Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podświetlenie Tv DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podświetlenie Tv DIY

Witam , wkład diy jest nie duży ale efekt moim zdaniem bardzo zadowalający .Całość kupiłem w sklepie elektrycznym , niemal każdy może sprowadzić , mój komplet jest firmy LedPol . Na alledrogo jest sporo zestawów , http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0 , w sklepach elektrycznych , czy w marketach budowlanych. Montaż jest prosty , do tv taśmę przykleiłem po krawędzi (jest samo przylepna) na zakrętach delikatnie (może delikatnie odstawiać ) jak już całość się objedzie (około 2,5m na TV) można ją po prostu odciąć nożyczkami w wyznaczonych miejscach co 3 ledy. Sterownik na taśmę samoprzylepną do tv , delikatnie wystawiając odbiornik IR ( u mnie widać go pod tv trochę na lewo od znaczka LG) do sterownika zasilacz i wsio. Całość łączy się bardzo intuicyjnie . Po za walorem estetycznym , funkcjonalnym ( kilka trybów odtwarzania na party jak znalazł ,jest jeszcze bardzo dobrym rozwiązaniem dla zdrowia , podświetlenie tv za ścianą to idealne miejsce do zmniejszenia kontrastu między ekranem a resztą , przez co wzrok się nie męczy. Osobiście bardzo polecam :)
    Załączone pliki

Jest również ściemniacz : zdjęcia przedstawiają tą samą barwę na max. i min.
    Załączone pliki

Skomentuj

trzeba bylo ambilight kupic! :lol:

---------- Post dodany o 10:26 ---------- Poprzedni post o 10:26 ----------

a link nie dziala

Skomentuj

mogłeś się pokusić o zrobienie mirlight
        http://mirley.firlej.org/mirlight2

Skomentuj

Paweł , chciałem kupić TV Philipsa z ambilight , jak kupowałem tego LG (chciałem pasywne 3D ) to Philips z pasywnym 3D i ambilight był tylko 42" a je nie chciałem takiego dużego tv po za tym sam obraz z LG bardziej mi się podobał.
          tompul , trafiłem już na to jakiś czas temu , ale sterownie tego odbywa się chyba wyłącznie z PC?

P.S. Sorki za link , nie wiem co mu się stało, w przeglądarce wiadomej aukcji wpisać taśma led RGB zestaw , jest kilka stron.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sylw04 Zobacz posta
            trafiłem już na to jakiś czas temu , ale sterownie tego odbywa się chyba wyłącznie z PC?
            Tak, sterowanie jest z PC i to do obrazu, który jest na ekranie monitora. Do TV to nie bardzo będzie działać.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W sumie , jeżeli ktoś używa PC jako serwera i odtwarzacza to nie problem powiesić led-y za tv zamiast monitora :)
              Ja używam PS3 i usb w TV jako playera .

Skomentuj

jaką taśmę autor użył? bo też myślę nad czymś takim tylko nie wiem czy brać 300led/5metrów czy może styknie 150led/5metrów

Skomentuj

300/5m jest juz dosc mocne, moze si okazac ze i tak bedzie ciagle na sciemniaczu. Co do samych paskow led polecam kupowac na ebayu. Za 5 dych jest cala rolka 5 metrow 300led, przesylka z Tajwanu gratis:) Zasilacz 120W kolejne 50zl. W Polszy wszystko dwa razy tyle jak nie lepiej.

Skomentuj

Panowie jak jest z użytkowaniem Ambilight.? Warto inwestować?
                    Cena w porównaniu z tym powyżej chyba sporo większa?

Efekt na zdjęciach bardzo fajny - szczególnie sciemnianie i rozjaśianie mi się podoba:)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                      300/5m jest juz dosc mocne, moze si okazac ze i tak bedzie ciagle na sciemniaczu. Co do samych paskow led polecam kupowac na ebayu. Za 5 dych jest cala rolka 5 metrow 300led, przesylka z Tajwanu gratis Zasilacz 120W kolejne 50zl. W Polszy wszystko dwa razy tyle jak nie lepiej.
                      Coś konkretnego możesz polecić w RGB? Potrzebowałbym jakieś 7m w jednym ciągu.

Skomentuj

jako korzystam z tych taśm
                        Whitenergy taśma LED 5m | 60szt/m | 5050| 14,4W/m | RGB |

i tego sterownika
                        STEROWNIK RADIOWY RGB LED 18A Z DOTYKOWYM PILOTEM CZARNY ORB-A-BLACK

powyżej 5m daję wzmacniacz

http://www.ledovo.pl/images/products...551617e404.jpg

dużo tego zakładałem swego czasu do mebli różne maści

przy czym trzeba pamiętać że w RGB to nigdy białego nie uzyskasz zawsze będzie zabarwione jakoś dziwacznie :PPP

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Potrzebowałbym jakieś 7m w jednym ciągu.
                          Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                          powyżej 5m daję wzmacniacz
                          Przy 7m nie ma konieczności zakładania wzmacniacza - wystarczy odpowiednio wydajny prądowo sterownik i podłączenie go do taśmy na początku i na końcu.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                            Przy 7m nie ma konieczności zakładania wzmacniacza - wystarczy odpowiednio wydajny prądowo sterownik i podłączenie go do taśmy na początku i na końcu.
                            jeśli nie pracuje w "ruchu ciągłym" to da radę o ile nie świecisz na biało wystarczy policzyć że sterownik daje 72w oczywiście liczymy 60diód/m bo przy 30kach mnożysz x2 długość taśmy . ale znalazłem drugie które używamy i te są 144W i widzę że w tej edycji ma dodatkowe funkcje ... "mieszalnik" , u nas najczęściej jednak szły 72W "orby" bo dla klienta są takie "czadowe" :P

Skomentuj

Ze swojej strony polecam http://malinowepi.pl/post/5706673971...5%82a-si%C4%99 lub http://lightberry.eu/
                              Last edited by johans23; 07.03.2016, 10:13.

Skomentuj

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
                                powaznie?! odszukaliscie temat sprzed prawie 3 lat tylko zeby taki cos napisac?!

Skomentuj

No ale o co chodzi? Kolega podał bardzo fajne rozwiązanie z użyciem malinki :)
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    powaznie?! odszukaliscie temat sprzed prawie 3 lat tylko zeby taki cos napisac?!
                                    Lepiej kontynuować niewyczerpany temat niż zakładać nowy. A ty swoją wypowiedzią dajesz tylko zły przykład jak zasmiecać wątek.

Skomentuj

Tak odnośnie pasków LED to jeszcze nie spotkałem się z takimi które trzymają się na tym kleju, a przerobiłem ich chyba z 300 metrów różnych azjatyckich marek z ebaya.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                        jeszcze nie spotkałem się z takimi które trzymają się na tym kleju,
                                        U mnie w łazience się trzymają. Ale na pionowej ścianie, nie podwieszone. I końce musiałem tak czy inaczej termoglutem połapać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X