Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[głośnik] Prawdziwy DIY mini woofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[głośnik] Prawdziwy DIY mini woofer

Oto moje dzieło:

Głośnik zrobiony z Alpharda SW1003A cewka 50mm przewijana, oryginalna była spalona (przeze mnie) teraz ma 3 omy. Zawieszenie górne to skrócone oryginalne zawieszenie z Alpharda, dolne zrobione z dermy bo nie miałem innego materiału i o dziwo spisuje się świetnie, głośnik wycentrowany dobrze, cewka nie ociera, problem stwarzają opiłki których jest kilka w szczelinie, mam nadzieję że się w końcu zmielą hehe. Co do parametrów nie jestem w stanie ich zmierzyć, x-max powala dosłownie jak na tak mały głośnik to lata naprawdę nieźle, wygląda nie najładniej ale nie o wygląd tu chodzi, jest to bardziej eksperyment, zabawka która jednak została zrobiona do pewnego celu i myślę że posłuży mi dobrze. Kosz był spawany bo nie było innej opcji, nie dało się nic dopasować ale trzyma się bardzo dobrze, wszystko sztywne jak należy :)
    średnica 17cm wielkośc układu magnetycznego jak widać spora hehe na żywo wygląda naprawdę jak mała bestia :)

Raz, popraw zdjęcia bo nie można ich powiększyć (miniaturki kierują na stronę hostingu) i niewiele widać,
    dwa, te 3 ohmy mierzyłeś omomierzem czy liczyłeś/było podane przez producenta/mierzyłeś jakoś profesjonalnie? 3 ohmy to jest rezystancja a parametrem głośnika jest raczej impedancja nie możliwa do zmierzenia omomierzem.

Skomentuj

Zmierz parametry TS :P

Skomentuj

skoro cewka ma 3 omy rezystancji to raczej znamionowa impedancja będzie w granicach 4 omów :)
        zmierzyłbym TS ale nie mam czym jak narazie wiem że FS wynosi 48hz po 10 minutach katowania a 54hz na zimno, szkoda że nie można edytować już 1 postu ;/

[img=http://img511.imageshack.us/img511/4364/pict5249.th.jpg]

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
          narazie wiem że FS wynosi 48hz po 10 minutach katowania a 54hz na zimno
          :lol: pewnie dlatego że zawieszenie z dermy się rozgrzewa i mięknie

Skomentuj

raczej to guma :P bo dolne zawieszenie jest bardzo miękkie

Skomentuj

Ciekawy temat,który można traktować raczej jako eksperyment(bez urazy)
              Jako że ostatnio zdarzają mi się podobne sytuacje,mam parę pytań:
              -jakiego kleju użyłeś
              -jak nawijasz cewki(nigdy nie miałem do tego cierpliwości)
              -i jak rozumieć "skrócone górne zawieszenie"?
              -spawałeś ten kosz :smile: ?

Skomentuj

resor dolny to bym raczej kupil - w STXie sa dobre, tanio i duzy wybor

od czego membrana?

pokaz filmik jak to gra

Skomentuj

do klejenia zawieszeń budaprenu a do sklejenia dolnego zawieszenia z koszem epoksydowy klej technikol 2 składnikowy, tego samegu kleju użyłem do przewinięcia cewki, jest dość dobry do małych mocy bo przy wyższej temperaturze neistety się rozkleja. cewkę nawijam ręcznie zwój przy zwoju, trochę monotonne ale doszedłem do wprawy po kilku przewiniętych ręcznie :P. z tym skróconym zawieszeniem chodziło mi o zmniejszenie jego średnicy jak widać się udało pierwsza wersja była klejona dętką ale uznałem że lepiej to zszyć i zalać budaprenem i w sumie jest to lepsza opcja. kosz był spawany i najgorsze że zwykłą spawarką... migomatem pewnie wyszło by ładniej ale nie o wygląd tu chodziło :P
                  filmik mogę nagrać jutro ale niestety bez dźwięku bo aparat nie ma mikrofonu a nic innego nie posiadam :(
                  membrana jest z alpharda ta papierowa była przyklejona do tej plastikowej miski więc postanowiłem to wykorzystać :)

Skomentuj

Zawieszenie wygląda jak z dętki od Wigry 3

Skomentuj

z takim szwem zawieszeniu to na chirurga powinieneś iść :lol: :razz:

Skomentuj

Nazwij go Frankenstein :twisted:

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=2J1jgveIXas jest i filmik :) wzmacniacz na tda2005 zasilany z akumulatora wieęc możnaby pewnie wycisnać więcej.

Skomentuj

No Xmax to pewnie z 5cm będzie :) jak dołożysz mocniejszy wzmacniacz :)

Skomentuj

O ile dobrze "widzę" to Bass I Love You :) Niezły głośnik czekamy na pomiary i parametry

Skomentuj

nosmaster, ładnie to po stoliku chodzi :mrgreen:

Skomentuj

fajna pompka. Ciekawe co poza tym?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jak to gra dowiem się jutro, dziś męczyłem się z tymi opiłkami które ciągle zaczepiały o cewkę, żeby je wyjąć musiałem rozkleić głośnik grzebać w szczelinie i odessać syfy odkurzaczem :P teraz jest elegancko

Skomentuj

Kolego rozklej nadbiegunnik i wyczyść to ładnie nigdy nie wygrzebiesz tego syfu od tak przez ta szczelinę.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                        bass, po jaka cholere odswiezasz temat ktory ma dokladnie rok?!
                                        w dodatku kompletnie nic nie wnoszacym postem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X