Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stolik Audio DIY, cztero-poziomowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stolik Audio DIY, cztero-poziomowy

Witam serdecznie.

Chciałbym Wam zaprezentować mój stolik DIY, który właśnie skończyłem. Założenia miałem takie:

- żeby było tanio
    - wykorzystać jak najwięcej zalegającego materiału, w tym przypadku rurki mosiężne, szare płyty wiórowe sztuk trzy, nakrętki, podkładki
    - dopasować wzornictwo stolika do mebli w pokoju, stąd górna płyta Calvados (kolor mebli) i nóżki aluminiowe (na takich nóżkach stoją meble)

Stolik ten to bardzo prosta konstrukcja, 4 płyty 18 mm, 2 szpilki M10, 16 podkładek M10 i tyle samo nakrętek, 4 śruby zamkowe M10, 4 nóżki aluminiowe wysokie na 10 cm. Jak widać na zdjęciach szpilki zasłonięte są rurkami mosiężnymi, które wyszlifowałem papierem ściernym 800-1000-1200-1500-2000 i pokryłem cienką warstwą lakieru bezbarwnego w sprayu. W płytach są wyfrezowane otwory o średnicy 30 mm i głębokie na 1 mm, w które schowałem brzegi rurek. Brzegi płyt oklejone obrzeżem na żelazko.

Koszty:
    1 płyta Calvados – 10 zł
    4 śruby zamkowe M10 – 4 zł
    2 szpilki M10 – 8 zł
    4 nóżki – 15 zł
    Razem: 37 zł

Foty:

Na dwóch zdjęciach widać jeszcze nadstawkę, którą wykonałem przed stolikiem. Na razie jest bez użyteczna, ale jak będę jej potrzebować to na pewno się przyda ;] jest zrobiona z dwóch płyt wiórowych 18 i 22 oklejona fornirem i polakierowana. Jestem w 100% zadowolony z efektu jaki uzyskałem, przy tym nabierając doświadczenia. W przyszłości zmienię płyty na grubsze, które pokryje fornirem takim jak nadstawka.

Stoliczek za cenę taniej flaszki? Jak dla mnie spoko :)

Skomentuj

Fajna sprawa, taki stoliczek bym se sprawił :P

Skomentuj

Trzeba było może fornirowaną płytę wsadzić...
        Poza tym dobra robota.

Skomentuj

Podoba się :)

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
            Podoba się :)
            "Lubię to"

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post o 12:19 ----------

komii skąd takie tuleje?
            Wiecie, że tak naprawę tego typu stolik w salonie 200zł minimum ? A nie 37zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              komii skąd takie tuleje?
              kiedyś ojciec z roboty przytargał ;] teraz bym takich szukał na złomie albo składownicy z metalami kolorowymi, bo w marketach typu castorama widziałem tylko niklowane a ich cena była kosmiczna ;p jak by doliczyć wszystko od podstaw to już by z ceną nie było tak kolorowo, ale liczy się że sam coś wyskrobałem :)

Skomentuj

Fajnie wygląda. No i tanio, jak zakładałeś :P
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

zmieniłem nóżki na okrągłe: teraz bardziej się komponują z kształtem poprzeczek mosiężnych ;]

Skomentuj

chwali się, że dopieszczanie jest kontynuowane

Skomentuj

Czaruję...
                    X