Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Antena FM do tunera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Antena FM do tunera

Witam, chciałem dzisiaj przedstawić świeżo wykonaną antenę FM do tunera radiowego, którą sobie wykonałem.

Konstrukcja banalna - dwa "ramienia". Długość ramion wyliczona ze wzoru: [(300/a)*b]/4, gdzie a=częstotliwość [MHz], b=współczynnik skrócenia.

Częstotliwość to oczywiście częstotliwość, na której chcemy odbierać, ja przyjąłem środek pasma UKF, wynosi dokładnie 97,75 MHz.

Współczynnik skrócenia zależy od kabla, którym antena jest przypięta .. Jako, że nie wiedziałem jaki współczynnik ma mój kabel przyjąłem sobie 0,92 - tak o.

Z obliczeń wyszło coś ponad 70,5 cm, więc długość ramienia przyjąłem sobie 71cm :)

A teraz najważniejsze, czyli wrażenia. Od razu mówię, że jeśli ktoś się na nią zdecyduje - trzeba ją trzymać na zewnątrz. Wewnątrz pomieszczenia odbiera, ale tak jakby to powiedzieć -zwyczajnie.

Po wystawieniu anteny za okno zaczęła zbierać nawet Czechy :) Co około 0,2 MHz znajduje jakąś stację.
    W mojej okolicy sukcesem jest odbiór Antyradia, albo radia ESKA rock w stereo. Na kawałku druta tego nie da się odebrać. Moja antena - odebiera antyradia i eske rock w stereo, ale nie tak czysto, jak inne stacje, w każdym razie da się normalnie słuchać, ale jak się człowiek zbliży do głośników to słychać, że to nie jest ideał :)

Polecam tę antenę, koszt to ~15zł za rurki kupione w Leroy Merlin, reszte to kawałek jakieś płyty wiórowej, pare wkręcików itp.

Bardzo ważne jest umieszczenie rurek w jednej osi.

Jako, że chciałbym jeszcze lepiej odbierać, mam pytanie do fachowców:
    Co mogę zrobić, żeby polepszyć odbiór? Słyszałem, że można zrobić symetryzator, ale nie wiem za bardzo jak. Jedni piszą, że trzeba mieć rdzeń ferrytowy, na to 10 zwojów i coś tam, inni piszą, że wystarczy kawałek kabla antenowego - jak to z tym jest?

Foto:

Fotki już widać, ogólnie cud techniki to nie jest ale skoro spełnia swoje zadanie to tylko się cieszyć:) To łączenie itd mogłeś w jakaś puchę upakować, dorobić jakiś uchwyt i było by pro

Skomentuj

Budowa miałabyć jak najtańsza i najprostsza - chciałem sprawdzić, czy będzie działać. Do anteny będę dorabiał uchwyt elegancki i "łączenia" szczelnie opakuje, żeby się woda nie dostała.

Powiedzcie mi lepiej co z tym symetryzatorem ...

Skomentuj

A może ktoś wie jak zbudować antenę typu Yagi-Uda? Tak, żeby odbierała radio FM...

Skomentuj

Potrzebuje wykonać dobrą antenę FM.

Mam tuner, potrzebuje do niego antenę, ta będzie umieszczona na zew. budynku, powiedzmy gdzieś za oknem na wysokości dachu (1 piętro)

Z czego są te rurki ? z mosiądzu ? Mogę dać z alu ?

Skomentuj

Chłopaki a nie myśleliście o zakupie gotowej anteny? http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-radiowe,4346.htm To nie taki duży koszt przecież. Do tego symetryzator http://www.dipol.com.pl/symetryzator...-iii_C0001.htm i przy dobrej pogodzie łapiecie stacje odległe o wiele km.
            cudny90 symetryzator jest po to żeby dopasować impedancje anteny (standardowo 300 Ohm) do impedancji kabla 75 Ohm.
            Edit
            W niektórych antenach symetryzator jest standardowo zamontowany.
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
              cudny90 symetryzator jest po to żeby dopasować impedancje anteny (standardowo 300 Ohm) do impedancji kabla 75 Ohm.
              Edit
              zależy jaka, akurat antena cudnego ma 75Ohm

Skomentuj

ironhide, nie polecam mojej anteny. Szkoda czasu Lepiej kupić nową w dipolu.

Już dawno jej nie używam.

Rurki są z mosiądzu. Kupione w castoramie.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                  ironhide, nie polecam mojej anteny. Szkoda czasu Lepiej kupić nową w dipolu.

Już dawno jej nie używam.

Rurki są z mosiądzu. Kupione w castoramie.
                  Mimo to co powyżej niski ukłon za ruszenie tematu i to wbrew pozorom niełatwego.Jest to spory problem w blokowiskach bez anteny zbiorczej kiedy używamy kawałka kabla zamiast anteny.Mi dało się to we znaki kiedy chciałem nagrać audycje z radia a tu sygnał w skali 1-5 na 3 i słychać szum na dodatek żaluzje w oknach.Co do kabla to może być 300 ohm'owy op ile tuner ma takie wejście i nie wbijać gwożdzi między żyły.Oczywiście ten 75ohm lepszy i obecnie łatwiej dostępny .

Skomentuj

cudny90 jakiej anteny używasz teraz?
                    Od dłuższergo czasu myślałem czy zrobić prosty dipol, czy kupić np. Dipol 1RUZ PM B. Plusem tej drugiej jest fakt działania w dwóch polaryzacjach, jednak zastanawia mnie zysk anteny podany w specyfikacji. -1 dB na skrajach pasma i 0 na środku. Do tego dochodzą straty na kablu... ;|
                    Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                    treningjezykowy.pl

Skomentuj

Nie na temat...
                      Ja p...rzepraszam, ale antena FM to nie głośnik. Tu nie będzie lepiej jak dacie dipol z berylu, a koncentryk ze srebra/złota.
                      Jeśli tuner kiepsko gra na przysłowiowym widelcu to trzeba go zmienić (naprawić/zestroić tor FM) Jeśli zaś macie kiepski sygnał, bo do nadajnika i daleko i pod górkę to Yagi. Ciężko jest budować wieloelementowe Yagi na pasmo UKF, bo gabaryty duże, kierunkowość wzrasta itd... Nie będę się rozwijał "in advance" ale jak ktoś się uprze...

Skomentuj

Nie popadajmy w skrajności.
                        Kabelek dobrze odbiera blisko nadajnika, ewentualnie mocne stacje, sygnał jest niestabilny - co jakiś czas trzeba przekładać kabelek w inne miejsce. U mnie dodatkowo słyszę trzaski w radiu, gdy włączę komputer ;/
                        Chcę antenę dookólną, bo słucham stacji z różnych kierunków. Początkowo myślałem o dipolu półfalowym, ale cudny90 pisze, że nie warto, więc pytam na co zmienił :P
                        Z drugiej strony interesuje mnie sens stosowania Dipol 1RUZ PM B, jeżeli wzmocnienie jest znikome. Czy to działa tylko i wyłącznie na zasadzie "przeniesienia" odbiornika na wolną przestrzeń?
                        Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                        treningjezykowy.pl

Skomentuj

No, niezupełnie z tym wynoszeniem, ale blisko :)
                          Trzaski w radiu przy włączonym kompie? Zasilacz do wymiany.
                          Jak mawiał mój wykładowca - "niezbadane są kierunki rozchodzenia się fal radiowych" - i miał rację.
                          Nie ma jednej, uniwersalnej anteny, dobrej dla wszystkich. Gdyby była, ktoś by ją wyprodukował, ludziska by kupili i nie było by tematu.
                          Moc nadajnika, odległość, polaryzacja (H,V i kołowa - btw Radyjo ma kołową), przeszkody (budownictwo, ukształtowanie terenu)
                          Antena dookólna powiadasz...
                          Metody są dwie. Albo idziesz w górę (i to lepiej) albo w konstrukcje typu 3*5/8, choć to bardziej do celów radiokomunikacji. Zysk na takiej antenie potrafi być dużo powyżej 8dB! gdyby nie te wymiary...
                          Wracając do anteny cudny90 - każda antena wyniesiona na zewnątrz będzie lepsza niż "widelec"

Dla zainteresowanych wykaz stacji radiowych http://radiopolska.pl/wykaz/polska.php

---------- Post dodany o 18:19 ---------- Poprzedni post o 18:17 ----------

Aha, zapomniałbym, stacje radiowe podzielą los stacji TV - czyli cyfryzacja (brrr...) Czasu jeszcze sporo, ale to trochę jak kopanie się z koniem.

Skomentuj

Areek2 ja korzystam z Dipola 1RUZ B. Przy dobrej pogodzie łapie radio z Czech :) Tak na prawdę jak chcesz odbierać dalekie stacje to musisz zwrócić uwagę na cały tor. Dużo zależy od czułości tunera, jak jest niska to nawet mega antena Ci nie pomoże. Jeszcze jest jedna kwestia o której często się zapomina, topografia terenu :) 2 km od mojego domu, konkretnie za górką, nawet najmocniejsze stacje mają problemu z siłą sygnału.
                            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                            Grado SR125i

Skomentuj

Sam osobiście korzystam anteny typu dipol , antena już wiekowa bo stoi już 11lat . Co prawda nie pamiętam długości promienników lecz jeżeli się nie mylę to jest 73cm.Promienniki wykonane z czterech skręconych drutów miedzianych 3mm z jakiegoś uzwojenia , lutowane -cynowane co 10 cm do usztywnienia . Antena jest zamontowana na dachu 4-piętrowego budynku, polaryzacja pionowa do tego 20 m przewodu (polski) H-155 50oHm.
                              Co do odbioru :
                              To stacje lokalne nie mam żadnego problemu nadajnik oddalony ok 60km siła sygnału 80% i żadnych zakłóceń.
                              Co np do odbioru DX to na przykład odbieram RMF z innego nadajnika (województwa) oddalonego ok 110km siła sygnału to 30% i tam już słychać zakłócenia - bliskość lokalnych stacji na częstotliwości .
                              Dziś taką antenę http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1489624.html wykonał bym z jakieś rurek (najlepiej miedzianych no ale są drogie jak na antenę) lub prętów gwintowanych, co ciekawe to np :2 dipole można połączyć równolegle celem zwiększenia skuteczności, dipol nie wymaga symetryzatora .

Skomentuj

Czaruję...
                              X