Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przewód sieciowy DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przewód sieciowy DIY

Przewód wykonałem własnoręcznie. Do ich wykonania użyłem materiałów:

-wtyk sieciowy i wtyk IEC: bolce miedziane instalacyjne pokryte trzykrotnie 24 karatowym złotem,

-obudowy wtyczek wytoczyłem na tokarce z grubego aluminium i mosiądzu, pokryłem 4 warstwami lakieru antykorozyjnego,

-użyłem przewodu o średnicy 14 mm, składającego się z siedmiu żył o przekroju 7 x 1.5 kwadrat z miedzi OFC o wysokiej czystości. Żyły ułożone są obwodowo w stosunku do teflonowego rdzenia. Żyły są izolowane otuliną. Przewód w całości ekranowany.

Wszystko dokładnie widoczne na fotografiach.

Pomysł na ten przewód jest owocem zamiłowania do wysokiej jakości sprzętów audio

[IMG][/IMG] instalacyjne

A w ścianie aluminiowy 2x1,5 mm^2...

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
      A w ścianie aluminiowy 2x1,5 mm^2...
      No fakt, wsadzanie tego w ścianę to jak super wydech do f126p Jakie koszty takiego cuda?

Skomentuj

W ścianie tylko zaślepki nie stać mnie na aluminium 2x1,5mm2 i nawet na kondycjoner.

Skomentuj

Fajny pomysł z połączeniem alu z mosiądzem, chociaż IMHO lepiej by było, gdyby ostatnie segmenty łagodnie się zwężały.

Skomentuj

Ładny oplot.

Skomentuj

Ładnie zrobione przewody są doskonałym dopełnieniem czysto estetycznym sprzętu audio :). Już sam oplot nylonowy na przewodach dodaje uroku (oczywiście mowa o walorach wizualnych, żeby nie było nieporozumień)

Skomentuj

Fajny kabel. Dla polepszenia samopoczucia w percepcji dźwięku, mógłbym taki przywłaszczyć :)

Skomentuj

Fajny kabelek.
                  Ja mam oplot i taki kabel http://sklep.toroidy.pl/pl/p/Kabel-L...-3x2%2C5mm/433
                  Brakuje mi jedynie wtyków, nie znalazłem jak narazie w normalnych cenach.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez grzehifi Zobacz posta
                    pokryte trzykrotnie 24 karatowym złotem
                    - ciekawe ile w tym prawdy. Tyle samo co na każdej aukcji allegro z wtykami za 5PLN też wszystkie są pokryte złotem a co śmieszne wszystkie 24 karatowym :). ja bym to na twoim miejscu sprawdził u jubilera ... może są po prostu ładnie rodowane ?. Kabelki bardzo ładnie i starannie wykonane nie powiem. Dla Mnie to niestety przerost formy nad treścią ... wolałbym kilka głośników do pracowni za to ... wybacz

Pochwal się gdzie kopiłeś ten kabelek do środka - kilka osób może być zainteresowanych.

Jak rozwiązałeś podłączenie 7 żył do 3 pinów ??
                    Last edited by Zap Projekt; 10.02.2015, 22:56.

Skomentuj

Pewnie 3 na faze 3 na 0 i jeden gruby na uz

Fajnie wyszedł, możesz wymienić się na allegro za jakiś ładny dom xD Pamiętaj, tylko dopisz hajent xD

Skomentuj

Dobrze i ładnie wyglądający kabel to świetna sprawa. Jeśli ma się sprzęt audio wyeksponowany to aż głupio zwykły kabelek do listwy zapinać. Fajnie jak coś ładnie wygląda :)
                        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

oplot ekranujący w takich kablach łączy się z uziemieniem? z jednej strony? z dwóch?

Skomentuj

Zamieszczone przez krowaklara Zobacz posta
                            oplot ekranujący w takich kablach łączy się z uziemieniem? z jednej strony? z dwóch?
                            Ekran łączy się z jednej strony od wtyku i ucina się przed IEC

Skomentuj

Czaruję...
                            X