Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Biurko Studyjne - Black&White

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Biurko Studyjne - Black&White

WITAM!

Wstęp:

Przedstawiam mój najnowszy autorski projekt biurka studyjnego, nad którym pracowałem przez ostatni czas. Projekt został wykonany na zamówienie dla prywatnego studia.

Założenia:

Cechy biurka były od samego początku wyraźnie nakreślone przez klienta i musiałem dokładnie spełnić wszystkie założenia. Głównym założeniem był jego niewielki rozmiar i możliwość demontażu nóg. Kolejnym warunkiem było stworzenie wysuwanej szuflady dla keyboardu - czyli ulokowanie go na biurku z resztą sprzętu dla wygodnej i ergonomicznej pracy (poprzednio keyboard znajdował się osobno na drugim stole co bardzo obniżało komfort pracy). Klient sprecyzował również generalny wygląd (bryłę). Kolejnym elementem była przestrzeń RACK- 2U, 1U, 1U, 1U. Ostatnim i jakże ważnym warunkiem było wykończenie kolorystyczne - czerń i biel.

Do dzieła!

Swoją pracę zacząłem od projektowania komputerowego. Projekt biurka w skali 1:1 został wykonany w programie Sketchup. Cel - wykonanie bryły, która trafia w sedno sprawy, spełnia wszystkie wymogi dotyczące wymiarów, a następnie nadanie jej charakteru poprzez odpowiednie wymodelowanie kształtów. Dopiero czwarty projekt, który wykonałem został zaakceptowany i czekał na podjęcie decyzji dotyczącej wyboru materiałów do wykończenia. W moich myślach był oczywiście lakier - niestety brak warunków skutecznie wyeliminował to rozwiązanie. Innym bodźcem decydującym było również (moje) założenie, że pracę wykonuje sam, bez powierzania niektórych jej elementów osobom trzecim (tj. lakierowanie). Druga myśl, która mnie bardzo zaciekawiła i tak samo odstraszała okazała się być TĄ, na którą się zdecydowałem - Ciemny, fornir + biała skaj o strukturze baranka. O ile biurko nie stanowiło dla forniru żadnego problemu, o tyle skaj była dość dużym wyzwaniem ze względu na kształt i konstrukcje biurka.

Projekt 3D:

Finalny projekt w skali, na którego podstawie zostało wykonane biurko:

studio desk - male.jpg

Kolorystyka projektu przekłada się na finalne wykończenie.

Budowa:

Biurko zostało wykonane z trzech różnej grubości płyt MDF: 18mm, 12mm, 6mm. Techniką wykonania była tzw "kanapka". Blat został wykonany w z dwóch różnych kształtów dla dołu i góry, które zostały połączone tak aby nadać mu odpowiednią grubość i tym samym umożliwić umieszczenie wysuwanej półki. Nogi wykonane są z 4 płyt MDF 18mm dając tym samym nogę o grubości 72mm. Nogi łączone są z blatem na pióro-wpusty i zabezpieczane dwiema śrubami. Do wykonania połączeń użyłem kleju, ścisków oraz lamelek. Wszystkie elementy biurka zostały frezowane za pomocą wcześniej przygotowanych szablonów. Wysuwana półka keyboardu osadzona jest na prowadnicach kulkowych. Siłownik umieszczony pod blatem usprawnia ruch półki. Do klejenia skaju oraz forniru użyłem kleju Pattex Classic.

Zdjęcia z budowy:

a.jpgb.jpgl.jpgi.jpgh.jpgg.jpgf.jpge.jpgd.jpgź.jpgz.jpgw.jpgu.jpgt.jpgr.jpgp.jpgo.jpgn.jpgm.jpga2.jpga3.jpga4.jpga5.jpga6.jpga7.jpgb1.jpgb2.jpgb3.jpgb4.jpgb5.jpgb6.jpgb7.jpgb8.jpgb9.jpgb10.jpg

Zdjęcia ukończonego projektu:

1.jpg12.jpg3.jpg9.jpg8.jpg11.jpg20.jpg21.jpg28.jpg18.jpgaz.jpg29.jpgrack.jpg

Wymiary:

1520mm x 730mm x 1070mm ( szerokość, głębokość, wysokość )

Cechy:

- 2U + 1U + 1U +1U rack unit
    - Wysuwany keyboard
    - Ukryty schowek
    - Kompaktowy rozmiar
    - Podświetlenie miksera wbudowane w półkę

Elektronika:

1. Allen & Heath Zed R16
    2. Akai MPC 2500
    3. Axiom Pro 61
    4. Muse Receptor VIP
    5. Furman m-10x e
    6. Imac 20"
    7. Apple Wireless Keyboard & Trackpad
    8. Focal CMS 50 Powered Reference Monitor
    9. 2x 750GB SSD in Rack 1U

Na zakończenie:

Był to ciekawy projekt, który dał mi wiele satysfakcji z jego wykonania. Z chęcią odpowiem na pytania dotyczące tego projektu. Budżet projektu został celowo pominięty. Widoczne na zdjęciach panele akustyczne są również mojego autorstwa i wykonania. Serdecznie zapraszam do komentarzy. :)

Piękna sprawa... No i wszystko pod wymiar, aby się miejsce nie marnowało. Gratuluję.

Skomentuj

Świetny mebelek, funkcjonalnie i wizualnie :)

Forma biurka zaczerpnięta ze stołu SoundCraft serii Vi?

Skomentuj

A coś więcej na temat paneli akustycznych które wykonałeś?

Skomentuj

piekna robota!

widac ze uczciwie zarobiles na nowe DIY

mam kilka pytan
          - nie dalo sie przyciemnic forniru? czym jest lakierowany?
          - czy rampy utrzymaja elektronike? :/
          - czy nie pojawil sie problem zaczepiania o krawedz skaju na laczeniach?
          - ile tu poszlo MDFu?

Skomentuj

Proponuję pod klawiaturą i w miejscu "myszki", wymyślić coś, może w postaci wymienianych naklejek, łatek, aby w tych miejscach nie doszło do zabrudzeń i przetarć od dłoni.

Skomentuj

podkladki ergonomiczne?
              takie listwy zelowe

Skomentuj

Dziękuję za miłe słowa i cieszy mnie to, że moja praca się Wam podoba :)

Odpowiem na zadane pytania:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Forma biurka zaczerpnięta ze stołu SoundCraft serii Vi?
                Nie, Inspiracją wizualną było to biurko, niestety nie spełniało ono wymagań co do sprzętu:

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                A coś więcej na temat paneli akustycznych które wykonałeś?

Oczywiście. Nie widziałem sensu zakładania nowego wątku więc możemy to podpiąć pod ten wątek.

Budowa:

Główna rama paneli wykonana jest z MDF 18mm. Dodatkowo zastosowałem przednią ramkę z MDF 6mm. Od spodu znajdują się 3 usztywnienia ramy wykonane z 6mm MDF - ulokowane symetrycznie. Usztywnienia stanowią również podstawę, na której opiera się wełna mineralna o wysokiej gęstości. Zastosowałem wełnę o gęstosci 100kg/m3. Wełna została owinięta dwoma warstwami materiału i ulokowana w środku ramy. Wymiar ramy jest zmniejszony o 1mm z każdej strony w stosunku do wełny co daje nam możliwość ciasnego i sztywnego ulokowania wełny. Wykończenie paneli w tym samym charakterze co biurko.

Cechy:

Wymiar ramy: 1199x599
                Użyty fornir: Apricot Black - sklep ART Decor
                Gęstość wełny: 100kg/m3

Zdjęcia:

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                mam kilka pytan
                - nie dalo sie przyciemnic forniru? czym jest lakierowany?
                - czy rampy utrzymaja elektronike? :/
                - czy nie pojawil sie problem zaczepiania o krawedz skaju na laczeniach?
                - ile tu poszlo MDFu?

1. Początkowo była myśl na przyciemnianie forniru. Żeby być pewnym wykonałem próbkę i zobaczyłem jak wygląda fornir po lakierowaniu - wynik był bardzo pozytywny. Kolorystycznie odcień "szarości" komponował się z mikserem co bardzo odpowiadało klientowi. Lakier: Szybkoschnący lakier w wersji MATT firmy RONSEAL
                2. Utrzymają ponieważ największa jednostka 2U osadzona jest na dole, a pod nią zastosowałem dodatkowy blat, na którym opiera się cały ciężar.
                3. Nie, nie pojawił się. Wszystko było klejone na Pattex - co dawało silne wiązanie, a każda krawędź skaju jest obrobiona na "0".
                4. Odliczając 1 płytę poświęconą na blat do pracy to: 4x 18mm, 1x6mm, 1x12mm.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Proponuję pod klawiaturą i w miejscu "myszki", wymyślić coś, może w postaci wymienianych naklejek, łatek, aby w tych miejscach nie doszło do zabrudzeń i przetarć od dłoni.

Ciekawa propozycja:) Do tej pory myślałem jedynie o środkach konserwujących skórzaną tapicerkę stosowanych w samochodach.

Skomentuj

Bardzo fajne panele. Jedna uwaga, wrzuć zdjęcia przez nowy mechanizm, bo znikną za jakiś czas z imageshacka...

Skomentuj

Ładnie wykonane panele

Biurko kawał dobrej roboty Osobiście nie podoba mi się pomysł użycia skóry, ale to tylko mój gust.
                    Nie za cienkie te stopy ? :/ Już nie chodzi mi tyle o kwestie wizualną co raczej o konstrukcyjną.

Ile waży całe same biurko :) ? (bez audio)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      Nie za cienkie te stopy ? :/ Już nie chodzi mi tyle o kwestie wizualną co raczej o konstrukcyjną.
                      Nie, Na początku też tak myślałem ale po wykonaniu szablonu stwierdziłem, że nie ma się o co obawiać. Struktura "kanapkowa" powoduje dobre usztywnienie.

Ile waży całe same biurko ? (bez audio)
                      Niestety nie pomyślałem o ważeniu... i nie chce strzelać bezmyślnie w jakąś liczbę. Wiem, że 2 osoby są w stanie spokojnie nim manewrować nawet przy pełnym wyposażeniu.

Skomentuj

Ile waży całe same biurko ? (bez audio)
                        Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                        4. Odliczając 1 płytę poświęconą na blat do pracy to: 4x 18mm, 1x6mm, 1x12mm.
                        90x2080x2800=0,52m3*650-850=340-445kg

zalozmy ze polowa poszla w odpad. daje to nadal nierealne 170kg
                        obstawiam wiec jednak ok 80-100kg

Skomentuj

AAAAle roboty było. Biurko na wypasie, podoba mi się. Stolarka pierwsza klasa.
                          Pokaż zdjęcia szablonów.

Skomentuj

Szablon góry jest pokazany na pierwszym i drugim zdjęciu. Użyłem tylko 3 szablonów - Noga - (góra i dół), a do tego szablon dla zabudowy klawiatury i trackpada.

Skomentuj

OOO piękne! Taka sztuka mi się podoba. Zmobilizowałeś mnie aby zrobić sobie stolik na sprzęt ale będzie prosty, klasyczny i baaardzo ciężki.
                              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Świetny projekt, aż sam chyba zrobie coś takiego.

Skomentuj

Świetny projekt i fajne wykończenie. :) Od razu zwraca swoją uwagę formą i kształtem wykonania Dla mnie super:)

Skomentuj

chcę to w całości !!!
                                    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                    http://www.rane.com/note160.html
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                                      chcę to w całości !!!
                                      Nie na temat...

W inny sposób niż "w całości" go nie oferuję :p

Skomentuj

Przedstawiam kolejną konstrukcję tego samego typu: Biurko Studyjne "Black&Blue"

Tym razem jest to uniwersalna wersja biurka z płaskim blatem - dla tych którzy chcą zmieniać / modyfikować sprzęt.

Wkończenie: Fornir modyf. "Apricot Black" + niebieska skaj.

Zdjęcia:

Panele akustyczne:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X