Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

#hotCOILchallenge! - nawijamy cewki zwrotnicowe :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

#hotCOILchallenge! - nawijamy cewki zwrotnicowe :)

Szanowni Państwo.

Jak powszechnie wiadomo, mamy już realnie dwucyfrową inflację, a co za tym idzie na rynku podzespołów radiotechnicznych zaczynają się cenowe anomalia. Amatorzy budowy zestawów głośnikowych za pojedyncze cewki do zwrotnic muszą płacić po kilkadziesiąt złotych podczas gdy za podobną kwotę można przecież kupić całą szpulę drutu nawojowego. Nie pozostaje zatem nic innego jak wykonać cewki we własnym zakresie. Są tutaj jednak trzy problemy:

1) Pomiar indukcyjności wymaga mostka RLC a to wydatek rzędu kilkuset złotych.

2) Zależność pomiędzy liczbą zwojów a indukcyjnością cewki jest nieliniowa.

3) Duży wpływ na indukcyjność ma nie tylko liczba zwojów ale także staranność nawijania. Jeśli zwoje poprzeskakują to przy tej samej liczbie zwojów na pomiarach wyjdą nam rozbieżne wyniki indukcyjności.

W tym artykule postaram się jednak przedstawić proste i tanie rozwiązanie tego problemu. Na dobry początek powinniśmy zaopatrzyć się w ręczną nawijarkę cewek FY-130 produkcji chińskiej (można ją kupić np. na AliExpressie):

Posiada ona metalową przekładnię a także bezstykowy licznik obrotów działający z dokładnością do 1/10 obrotu z możliwością zliczania zwojów do przodu i do tyłu.

W następnej kolejności można wykonać sobie z płyt paździerzowych mechanizm odwijający drut nawojowy ze szpuli. Płyty można dociąć na pile w Bricomarche i połączyć je kątownikami. Wał ze szpulą osadzamy na dwóch łożyskach i dodatkowo na prętach budowlanych montujemy układ trzech łożyskowanych kółek służących do prostowania drutu podczas nawijania.

Oprócz szpul z drutem nawojowym będziemy potrzebowali także karkasów. Są one bez problemu dostępne w Tonsilu:

https://www.skleptonsil.pl/korpusy-cewek,c230.html

Ich wymiary gabarytowe są następujące:

Na tej nawijarce da radę nawinąć tylko cewki na karkasach L12, L13, L14 i L15 i musimy je rozwiercić wiertłem fi 10 mm. Cewki na karkasach L11 sobie darujemy ponieważ to są malutkie cewki do filtrów GDWK i one akurat nie są drogie. Nas interesują głównie te grube cewki do GDN-a na karkasach L14 i L15 ponieważ one są najdroższe.

To i tak w niczym nie przeszkadza bo nikt przecież nie będzie przykręcał tych karkasów do płyty zwrotnicy mosiężnymi śrubami i nakrętkami (nie mogą być stalowe ponieważ będą zachowywać się jak miniaturowy rdzeń i zwiększać indukcyjność cewek) i w dzisiejszych czasach karkasy klei się do płyty zwrotnicy klejem na ciepło albo mocuje opaskami zaciskowymi z tworzywa sztucznego.

Oryginalna nawijarka do tych cewek jest duża, ciężka i droga. Proponowane małe amatorskie stanowisko mieści się w zasadzie na biurku i można je łatwo przenosić. Warto też przytwierdzić nawijarkę do biurka ściskami stolarskimi ze względu na duże wartości naprężeń występujące podczas nawijania. Jedyną różnicą jest sposób mocowania cewki podczas nawijania. Oryginalnie karkasów cewek nie trzeba rozwiercać ponieważ z jednej strony opierają się o zabierak a z drugiej przytrzymuje je konik z kłem. W przypadku nawijarki FY-130 zabierak musimy dorobić samodzielnie (nie ma go w zestawie) i dodatkowo karkasy cewek będą obracały się przewleczone przez pręt z gwintem M10 i będą dociśnięte do zabieraka nakrętką.

Zabierak kompatybilny z karkasami L12, L13, L14 i L15 trzeba dorobić sobie w narzędziowni:

tarcza nawijarki.pdf

W zależności od rodzaju wykorzystywanego karkasu wkręcamy w niego dwie śruby M3x8, które przenoszą moment obrotowy z wrzeciona na karkas za pośrednictwem dwóch otworów w karkasie.

Karkas L15 dokręcamy do zabieraka nakrętką. W przypadku mniejszych karkasów możemy to zrobić za pośrednictwem wydrążonego stożka, który stanowi element fabrycznego wyposażenia nawijarki FY-130.

W przypadku gdy mamy do nawinięcia dużo cewek, kręcenie korbą może okazać się uciążliwe. Dlatego proces nawijania można usprawnić dorabiając w narzędziowni adapter:

adapter nawijarki.pdf

Z jednej strony adapter dokręcamy do ściętego wału wrzeciona (ale z pominięciem multiplikatora 6:1, potrzebujemy przełożenia 1:1) a z drugiej strony montujemy redukcję z kwadratu 3/8 cala na sześciokąt:

Sześciokąt wkręcamy we wrzeciono wkrętarki i nawijamy na pierwszym biegu żeby mieć odpowiednie obroty i maksymalny moment obrotowy jaki zapewnia nam wkrętarka:

Z uwagi na to, że najtrudniejszą częścią zabawy z cewkami jest szacowanie liczby zwojów potrzebnej do nawinięcia cewki powietrznej o wymaganej indukcyjności w oparciu o mój zeszyt konstruktorski stworzyłem tabelę z danymi najczęściej nawijanych cewek:

Na jej podstawie można sobie w Excelu wyrysować funkcje wielomianowe, które pozwolą na aproksymację wymaganej liczby zwojów. Zawsze najlepiej nawinąć trochę więcej zwojów i później odwijać mierząc indukcyjność aż do uzyskania oczekiwanej wartości.

I tutaj właśnie zaczyna się #hotCOILchallenge!

Zabawa będzie interaktywna ponieważ zapraszam Państwa do rozwijania tej tabeli o kolejne dane nawojowe. W tabeli niektóre karkasy są często wykorzystywane do nawijania dużej ilości rozmaitych cewek a na innych (np. L15) robi się przeważnie tylko kilka odmian grubych cewek do filtracji GDN-ów. Chodzi o to aby uzyskać jak największą liczbę rozmaitych kombinacji średnic drutu nawojowego, liczby zwojów i indukcyjności bo wtedy łatwiej będzie dla każdego karkasu powykreślać funkcje wielomianowe, które ułatwią szacowanie liczby zwojów w przypadku cewek o nietypowych danych nawojowych.

Do pomiaru indukcyjności użyłem mostka RLC Hantek 1833C:

Literatura na temat cewek:

[1] Borowski H.:
    „Cewki do odbiorników”
    Wydawnictwa Komunikacyjne, Warszawa 1960

[2] Dobrski J.:
    "Nawijanie cewek przyrządów elektrycznych"
    Państwowe Wydawnictwa Techniczne, Warszawa 1960

[3] Maruszewska M.:
    „Radiomechanika”
    Państwowe Wydawnictwa Szkolnictwa Zawodowego, Warszawa 1958

[4] Podjapolski A.:
    „Jak nawinąć transformator”
    Wydawnictwa Komunikacyjne, Warszawa 1956

[5] Raabe Z.:
    „Amatorska nawijarka cewek”
    Elektronika Praktyczna, Warszawa 2000

Pozdrawiam T.Ł.

Załączone pliki
    Last edited by marian; 24.09.2021, 10:08. Powód: 9. Na forum DIYaudio.pl niedozwolone jest: g) umieszczanie w podpisach grafiki oraz reklam

XD - pierwszy

A tak poza tematem korzystając z obecności Pana Inżyniera
    Robię konstrukcje. założyłem na każdy głośnik korektor impedancji aby grało dobrze - jest chyba równo ale mam problem z wynikami pomiary modułu impedancji.
    Są trzy piki i dwa dołku na strojeniu - za dużo korektorów ?
    A może źle zrobiłem że dałem 2 rurki BR o różnej długości i jedna jest strojona za wysoko a druga za nisko :)

Last edited by Zap Projekt; 23.09.2021, 22:33.

Skomentuj

Coś słaba ta kompensacja skoro przy pięciu kilohercach z sześciu omów moduł impedancji przyjmuje wartość szesnastu omów. To jest wykres typowy dla obudowy pasmowoprzepustowej z dwoma rezonatorami Helmholtza. W załączniku przesyłam publikację naukową na ten temat:

https://megawrzuta.pl/download/0b59c...c3eb392d9.html

Skomentuj

No słaba słaba ale jakoś gra
        Ale komora jest tylko jedna .... To nie obudowa pasmowo przepustowa

a nie otwór jest jeden pomyliły mi się konstrukcje ale głośniki dwa
        Last edited by Zap Projekt; 23.09.2021, 23:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
          XD - pierwszy

A tak poza tematem korzystając z obecności Pana Inżyniera
          Robię konstrukcje. założyłem na każdy głośnik korektor impedancji aby grało dobrze - jest chyba r�wno ale mam problem z wynikami pomiary modułu impedancji.
          Są trzy piki i dwa dołku na strojeniu - za dużo korektor�w ?
          A może źle zrobiłem że dałem 2 rurki BR o r�żnej długości i jedna jest strojona za wysoko a druga za nisko :)

Tez tak miałem, jak zmierzyłem impedancje tylko jednego woofera, a w jednej komorze były dwa. Drugi woofer zachowuje się wtedy jak membrana bierna.

Wysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

#HotCoilChallenge

Skomentuj

Kolego Krasul to nie jest żadna "okazja" tylko kolejna nachalna reklama w czystej postaci... koledzy wiele razy powtarzali, że jest to zabronione na forum. Są do tego odpowiednie miejsca!

Mimo, że jest to wpisane w regulaminie, to z dobrej woli to przytoczę:

Informacja
              14. Bez zgody Administratora forum zabrania się umieszczania w serwisie (w postaci postów, komentarza lub podpisu) reklam w jakiejkolwiek formie.
              a) Zapis ten nie dotyczy ogłoszeń w dziale "ogłoszenia" typu: sprzedam (nie wynikające z działalności prowadzonej przez użytkownika), kupię, zamienię, poszukuję.
              b) Zapis ten nie dotyczy również działu "Dział komercyjny...", w którym to użytkownicy mogą z pełną dowolnością polecać swoje usługi/produkty.

Post leci do kosza. Bez odbioru.
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jeszcze jedna cewka do danych nawojowych:

- karkas L14, drut fi 1,0 mm, 290 obrotów, 2,5 mH

Skomentuj

2,5mH 1.00mm kosztuje 25 zł sztuka Faktycznie, cena tak zaporowa, że wymaga kupna nawijarki za 180 zł plus wysyłka, do tego karkasy i reszta akcesoriów do budowy stacji do nawijania cewek

Dobrze jest sobie poprawić humor takimi postami jak ten.

Skomentuj

Cewka 2,5 mH fi 1,0 mm kosztuje 37,27 pln brutto za to cewka 4,5 mH fi 1,0 mm kosztuje 56,36 pln brutto. Dwa kilogramy drutu nawojowego fi 1,0 mm kosztują 149,90 pln brutto i można z tego nawinąć ponad pięć cewek 4,5 mH. Przy zakupie dużej ilości drutu i karkasów cewki wyjdą o połowę taniej od ceny rynkowej.

Skomentuj

Jaka rezystancja wyszła tych cewek ?

Skomentuj

2,5 mH, fi 1,0 mm = 0,85 oma

4,5 mH, fi 1,0 mm = 1,25 oma

Skomentuj

Zamieszczone przez KRASUL Zobacz posta
                          Cewka 2,5 mH fi 1,0 mm kosztuje 37,27 pln brutto za to cewka 4,5 mH fi 1,0 mm kosztuje 56,36 pln brutto. Dwa kilogramy drutu nawojowego fi 1,0 mm kosztują 149,90 pln brutto i można z tego nawinąć ponad pięć cewek 4,5 mH. Przy zakupie dużej ilości drutu i karkasów cewki wyjdą o połowę taniej od ceny rynkowej.
                          4,7 mH fi 1,0 mm kosztuje 37 zł sztuka

Nie wiem co i komu chcesz udowodnić ale ewidentnie nie chce Ci się dobrze poszperać w ofertach sklepów internetowych a być może celowo działasz na czyjąś szkodę tylko po to żeby się odegrać na forumowiczach za poprzednie tematy, w których nie dość że byłeś chamski, bezczelny i zarozumiały to jeszcze miałeś pretensje do wszystkich tylko nie do siebie.
                          Zejdź na ziemię i naucz się rozmawiać z ludźmi.

Skomentuj

Ja nie jestem z Panem na Ty. To po pierwsze. A po drugie to sam Pan jesteś bezczelnym, zarozumiałym chamem szukającym dziury w całym.

Skomentuj

To jest zresztą przede wszystkim niewdzięczność i zła wola. Przedstawiłem za darmo pomysł na tanią nawijarkę do prototypowni umożliwiającą małoseryjną produkcję cewek o dowolnie wybranych parametrach ale zawsze znajdzie się jakiś malkontent, który będzie się tu wymądrzał, jak to on wie lepiej. Takie same cyrki były zresztą z moją książką o zwrotnicach. Tylko jakoś nikomu wcześniej nie chciało się takiej książki napisać i wydać. Łatwiej siedzieć przed komputerem i wylewać z siebie jad. Ot co.

Skomentuj

Gdyby PAN operował inną formą dialogu i był otwarty na sugestie innych ludzi to :

1. Inaczej traktowano by PANA propozycje i PANA przemyślenia i być może dużo by PAN na tym zyskał a takim podejściem szanowny PAN sam sobie robi antyreklamę.
                                2. Forumowe rozmowy z PANEM byłyby zdecydowanie bardziej treściowe, rzeczowe i bardziej przydatne dla innych userów na forum a nie tak jak teraz gdzie 99 % wpisów ocieka zarozumialstwem, pychą i buńczucznością.
                                3. W dzisiejszych czasach książkę może napisać dosłownie każdy. Sęk w tym by ta książka a ściśle książka o takiej tematyce niosła ze sobą prawdę, stan faktyczny a tak się składa, że mam PANA książkę przed oczami (pożyczona od kolegi) i pod tym kątem jest, że tak powiem 50 na 50. Nie będę wchodził w szczegóły, bo to zwyczajnie nie ma sensu a sporo było o tym powiedziane w innym temacie gdzie zrugał PAN kogo się dało.

To tak do głębokiego przemyślenia dla PANA Bez odbioru.

Skomentuj

Nie odpowiada Panu ani książka ani nawijarka. Pańskie prawo. Ale są też tacy, którym moje pomysły odpowiadają i proszę to uszanować. Skoro Pańskim zdaniem w dzisiejszych czasach każdy może napisać książkę, to dlaczego Pan jeszcze swojej nie napisał ani tym bardziej nie wydał?

Skomentuj

Zamieszczone przez KRASUL Zobacz posta
                                    Nie odpowiada Panu ani książka ani nawijarka. Pańskie prawo. Ale są też tacy, którym moje pomysły odpowiadają i proszę to uszanować. Skoro Pańskim zdaniem w dzisiejszych czasach każdy może napisać książkę, to dlaczego Pan jeszcze swojej nie napisał ani tym bardziej nie wydał?
                                    Po pierwsze kwestia pan czy ty. Na tym forum jak zresztą na większości innych zwykliśmy mówić sobie na ty. Albo to akceptujesz, albo tu nie pasujesz

Po drugie, to forum służy ogólnie pomocy wzajemnej w realizacji hobby DIY audio. Pomocy nieodpłatnej i hobbystycznej. W związku z tym nawet te bardziej naukowo instruktazowe tematy czy artykuły zostały opracowane i opublikowane przez userow za free, pomimo tego że niektóre wymagały parę/wiele godzin pracy. Darmowej, hobbystycznej i pro publico bono. W szczególności nie jest w duchu i idei forum napisanie książki która będzie kolportowana odpłatnie. To nie to miejsce. Nie to żebym ci żałował napisania książki, ale to nie znaczy że prawo wypowiedzeniqa swojego zdania mają tylko autorzy publikacji.

Po trzecie miałem przyjemność budować i słuchać wielu projektów i wytworów forumowiczów, miałem okazję zobaczyć jak pracują i jaką wiedzą w temacie dysponują. Będę kolejnym który sugeruje ci nabranie nieco pokory i wysłuchanie co mają do powiedzenia.

Możesz skorzystać. Ale oczywiście jak z każdą wiedzą. Tyle skorzystasz ile twoje możliwości ci pozwolą. Na razie możliwości przyjęcia wiedzy prezentujesz skromniunie.

Ale z innymi już tak bywało. Dali radę zmienić podejście i pomimo początkowych niesnasek, są teraz lubianymi i szanowanymi kolegami z forum. Do czego szczerze zachęcam.

I kończąc, naprawdę nie będę budował machinerii do nawijania cewek i słabo kontrolowanych parametrach, jeśli mogę ugrać tylko 30% ceny sklepowej. Czas i jakość w tym wypadku też na swoją cenę.

P.s. mój dziadek zawodowo przezwajał silniki. Zostało po nim kilkaset kg drutu nawojowego o dowolnych średnicach. Ale i tak tak nie będę nawijał swoich cewek :)
                                    Last edited by Micwoj; 29.09.2021, 16:58.

Skomentuj

W załączniku 193 wyniki pomiarów (czyli w praktyce dane nawojowe dla 193 różnych cewek) wpisane do Excela odnośnie cewki na karkasie L13, który bardzo często pojawia się w zestawach dwudrożnych. Dane dla drutu nawojowego fi 1,0 mm:

cewka karkas L13.xls

Skomentuj

Liczba porządkowa oznacza liczbę zwojów natomiast wartości z kolumny "A" oznaczają indukcyjność w mikrohenrach.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X