Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytłumienie rogów pokojów (pułapki basowe)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zdejmij tę watę z wieżchu. Nawierć ten ćwierć-wałek otwornicą największą jaką masz,
    tyle otworów ile to możlie, tzn.- tak żeby nie osłabić konstrukcji.
    Następnie wsadź wełne do środka a całość obij agrowłókniną lub flizeliną (ta pewnie będzie droższa).
    Póżniej możesz obić to innym materiałem.
    pzdr.

edzia.
    nie musisz zabudowywac tyłu, jak naciagniesz dobrze włóknine po całości

Skomentuj

krzyzak ale on tą ćwiartkę dał wypukłym w narożnik, a "z przodu" nie zabudował całkiem...

Skomentuj

dla jasności załączam schemat konstrukcji

a co da mi wywiercenie otworów w cwierc-okregu i wytłumienie tyłu bez zbudowania zamkniętej komory? pytam o jakies teoretyczne zasady akustyki.
        bo jesli zrobię zamknietą, wytłumioną komorę i dziury, to będzie to działać na zasadzie rezonatora helmholtza

---------- Post dodany o 10:53 ---------- Poprzedni post o 10:44 ----------

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        KAPRINT mówiąc otwory miał na myśli byś zrobił "sito" - rezonator Helmholtza, a ja miałem na myśli typową pułapkę http://www.4sound.pl/images/c.100080
        A czy ta pułapka, o której piszesz nie działa przypadkiem tak samo jak rezonator helmholtza?:)

Skomentuj

W tym wypadku to działa bardziej jak ustrój pochłaniająco-rozpraszający.
          Jeżeli wsadzisz wełne do środka (powinno wejść jej więcej) i nawiercisz otwory, zadziała bardziej jak pułapka - rezonator.
          Niestety strojone to będzie na pałe i efekt jest nie przewidywalny, choć teoretycznie powinno zadziałać lepiej.
          Kiedyś na forum było takie ustrojstwo strojone na daną częstotliwość.
          Pisząc, że nie potrzeba boków miałem na myśli ściany pokoju, które robią właśnie za nie. Wystarczy front i góra.

Co do szkodliwości wełny mineralnej to pyli ona cały czas działając drażniąco na błony śluzowe.
          Dodatkowo zwykła wełna bazaltowa zawiera lepiszcze w którym jest fenol, formaldehyd i inne syfy...
          Tak więc szczelnie to zapakuj we wlókninę.

Skomentuj

No własnie rezonatory są strojone na konkretne częstoliwości, a ja potrzebowałem czegoś co działa w szerszym zakresie. Teoretycznie obecny ustrój działa w szerokim sakresie, ale nie tłumi efektywnie najniższych rezonansów.
            A jeśli to takiej konstrukcji jak jest teraz, czyli wełna na zewnątrz, dodatkowo wytłumiłbym w srodku i dorobił komorę zamkniętą, wywiercił otwory (dostrojone na daną częstotliowść), to zadziałałoby to jak 2 pułapki? rezonator+ szerokopasmowa pułapka
            Możnabyłoby wówczas rezonatorami zniwelować dodatkowo jeden lub kilka konkretnych niskich rezonanse w pokoju, które najbardziej przeszkadzają.

Skomentuj

ravm0
              dobrze że dałeś rys."tech." bo patrząc na ostatnie foto które wrzuciłeś to nadal widzę że ćwiartka jest wypukłym do rogu; to jak w końcu robiłeś tak jak na ostatnim foto czy tak jak na projekcie budowy ?
              Jeśli robiłeś tak jak na projekcie (wypukłym do środka pokoju) i nawiercisz dziuple do danej komory robiąc pułapkę na pewną częstotliwość a następnie przykryjesz to z powrotem wełną to jej strojenie może ulec zmianie...

Zrobienie takiej pułapki na określony rezonans jest trudne, i bez sys. pomiarowego powstają nikłe szanse na powodzenie (czy chociaż satysfakcjonujące efekty)

Jeśli chcesz mieć w rogach ustroje akustyczne nazwijmy je uniwersalne to myślę że znacznie lepiej sprawowały by się wałki czyli np .coś takiego:

Zaletami takiego ustroju jest:
              - mobilność; sam ustawiasz odpowiednią odległość od rogu pomieszczenia (dodatkowo można zrobić na kółkach i jeździć po różnych miejscach w pomieszczeniu...)
              - konstrukcja; uważam za łatwiejsze w wykonaniu a i sam kształt jest bardziej obiecujący jako ustroju... (chyba wiadomo o co chodzi)
              - działanie ( można wokół wałka (jako stelaża) nawinąć "wymyśloną" ilość (co przełoży się na grubość ustroju) gąbki, wełny i innych mat. tłumiących (lub tłumiąco-rozpraszających itd...)
              - można jeszcze dodatkowo zmodyfikować sobie wałek nawiercają w nim w/w dziuple (otwory w efekcie czego powstanie pułapka basu)

itd. i inne czego już mi się nie chce wypisywać

No może jeszcze nawiasem dodam (taki wymyślony przeze mnie cwancyś) że można sobie w nim zmajstrować na pewnej, chcianej wysokości i jego części coś na wzór
              abażuru by spełniało też rolę lampki (słabe "pomarańczowe", światło mile ociepla atmosferę wew. pokoju podczas słuchania muzyki i takie tam... :razz:)

Skomentuj

Fatycznie ostatnie zdjecie moze byc mylące... Ale jak je robiłem to specjalnie odwróciłem konstrukcję, żeby zrobić zdjęcie "tyłu". Normalnie panele są odwrócone wypukłym w strone pokoju

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0 Zobacz posta
                  Fatycznie ostatnie zdjecie moze byc mylące... Ale jak je robiłem to specjalnie odwróciłem konstrukcję, żeby zrobić zdjęcie "tyłu". Normalnie panele są odwrócone wypukłym w strone pokoju
                  Aaaaaa :) to już rozumiem.... Ja myślałem że to foto ustroju w takcie budowy, wg nie wpadłem na to że może to być tył myślałem ze to konstrukcja już przytwierdzona do narożnika... Choć intensywnie zastanawiałem się czemu na froncie jest kąt? a nie łuk :???: to nie mogłem tego rozkminić; a to był tył! lol

Skomentuj

Wlaśnie takie rozwiązanie jak podał ir0nhide byłoby lepsze, chodzi o mobilność i regulację odległości od ściany.
                    Niestety bez dokładnych pomiarów efekt jest nie przewidywalny, chyba ARTA ma taką funkcję, moze jakies demo pokombinujesz?
                    Mozesz sprubowac korektora graficznego albo generatora i na ucho wyczaić ktora czestotliwosc Ci nie pasi, a potem za pomoca winISD nastroic pułapke.
                    Musisz kombinować.Na szczescie ustroje rzadko kiedy psuja dzwiek.Raczej poprawiają.Byle nie przetlumic pokoju.
                    .
                    ps.z ta welna nie zartuje,zawiń to we wloknine.

Skomentuj

Żeby zrobić pułapki zaproponowaną przez ir0nhide'a musiałbym robić całkiem nową konstrukcję, więc pozostana narazie przy tym co mam:) ale dzięki za propozycje, bo może kiedys pobawię sie i z takimi konstrukcjami.
                      Teraz zajmę się zabezpieczeniem tej wełny i wykończeniem, a jak skompletuję układ pomiarowy, to zmierzę wpływ pułapek na ch-kę częstotliwościową.

offtopic:
                      w sumie to chyba temat powinien być przeniesiony do "W trakcie budowy...", ale założyłem go tutaj, ponieważ nie wiem czy w najbliższym czasie znajdę chwilę i pieniądze, żeby wykończyć te panele.

Skomentuj

Dodatkowo zwykła wełna bazaltowa zawiera lepiszcze w którym jest fenol, formaldehyd i inne syfy...
                        No bez przesady z tym pyleniem i szkodliwością. Welna zawiera owszem dodatki w tym np formaldehyd ale tylko przed komora ponownego ogrzewania, w ktorej polikoncensuja z nich zywice. Tyle na temat syfów. Ta welna jest bezpieczna chyba ze chcecie się nią nacierać itp. Pokryc to warstwa innego materialu i da rade..

Skomentuj

Żeby zrobić pułapki zaproponowaną przez ir0nhide'a musiałbym robić całkiem nową konstrukcję,
                          Wcale że nie; opisałem krótko wałek ale równie dobrze może to być trójkąt, kwadrat..,.., a w twoim przypadku - trójkąt gdzie jeden z jego boków był by wygięty w łuk (tak jak na twoim projekcie tylko że z dorobioną nogą i opatulone dookoła mat. tłumiącym i nie przytwierdzone do narożnika pomieszczenia = drobna przeróbka tego co już masz...)
                          Nie zrozum mnie źle: nie mam na celu namawiać cię do zmiany, jedynie tylko sprostowałem, że wcale nie musi to być wałek...

Zamieszczone przez n_omyzs Zobacz posta
                          Ta welna jest bezpieczna chyba ze chcecie się nią nacierać itp.
                          Co przez to rozumiesz n_omyzs? to jak bym chciał się nią nacierać to wtedy staje się już nie bezpieczna? :???: to w takim razie nie dobrze bo np. gdybym chciał nacierać sobie skórę reki solą to nic mi nie grozi a co jeśli sypnę sobie solą na ranę otwartą tej ręki = :o Biologiem nie jestem, ale w tym przypadku nie trzeba nim być by wiedzieć że drogi oddechowe człowieka (płuca, oskrzela itp.itd.) są niemal że jak rana otwarta
                          Reasumując: tłumić watą można ale trzeba ją dokładnie zabezpieczyć by nie dopuścić do rozsiewu jej drobinek w powietrzu wdychanym, dla własnego zdrowia (a ono chyba jednak najważniejsze jest, prawda? )

Skomentuj

Lekkie zmiany:)

Skróciłem panele do dłgości 2m (narazie jeden, ale zrobie tak z wszystkimi). I obiłem agrowłókniną. Wytłumienie jest tak jak poprzednio tylko z przodu. Narazie stoi na podłodze i zastanawiam, czy tak zostawić, czy powiesic na ścianie mniej więcej na środku wysokości. Jak stoi na podłodze to mam możliwość regulacji odległości od ściany. Zrobie chyba wszystkie najpierw, a potem potestuje jaka odległość od ściany jest najlepsza i wtedy zdecyduje czy wieszać je na ścianie.

Skomentuj

Zrobie chyba wszystkie najpierw, a potem potestuje jaka odległość od ściany jest najlepsza i wtedy zdecyduje czy wieszać je na ścianie.
                              Exactly - tak jak mówisz...
                              Jeśli zdecydujesz się przytwierdzić je do scian to proponuje byś zawiesił je tak żeby u góry i na dole była podobna przestrzeń (np. u góry 0,5m i na dole tyle samo) moim zdaniem tak ładniej wygląda

A co gra ? :) (jakie kolumny?)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                A co gra ? (jakie kolumny?)
                                Narazie graja wysoko i sredniotonowe seasy z 3w classic + woofer usher 8955 i zwrotka z 3w classic lekko zmieniona, ale przymierzam sie do zmiany na akkusa v3

Skomentuj

Tak dla Potomnosci bo ktos wczesniej pisal o szkodliwosci welny....

Zaczerpniete ze strony "www.miwo.pl''

Informacja
                                  "Północnoamerykańskie Stowarzyszenie Materiałów Izolacyjnych (NAIMA) wypełniając swoją misję propagowania idei izolacji opartej o wykorzystanie wełny mineralnej: skalnej i szklanej, wyłożyli ponad 10 mln dolarów na badania w przodujących, niezależnych laboratoriach w USA i Europie. Wniosek płynący z tych badań jest jednoznaczny: nie ma związku pomiędzy kontaktem z wełną szklana i mineralną a rakiem płuc, co niejednokrotnie próbowano podnosić przy porównaniach z systemami dociepleń opartymi na innych materiałach izolacyjnych.

Ekspertyzy przeprowadzone w październiku 2001 roku przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) spowodowały zmianę wcześniejszych (z 1988 roku) ocen wełny mineralnej i szklanej oraz usunięcie ich z listy produktów rakogennych i zakwalifikowanie do Grupy 3. Oznacza to w praktyce, że włókna wełny mineralnej nie są czynnikiem rakogennym. Wszystkie rodzaje materiałów izolacyjnych produkowane z wełny mineralnej są obecnie również umieszczone w tej kwalifikacji. IARC wyraźnie stwierdza w swoim biuletynie: "Od czasu publikacji, przed 15 laty, poprzedniej Monografii IARC poświeconej tym materiałom, nie pojawiły się żadne dowody świadczące o jakimkolwiek ryzyku raka płuc u ludzi pracujących przy produkcji wełny mineralnej lub szklanej, lub jej montażu...". Zaliczenie przez IARC produktów wełnopochodnych do Grupy 3 jest zgodne z opracowaniami publikowanymi przez Amerykańską Narodową Akademią Nauk, która w 2000 roku ogłosiła, że "nie ma żadnego związku pomiędzy włóknami używanymi do produkcji wełny mineralnej i szklanej rakiem płuc lub układu oddechowego a zachorowalnością na raka płuc i układu oddechowego wśród pracowników mających kontakt z tymi materiałami."

Niezależne badania inspirowane przez NAIMA doprowadziły do obalenia kilku mitów związanych z rakiem płuc i włóknami z wełny mineralnej i szklanej, rzekomo wpływającymi negatywnie na układ oddechowy pracowników pracujących przy ich produkcji i montażu. Po pierwsze nie ma żadnego związku pomiędzy rakiem i niezłośliwymi guzami układu oddechowego a czasowym przebywaniem ludzi w pomieszczeniach, w których używana i eksponowana jest wełna mineralna lub szklana. Po drugie - wełna mineralna jest biorozpuszczalna i dlatego rozpuszcza się w płynach ustrojowych szybciej niż inne włókna mające jakikolwiek związek z chorobami człowieka. Po trzecie - miejsca pracy, w których ludzie narażeni są na oddychanie powietrzem z cząstkami włókien wełny mineralnej lub szklanej zawiera mniej niż 1 włókno na 1 cm2 wdychanego powietrza. Po czwarte - poziom zanieczyszczenia powietrza w izolowanych wełną mineralną lub szklaną budynkach nie wykazuje żadnych różnic z powietrzem na zewnątrz tych budynków. "
                                  Last edited by Pawel S.; 19.01.2011, 09:40.

Skomentuj

NAIMA- North American Insulation Manufacturers Association
                                    Dzięki samej nazwie czuję się od razu zdrowszy.Szkoda, że nie napisali jeszcze, że jest jadalna

Unia Europejska, wydając dyrektywy 97/69/WE [24] i*98/98/WE
                                    wprowadziła wełnę mineralną z*syntetycznych włókien szklistych do wykazu substancji niebezpiecznych,
                                    nadając jej klasyfikację:substancja rakotwórcza kategorii 3.
                                    •
                                    Jeszcze calkiem niedawno azbest byl OK, nawet jedna aktorka (taka wyskoka,ciemnoskora z Connana)
                                    nosiła z uszyty z niego garnitur.

Wiadomo że wełna jest wszędzie i nie da się jej uniknąć.
                                    Zazwyczaj jednak jest ona za jakąś barierą (płyta karton-gips, OSB + spoinowane łączenia).
                                    Pylenie zatem jest znikome.
                                    W przypadku tej konstrukcji wełna była wyeksponowana i "goła".

Nie chcę demonizować, ale lepiej dmuchać na zimne.
                                    Tak dla Potomnosci :

http://www.ciop.pl/5858

Skomentuj

A jak by zamiast tej welny zastosowac filc ? Pociety np, na jakies kawaleczki i wsypany, dognieciony i obciagniety materialem ?

A tak wogole, pisza na stronie ktora podal kolega wyzej o czynnikach Xn i Xi tak sie sklada ze ja przez 3 lata non stop siedze w pomieszczeniu w ktorym musze nosic maske. po 1 roku doprosilem sie maski, ale co z tego skoro filtry w niej wymienia sie co 16 h a ja dziennie spedzam od 8 do 16 h w pracy. Nie doprosze sie filtrow, a jesli juz tak to na okres 2 mies. mam jeden komplet. Dlatego chodze bez maski bo w zapchanej nie da sie wogole oddychac. Mam duzo opar z rozpuszczalnikow itd, itp.... Objawy jakie mam,: dzien w dzien wychodzac z pracy czuje sie ospaly, czesto boli mnie glowa, nie mam ochoty jesc i wogole jestem nie do zycia. Wystarczy okolo 40 min poza. tym smrodem i czlowiek sie czuje jak nowy.

Wiec patrzac na welne od strony szkodliwosci to moze to rzeczywiscie nie byc zdrowe.
                                      Last edited by hellrider; 20.01.2011, 16:38.

Skomentuj

Ok, to juz ustalilismy, ze wełna jest szkodliwa. Moze rakotworcza, moze nie, ale pewnie ma jakiś zły wpływ na zdrowie ( pylice, alergie itp). Teraz tylko pytanie, czy 2 warstwy agrowłókniny zatrzymają pylenia? Czytalem na necie i znalazlem różne opinie. Jedni piszą, że wystarczy agrowłóknina. Inni, żeby zastosować agrowłókninę+len lub folie malarską. Ja osobiście nie odczuwam tego pylenia. Myslałem żeby zrobić test ze szklanką wody: przykryć na jakiś czas jeden panel i obok szklankę wody folią malarską i zobaczyć czy w szklance będzie dużo wełny:). Folia po to, żeby wyeliminować kurz.

Skomentuj

Możesz sprawdzić jeszcze prościej; jeśli masz lampkę kierunkową (to taka z reflektorem np. coś takiego http://www.deko-racja.pl/gfxlib/8e50...4551d67616.jpg tylko nie abażurową i musi być na zwykłą żarówkę (np. 60W), nie na halogen...)
                                          stawiasz taką na podłodze pod samym ustrojem akustyczny i kierując światło w sufit (gasisz wszystkie inne świecidła w pomieszczeniu) następnie klepnij lekko w ten ustrój (zabezpieczoną watę) jeśli na padającym świetle zobaczysz fruwający pył to znaczy że pyli (patrz pod rożnymi kątami)

Myślę że trzy warstwy agrowłókna powinny wystarczyć...

Skomentuj

Czaruję...