Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa PC w stylu retro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa PC w stylu retro

Nie jest to jak większość budowanych na tym forum urządzenie audio, ale DIY jak najbardziej. Po za kilkoma śrubkami, wyłącznikiem i gniazdami USB, wszystko wykonane ręcznie. Chociaż te ostatnie elementy, też były modyfikowane.
    Obudowa powstała jako z jednej strony ciekawsze wizualnie rozwiązanie, pasujące do wystroju reszty sprzętu i domu. Z drugiej miała być poligonem testowym do wykonania obudowy pod I-Amp (ale to jak kiedyś polutuję i uruchomię płytki od Borysa :) )

Mieszanka drewna i aluminium oklejonego eko-skórą, dodatkowo kompaktowe rozmiary. Komputerek pełni funkcję domowego centrum multimedialnego, HTPC.
    Elementy drewniane posklejane z listewek chyba lipowych. Przeheblowane, przycięte na wymiar i pofrezowane.

Po obróbce wszystko ładnie pasowało do siebie. Niestety po bejcowaniu i lakierowaniu elementy delikatnie się wypaczyły. Nie wiem czy to efekt malowania, czy może to, że wszystko obrabiałem w chłodnym i wilgotnym garażu, a potem suszyłem w domu. Listewki teoretycznie były suszone. Dostałem za free w zaprzyjaźnionym tartaku, robią z tego ramy do łóżek. Może drewno powinno być jeszcze trochę sezonowane hmmm.
    Trochę zabawy było z frontem. Wymysliłem sobie takie fikuśne rozwiązanie. Aluminium podklejone pleksą, wycięte otwory i próba zbudowania ustrojstwa z frezarką do obróbki wszystkiego na w miarę gładko.

Po wycięciu w aluminium wszystkich otworów i ukształtowaniu, całość oklejona eko-skórą. Klej tapicer całkiem fajnie się sprawdza.

Wyłącznik niestety musiałem przerabiać. Trafił się taki dwu-pozycyjny, a potrzebowałem takiego, który zwierałby styki tylko w czasie przyciskania. Dodatkowo chciałem, aby w wyłączniku były dwa kolory diod. Żółta, która sygnalizowałaby pracę komputera, oraz czerwona sygnalizująca aktywność dysku. Rozbiórka, usunięcie mechanizmu zapadkowego przełącznika, oraz mała przeróbka, żeby zmieściły się dwie diody.

Napęd optyczny jest od laptopa. Nie udało mi się kupić takiego z gotowym frontem. Konieczne było dorobienie blaszki na front i guzika do wysuwania napędu. Trochę chirurgicznej roboty, bo nie dość, że przycisk ma 3mm to jeszcze musiał mieć kołnierz z tyłu, żeby nie wylatywał. Nie mam dostępu do jakiś fajnych narzędzi typy tokarka czy CNC, więc rzeźba wiertarką, szlifierką i papierem. Udało się. :)

Całość po złożeniu prezentuje się tak:

Parametry komputerka:

Płyta MiniITX MSI H81, Procesor Intel i3, 4 GB RAM Patriot, Dysk SSD 60 GB OCZ, Napęd optyczny nagrywarka DVD.

Podświetlenie nie jest jakieś super mocne, ale komputerek stoi na widoku i nie chciałem żeby raziło jakoś mocno. Widać jak pracuje, całość fajnie wyszła.

https://youtu.be/r5nPGpPdqtg

Zapraszam do komentowania :)

Nieźle.
    Pytanie czy obudowa jest ekranowana jak wymaga tego dyrektywa kompatybilności elektromagnetycznej?
    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

No, zapewne te wszystkie obudowy z oknami, albo w całości aluminium, albo akrylu, także stalowe posiadające gęsty ażur który ni uja nie ekranuje na 100% posiadają zgodność z dyrektywami ^^

To nie nadajnik radiowy o mocy 200W, a pudełko na części PC. Ekranowanie całości PCB już nawet zniknęło z routerów, tych w plastikowych obudowach (nawet nie zacznę o laptopach). Bardzo rzadko się zdarzają większe ekranowania.
      Najczulszy detektor jaki mam czyli gitara z przetwornikami single, jest wstanie złapać kompa na kanale przesterowanym wzmacniacza z 50cm, zasilacz z trafem z zależnie od ekranowania z jakichś 30cm.

W temacie, to wygląda ok, osobiście w tym designie poleciał bym w stronę tego:

http://slipperyskip.com/page33.html

Cała strona jest bardzo ok.

http://slipperyskip.com/page23.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
        Nieźle.
        Pytanie czy obudowa jest ekranowana jak wymaga tego dyrektywa kompatybilności elektromagnetycznej?
        Na razie nie widzę, żeby coś zakłócało. W razie czego można dać folię aluminiową na górę i dół, boki są aluminiowe.

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
        W temacie, to wygląda ok, osobiście w tym designie poleciał bym w stronę tego:

http://slipperyskip.com/page33.html

Cała strona jest bardzo ok.

http://slipperyskip.com/page23.html
        Świetna stronka, fajne projekty, tego nie widziałem. Niestety trzeba mieć jeszcze warsztat i narzędzia, żeby się tak pobawić. Kurcze dałeś mi do myślenia.

Skomentuj

Super, wygląda naprawdę nieźle, nie daje po sobie poznać że to "tylko" DIY :) Skaj wyszedł naprawdę fajnie.

Zastosowanie to HTPC, serwer muzyczny? Monitorujesz temperatury? Jak kwestia hałasu wentylatora? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
            Nieźle.
            a co obudowa ma do dyrektywy ? jak pcb sknocone danego układu i sieje to żadna obudowa nie pomoże.

Skomentuj

Jak na ręczną robotę bardzo dobrze wyszło. Fajny pomysł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                Super, wygląda naprawdę nieźle, nie daje po sobie poznać że to "tylko" DIY :) Skaj wyszedł naprawdę fajnie.
                Dziękuję. Skajem oklejałem pierwszy raz, wcześniej tylko słupki w aucie, ale materiałem podsufitkowym. Jak na debiut wyszło całkiem, całkiem, chociaż zawsze mogło być lepiej.

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                Zastosowanie to HTPC, serwer muzyczny? Monitorujesz temperatury? Jak kwestia hałasu wentylatora? :)
                Głównie jako komputer do oglądania filmów, czasem do słuchania muzyki, a po za tym jako taki domowy mini serwerek. Mam zrobione przekierowanie portów na routerze i mogę się do niego ze świata łączyć i np. sprawdzać co tam na kamerkach widać.
                Jesli chodzi o temperatury na razie jeszcze się wszystko testuje. Obudowę poskładałem wczoraj :) Co do wentylatora jest boxowy i niestety troszkę go słychać, ale tragedii nie ma. Póki co nie słyszałem, żeby wskoczył na wyższe obroty, chodzi luzem, więc i temperatury pewnie nie za wysokie. Duże otwory wentylacyjne są po obu stronach obudowy. Jest przewiew
                Last edited by czarodziej; 09.04.2017, 18:01.

Skomentuj

Proponuję Akasa K25 bardzo udany potworek, cichy i bardzo zdolny mi na nim śmiga i7-2600k (stock) zachowując względną ciszę.
                  i3 to ogarnie bez problemów.

Dobrym patentem który ja stosuję jest zbudowanie z np. laminatu do trawienia płytek takiego tunelu przymocowanego do tego radiatora, który zasysa powietrze z wewnątrz.
                  Wtedy cyrkulacja powietrza jest wymuszana tylko przez wentylator CPU, chodne powietrze zasysane z zewnątrz chłodzi CPU, a to co wydmucha cpu jest wypychane przez jego wentylator otworami wentylacyjnymi obudowy, unikamy tym samym kotłowania ciepłego powietrza w obudowie (cisza, efektywność, same plusy).

Skomentuj

bardzo ladne
                    myslalem ze to bedzie cos duzo wiekszego w stylu tower

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      myslalem ze to bedzie cos duzo wiekszego w stylu tower
                      Na pierwszym zdjęciu widać kolumny wg Twojego projektu, więc jest skala porównawcza

Dokładnie te: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...200-8-f-a-pc-x

Skomentuj

jakbys zrobil ladne zdjecie kolumn z tym komputerkiem to moznaby wrzucic je do kalendarza

Skomentuj

Postaram się coś wymyślić :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X