Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System pomiarowy do ARTY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

System pomiarowy do ARTY

Witam kilka fotek zbudowanego przeze mnie systemu do pomiarów z programem ARTA. System składa się ze:
    - wzmacniacza mocy opartego o układ LM1875 zasilanego symetrycznym stabilizowanym napięciem +/-12V. Wzmacniacz posiada wyjście z dzielnikiem do kompensacji jego charakterystyki (pomiar dual chanel). Moc wyjściowa bez widocznych zniekształceń wynosi 8 i 5W w zależności od obciążenia 8/4ohm
    - przystawki do pomiaru impedancji i RLC z możliwością pomiaru przez kable lub terminal głośniowy
    - zewnętrznego zasilacza niestabilizowanego

Jakbys wrzucil reszte zeby dalo sie to samemu zrobic to byloby cudownie ;-)

Skomentuj

Jaki koszt takiego JINGA ?

Skomentuj

Kilka fotek bebechów:

Zasilacz niestabilizowany - klasyczna konstrukcja, wzmacniacz to praktycznie nota aplikacyjna + stabilizacja napięcia.
        Koszt części to jakieś 150-200zł... radiator miałem, płytkę uniwersalną miałem + kilka innych elementów...
        Last edited by UKey83; 10.01.2020, 19:43.

Skomentuj

Fajny JIG zaprojektował BORYS.
          Jakiś czas chodziło mi po głowie podobne rozwiązanie ale zawsze się to odkładało w czasie.
          Na początku roku szwankował JIG który używałem kilkanaście lat.
          Trochę go podleczyłem i udało mi się jeszcze nim trochę ogarnąć to co miałem do przemierzenia.
          Jednak inspirowany Borysa kombajnem narysowałem sobie również podobnego JIG-a.
          Sprzęcik działa znakomicie muszę jedynie wpakować go w pudełko.

Skomentuj

Też używam LM1875, ma dość małe THD, tymczasowo z AVT1746. W jakim celu dodałeś stabilizację napięcia? Wydaje mi się, że ona tu niewiele wnosi. Ten scalak dość dobrze tłumi śmieci z zasilania, jego PSRR nienajgorzej wygląda, a silne ujemne sprzężenie zwrotne nie pozwoli na wahania amplitudy napięcia wyjściowego przy zmianach napięcia zasilania w normalnych warunkach pracy.

Skomentuj

Czaruję...
            X