Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik bluetooth z Fountekami FE85

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik bluetooth z Fountekami FE85

Po złożeniu pierwszego głośnika bluetooth z małymi, 40mm przetwornikami zdecydowałem się na budowę wiekszego boomboxa. Wybór padł na Founteki FE85 ze względu na stosunkowo liniową charakterystykę i zejście do 85Hz (-3dB) w stosunkowo małej obudowie. Objętość dla obu głośników, to około 3.8l. W gotowym projekcie, który składałem wcześniej złym rozwiązaniem wydawało mi się umieszczenie elektroniki w szczelnie zamkniętej obudowie, więc tym razem zaprojektowałem na nią osobną przegrodę. Zastosowałem wzmacniacz 2x25W TDA7492 z modułem bluetooth CSR8535. Całość zasilają 3 ogniwa Li-Ion Panasonica 3100mAh podłączone do modułu zabezpieczenia/ładowania. Użyty też został moduł step-up ustawiony na 13V. Obudowa została wycięta na frezarce CNC z płyty MDF 8mm na końcu oklejona folią przypominającą carbon. Aktualnie kombinuję z wytłumieniem i testuję inne wzmacniacze, moduły bluetooth.

fajne
    jakas maskownica by sie przydala na glosniki

na ile starczaja baterie?

Skomentuj

Zastanawiałem się nad maskownicą. Jeśli się na nią nie zdecyduję to chciał bym zmodyfikować front tak, aby głośniki były na płasko. Co do czasku grania- trudno mi powiedzieć dokładnie. Udało mi się go rozładować dopiero dwa razy. Myślę że jest to powyżej doby na 50% głośności.

Skomentuj

no to ladnie

czyli metalowa maskownica na zabezpieczenie glosnikow + ramka z tkanina zeby wszystko ladnie ukryc?

Skomentuj

Możliwe. To jest jeszcze kwestia do przemyślenia. :)

Skomentuj

Można spróbować dopasować drucianą osłonę wiatraka w zasilaczu komputerowym.
            albo
            http://www.visaton.com/en/chassis_zu...gitter8es.html
            http://www.visaton.com/en/chassis_zu...tter_frs8.html

Skomentuj

Poleciał bym krawędzie frezem r10, tak jak w wzmacniaczach gitarowych i wpuścił głośniki w obudowę tak by np. maskownice z wentylatorów komputerowych je osłaniały.
              BR wypuścić od dołu, a całości dać gumowe nóżki 2cm by, by uzyskać coś w stylu dosuwania do ściany kolumn z BR z tyły dla podbicia basu.

Skomentuj

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Poszukam osłon z zasilaczy w dobrej cenie. Myślę, że to może być dobre i nie drogie rozwiązanie. Co do pomysłu z BR z wyjściem na dół- bardzo ciekawe. Czy próbował już ktoś takiego rozwiązania? Jeśli ma to prawo działać bardzo chętnie porobił bym testy i wykonał nawet drugą obudowę z poprawkami.

Skomentuj

Czaruję...
                X