Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stół

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stół

A tu coś kompletnie innego.

Jakiś czas temu ktoś podlinkował fotkę pięknego stołu, od razu chciałem sprawdzić czy coś w tym stylu da się zrobić. To moja próba, rodzice dostali ten blat na mikołajki, resztę ojciec dorobi. moje zadanie skończyło się na tym etapie. Przeszklenie z plexi 6 mm, fornir wiąz (mocno upierdliwy w robocie), osmo... A, pod przeszkleniem przygotowane miejsce na oświetlenie ledowe. Obdarowanym się spodobało :biggrin:

Niezły patent, pewnie było trochę zabawy z frezowaniem

Skomentuj

Zamieszczone przez milky way Zobacz posta
      A tu coś kompletnie innego.

Jakiś czas temu ktoś podlinkował fotkę pięknego stołu, od razu chciałem sprawdzić czy coś w tym stylu da się zrobić. To moja próba, rodzice dostali ten blat na mikołajki, resztę ojciec dorobi. moje zadanie skończyło się na tym etapie. Przeszklenie z plexi 6 mm, fornir wiąz (mocno upierdliwy w robocie), osmo... A, pod przeszkleniem przygotowane miejsce na oświetlenie ledowe. Obdarowanym się spodobało :biggrin:
      Szacunek, ale plexi ulegnie zniszczeniu błyskawicznie, szkło niezbędne.Chyba, że to tylko ozdoba.

Skomentuj

Właśnie plexi baaardzo szybko ulegnie zarysowaniom, a później jeszcze zmatowieje lekko. Do takich rzeczy tylko szkło. Poza tym elegancko wyszło (y)

Skomentuj

Piszesz że fornirowane więc zatem z jakiego materiału jest wykonanie ? Jak ofornirowałeś te łuki pod plexi ?!

Skomentuj

Podoba mi się. Przejdę się do szklarza na tygodniu z ciekawości i zapytam o cenę wycięcia czegoś takiego

Skomentuj

Widzę, że wszystkich zainspirował ten sam temat... Sam mam w planie sobie taki stolik zrobić, ale piszą wszyscy wyżej - musi być szkło.

Skomentuj

Musi byc szkoło i prawdziwe drewno... nie fornir

Tak nie ma takiego klimatu jak tamten
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Musi byc szkoło i prawdziwe drewno... nie fornir

Tak nie ma takiego klimatu jak tamten
                  Już nie mów tak, fornirowanie ładnie dobrał słojami i gdyby nie napisał, że fornirowane to większość by się nie zorientowała, z Tobą włącznie.

Skomentuj

Wiadome, ze z drewna byloby znacznie lepiej, ale widac ze sie chlopak napracowal i wyglada to conajmniej dobrze :)

Skomentuj

milky way, czy mi się wydaje czy blat z szybą nie tworzy równej powierzchni?

Oryginał nie do podrobienia ale szacunek dla autora za włożoną pracę.

Last edited by etaks; 08.12.2014, 16:42.

Skomentuj

Czym, jak to jest sklejone że nie widać tej spoiny pod szybką ?

Skomentuj

Nic nie pisałem, ze zle wyglada
                          Wyglada conajmniej dobrze

Ale oryginał to to nie jest
                          Tez mi spac po nocach nie daje ten stolik :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                            Moze silikon w takiej barwie / pewnie w akwarystycznym pojdzie kupic.przyklejony, docisniety i od razu nadmiar zmyty.
                            Last edited by ruffpl; 09.12.2014, 06:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Pewnie to wcale nie musi być przyklejone. Drewniane blaty są przykręcone od spodu wiec nie ma potrzeby aby szybę kleić.

Zrobię sobie takie coś Koniecznie muszą być blaty z oflisem,
                              Last edited by seba007; 09.12.2014, 08:47.

Skomentuj

Trzeci raz probuje cos napisac, ciagle internet mi sie rwie :-/ wiec po kolei nastepny raz...
                                Blat sklada sie z trzech warstw mdfu 19 mm i jednej warstwy mdf 6 mm tworzacej frez na plexi. Kolejnosc byla taka, ze najpierw wycialem odpowiednie ksztalty w grubym mdf-ie, skleilem, gore okleilem fornirem. Nastepnie na to poszedl mdf 6 mm, juz z ksztaltem dopasowanym do oszklenia. Potem przycialem krawedzie boczne zeby uzyskac proste boki. Pozniej juz tylko okleic calosc fornirem (z jednym sie nie popisalem na pewno, najpierw okleilem gore, potem boki a trzeba bylo oczywiscie w odwrotnej kolejnosci). Plexi lezy luzno. Po pierwsze przypuszczam, ze w oryginale jest podobnie, po drugie to pozwala na wymiane jesli sie porysuje, co pewnie slusznie podejrzewacie. Mozliwe, ze jesli sie nie odlupie to da sie ja potraktowac jako szablon. Co do szkla... wiem z doswiadczenia, ze da sie swobodnie ciac water-jetem. Koszt z tego co sie orientuje to okolo 30 zlotych za metr, lecz nie wiem, czy to cena uniwersalna, czy moze mam jakies chody... :-) montaz tego ma wygladac tak, ze elementy drewniane musza byc przykrecone i/lub przyklejone do konstrukcji dolnej, nie moga to byc pojedyncze nogi. Oczywiscie musi byc zachowany odpowiedni dystans, wtedy da sie oszklenie polozyc i juz. Te wszystkie krzywizny powoduja ze nie trzeba sie obawiac wysuniecia go na bok, nie ma takiej mozliwosci.
                                Teraz chcialbym zwrocic uwage na jeden fakt i wezcie pod uwage, ze nie mam zamiaru sie awanturowac ani obrazac. Mam tylko jedna przewage nad zawodowymi stolarzami : do zamawiania pieciu piw wystarcza mi jedna dlon, a gdy zamawiam dziesiec nie musze sciagac butow. Zdaje wiec sobie sprawe, ze nie ma co wymagac samych och i ach. Ale argument, ze lepiej i fajniej z litego drewna jest troche wedlug mnie nieuczciwy. Pewnie ze fajniej. Fajniej tez miec bentleya czy cos takiego zamiast forda. Lepiej miec harleya zamiast mz-tki. Fajniej miec wakacje w Hiszpanii. Kazdy orze jak moze... lite drewno wyjdzie sporo drozej, chyba ze ktos ma pomysl zrobic to z lipy. Wtedy drogo nie bedzie, ale lepiej tez nie. Gruba decha z niewysezonowanego drewna bedzie pracowac az milo, trzeba to tez wziac pod uwage. Nie mialem tu mozliwosci zwiekszania budzetu, nie chcialem isc w ogromne koszty. Argumentu, ze albo robi sie dobrze, albo wcale, nie przyjmuje. Gdyz jego logika jest zabojcza : zawsze jest ktos kto zrobi lepiej. Lepiej zrobic jak sie umie. Jasne, ze trzeba sie starac, uczyc itp. Opisalem, jak zrobilem ja. Podalem jakis sposob. Mozna inaczej, lepiej. Pozdrawiam

Skomentuj

Ja powiem Ci tak że Twój stolik wyglądałby znacznie lepiej jakby nikt nie widział tamtego.
                                  Lepsze jest wrogiem dobrego i oryginalny stół wygląda jak kawał drewna do tego pod spodem widać coś jak korę, jest mega naturalny, gruby i wygląda jak by wziąć kawał drzewa i go pięknie obrobić.

Moim zdaniem u Ciebie zabrakło "lepszego" forniru np czeczot byłby idealny do tego albo jakiś mocno usłojony fornir, do tego grubszy blad bo oryginał wydaje się bardzo gruby i do tego jest prostokątny a Twój wchodzi w kwadrat, proporcje wszystkiego mają ogromne znaczenie.

W przypadku oryginału jest szyba z poświatą niebiesko/zieloną co akurat dodaje w tym projekcie uroku a u Ciebie jest transparentna plexi która nie podkreśla kształtów.
                                  Last edited by Rfck; 09.12.2014, 14:58.

Skomentuj

Panowie wg mnie oryginał chyba wykonany jest z tzw odziomka czyli najniższej części drzewa lub nawet z tego co jest pod ziemią. Do tego prawdopodobnie był on rozszczepiony, może grzyby też zrobiły swoje - to mogło stworzyć te nierówności. Wycięty plaster i dwa kawałki dopasowane do siebie tworzą ten mini-kanion.

milky way, ja bym projekt trochę zmodyfikował. Pociągnąłbym całość ciemną bejcą a szybkę zamieniłbym na mleczną. Pod spód można dać delikatne, ale takie max delikatne podświetlenie.

Skomentuj

Jedno napewno mozna powiedziec... oryginał nie jest tani
                                      I jest niepowtarzalny
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez milky way Zobacz posta
                                        Te wszystkie krzywizny powoduja ze nie trzeba sie obawiac wysuniecia go na bok, nie ma takiej mozliwosci.
                                        No jasne, ale jak postawić w pionie to... :)
                                        Muszę popatrzeć jak to przykleić schludnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X