze a po drugie dokładne pomiary... THD, charakterystyki wodospadowe, i takie podstawy jak pomiary w odgrodzie zgodnej z aes charek częstotliwościowej wykonanej metodą sinusoidy modulowanej i MLS a do tego taką podstawę podstaw jak parametry TiS, Charakterystyki liniowości pracy zawieszeń dodatkowo zrobić parę testów wytrzymałościowych polegających na pomiarze mocy zgodnie z dyrektywą aes itp tid. Odnalezienie błędów konstrukcyjnych jest bardzo skomplikowane, czasochłonne i kosztowne.
podstawowe błędy to
1) po cholerę to zawieszenie na górze - nic nie daje a tylko dodaje masy i może wprowadzać fajne zniekształcenia
2) zamiast stosować takie magnesy lepiej dać duży pojedynczy pierścień
3) zły gatunek stali
4) brak profilowanych nabiegunników co owocuje złym rozkładem pola w szczelinie (duża nieliniowość)
5) brak jakichkolwiek parametrów nie pozwala nawet stwierdzić czy nie popełniłeś błędów przy
a) doborze podatności zawieszenia
b) odpowiedniej wartości indukcji magnetycznej w szczelinie
c) odpowiedniej impregnacji membrany
d) odpowiedniej wytrzymałości termicznej
e) duużo dużo innych o których pewnie nie masz pojęcia
No tak, rzeczywiście aż tak powaznie do tego nie podchodziłem. Teraz widzę, że zrobienie głośnika to nie takie proste ;-P ale jestem z tego mojego zadowolony bo wszystko zrobione jak mi się podobało a co najważniejsze to to że nawet fajnie gra :-D Oczywiście nie przyrównuje tego do jakiegoś hi endu ale chińskie badziewia przy niemu nie maja co stawać :mrgreen:
Nie zgodzę się że górne zawieszenie jest dla picu, na pewno lepsze jest prowadzenie cewki w szczelinie oraz zwiększa wytrzymałość mechaniczną całej konstrukcji. Stroker ma bardzo silny układ magnetyczny oraz cewka może przyjąć bardzo dużą moc. Przy jednym zawieszeniu głośnik mógłby się rozlecieć przy mocy nominalnej.
Fakt że autor tematu nie zrobił tego głośnika profesjonalnie ale to już jest jakiś wstęp do skonstruowania czegoś lepszego, moja sugestia żeby pomierzyć swoje dzieła i wyciągnąć wnioski co można poprawić ulepszyć może w przyszłości będziemy mieli polskiego CV
Skomentuj