Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Inne] Szafki, czyli wykorzystanie starych kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Inne] Szafki, czyli wykorzystanie starych kolumn

Na strychu znalazłem kiedyś starą 3drożną kolumnę Unitry. Stała jakiś czas u mnie w pokoju, robiąc za podstawkę pod zegarek i lampkę, aż do czasu, gdy w necie znalazłem artykuł z wykorzystaniem starych kolumn. No więc zabrałem się do roboty. Odkręciłem głośniki, usunąłem z nich magnesy (w wysokotonówce można było odkręcić, w pozostałych posłużyłem się łomem, by niepotrzebni nie niszczyć zawieszenia ani membran), wyjąłem płytę frontową i z jednej strony przyciąłem o kilka mm. Następnie pomalowałem wewnętrzną stronę płyty na czarno (wcześniej była biała i ohydnie wyglądała) i przykręciłem zawiasy taśmowe.

Teraz chcę jeszcze zrobić podobnie z dwoma innymi kolumnami Unitry, które również na strychu leżały. Jednakże z racji swoich małych gabarytów powieszę je na ścianie. Okleję je pewnie jakąś bukową okleiną, żeby pasowały kolorem do mojego biurka .

Jeśli wybrałem zły dział pod ten temat, to bardzo przepraszam...:(

Zdjęcia dużej kolumny:

Zdjęcia małej:

Ale to teraz nie gra ani nie służy Ci w jakimś stopniu w odsłuchu, nie jest to ani stolik audio ani szafka na sprzet, moim zdaniem nie na temat, tu przedtawiamy rzeczy które grają lub mają posłużyc jako pomoc w graniu naszego sprzętu. Hmm może kolega powinien znalezc forum dla stolarzy i tam pokazać swoj projekt :wink: Lepszy użytek byś zrobił jakbyś te kolumny naprawił i doprowadził do ładu...

Skomentuj

Ten łom powinien posłużyć Ci do czego innego...

Skomentuj

taki barek niby glosnik, otwierasz a tam %%% co nie zmienia faktu ze szkoda unitry;/

Skomentuj

Głośniki praktycznie już nie grały, więc ciężko by było doprowadzać je do stany używalności. Poza tym miałem tylko jedną taką kolumne. Gdyby była to para, to pewnie coś jeszcze bym z tym zrobił. Akurat w środku trzymam płyty DVD i CD, zapełniają mi całe miejsce, stąd nie ma tam żadnych półek. Wiem, że środek wygląda obskurnie, ale to pewnie też jakimś kolorem zamaluje.

Tomek___, jak zamierzasz ludzi obrażać, to może zmień forum.

HeatheN, myślałem nawet nad barkiem (wódka ze statywem i kieliszkami tam wchodzą spokojnie xD), jednak płyt miałem za dużo na wierzchu i gdzieś musiałem je pochować. Padło na kolumnę ;p

Skomentuj

Hehe, pomysł niezły. Ale ja bym na Twoim miejscu popracował nad wyglądem tej "szafki". Widać obudowa nie jedno przeżyła, mogłbyś ją odnowić jakiś nowy fornir, lakier... No i wnętrze pomaluj. :razz:

Skomentuj

przyznam ze to najglupszy pomysl z jakim sie spotkalem na tym forum :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez wagnerosss
                Głośniki praktycznie już nie grały, więc ciężko by było doprowadzać je do stany używalności. Poza tym miałem tylko jedną taką kolumne. Gdyby była to para, to pewnie coś jeszcze bym z tym zrobił. Akurat w środku trzymam płyty DVD i CD, zapełniają mi całe miejsce, stąd nie ma tam żadnych półek. Wiem, że środek wygląda obskurnie, ale to pewnie też jakimś kolorem zamaluje.

HeatheN, myślałem nawet nad barkiem (wódka ze statywem i kieliszkami tam wchodzą spokojnie xD), jednak płyt miałem za dużo na wierzchu i gdzieś musiałem je pochować. Padło na kolumnę ;p
                Nie chciałem Cie urazić :mrgreen:
                Co dolegało głośnikom?

Skomentuj

Starość, coś z cewkami, zawieszenie i leżały na tym strychu więcej czasu niz ja żyje. Należały do takiego pijaczka nade mną. Gość dał mi je, bo stwierdził, że jemu się już nie przydadzą. Budy się rozlatują, nie są już szczelne i regeneracja przekroczyłaby wartość samych kolumn. Uratowałem tylko szerokopasmowe stare tonsile GD 12/10 4ohm. Nie ma też sensu fornirowania ich ze względu na stan bud, okleinę zawsze łatwiej jest położyć

Skomentuj

Nono napewno nietypowe : ) cos w tym jest, nwet mysle ze temat mozna by zostawic wlasnie z racji jego nietypowosci

Skomentuj

trzeba przyznac ze pomysl bardzo oryginalny i pomysłowy :) okleine latwiej jest polozyc ale musisz idealnie przygotowac podloze bo widac pod nią najmniejszego paprocha :P jak to otwierasz to za co chwytasz ? :lol:

Skomentuj

Technika otwierania jest specjalna i jednocześnie nie wymaga dodatkowych uchwytów. Głośnik średniotonowy nie ma kopułki na środku, jest tylko dziura, więc wkładam tam palca (wchodzą wszystkie poza dużym), zaginam i ciągnę wybaczcie jeszcze raz, że ten środek wygląda tam beznadziejnie, ale postaram się to poprawić i wstawię wersje poprawioną. Pozostaje jeszcze przykleić zawieszenie górne do niskotonowca, żeby kolumna wyglądała na rzeczywiście grającą.

Skomentuj

koszt zawieszenia do kilka zlotych, oklej ja i bedzie dobrze

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomek___
                            Ten łom powinien posłużyć Ci do czego innego...
                            Zamieszczone przez wagnerosss
                            Kolego, nie przesadzaj. Zamordowałeś głośniki w tak perfidny/perwersyjny sposób i liczysz na głaskanie po głowie? Zniszczyłeś przetworniki, dokręciłeś zawiasy, całość wygląda fatalnie. Brak mi słów. Moim zdaniem taki sam sens jak mordowanie zwieżąt aby je potem wypchać i postawić obok w jadalni.
                            Zamieszczone przez n_omyzs
                            ... mysle ze temat mozna by zostawic wlasnie z racji jego nietypowosci
                            Spełnia tylko to kryterium. Jest to "dzieło" nietypowe.
                            Ktoś kto kocha sprzęt czy zwieżęta nigdy nie "popełnił" by takiego ochydztwa.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                              Dobra, nie będę się powtarzał, bo już pisałem, dlaczego to zrobiłem. Rozumiem, że niektórzy mają pewną słabość do zwierząt czy sprzętu, no ale bez przesady. Poza tym, trudno jest zamordować głośnik drugi raz ;]

Skomentuj

nawet bardzo zniszczone głosniki można naprawić nieduzym kosztem i będą jak nowe.
                                ty wybrałeś zniszczenie głośników do reszty i postawieie takiego czegoś w pokoju :shock:
                                twoja sprawa.
                                to jest forum i kazdy ma prawo wyrazić opinie na temat tego co tutaj zobaczy więc nie dziw się że większość reaguje tak a nie inaczej zwłaszcza że to forum o tematyce robienia/odnwiania kolumn a twoje wyczyny so wręcz odwrotne i zaprzeczają tematyce forum. to jest moje zdanie.
                                i na twoim miejscu zamiast ładować do pokoju taką jak to stwierdziłeś rozwalającą się szafę to wolałbym sobie za to 50 zł kupić specjalny stojak na płyty.
                                a jakbym był u kogoś w domu i tak koś by podszedł do takiej szafy, włożył palec do głosnika w miejsce kopułki przeciwpyłowej i otworzył tą "kolumne" żeby wyjąc płyty
                                to bym się nie mógł powstrzymac ze śmiechu :razz: i coś bym sobie pomyślał... :razz:

Skomentuj

Jeśli już byleś zdeterminowany na zrobienie z nich szafeczki na płyty to choć byś nieco szacunku dla polskiej historii audio wykazał i je odświeżył odpowiednio. Poszpachlował, ofornirował, pomalował gdzie trzeba, by to choć wizualnie miało ręce i nogi. A Ty pokazujesz na fotkach obdrapane, postrzępione i porysowane ściany, obskurny środek i jeszcze się z tego cieszysz? Co mamy ocenić, wykonanie, pomysł, inwencję, czy może dobre intencje?? Ja nie wiem.

Skomentuj

Szkoda kasy i czasu na odnawianie takich kolumn i miejsca na forum na takie "konstrukcje" :wink:

Skomentuj

Daj ten sposob na jakies forum dla pedofili, dealerów albo innych takich co maja do ukrycia jakies nieciekawe rzeczy;] Naprawde nie wiem czy ktos by cos znalazl jezeli taka kolumna bylaby profesjonalnie wykonana podłączona itp.

Dla innych pomysl po prostu bez sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                                        nie porównujmy głośników do zwierząt :P
                                        Ochydztwem to byłoby zregenerowanie tych głośników na jakiś chińskich gównianych częściach :P

A jak dla mnie ma swój urok - jak barek zrobiony ze starego telewizora - ostatnio widziałem i świetny to klimat daje :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X