Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przełącznik głośnikowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przełącznik głośnikowy

W sumie mega banalne, ale rozwiązuje problem. No i może kogoś jakiś wątek zainspiruje do własnego pomysłu.
    Mam amplituner bez wyjścia pre-out, więc nie ma jak podłączyć końcówki mocy.
    A trafił w moje ręce Marantz PM6004 i chciałem go jakoś użyć do podłączenia głównie gramofonu i odtwarzacza CD.
    Kolumny oczywiście 1 komplet.
    Pomyślałem, że spróbuję, chociaż pewnie różnica będzie odczuwalna tylko psychologicznie. Żona tylko westchnęła :-)
    Ad rem. Przełącznik oczywiście można kupić, ale jeśli mogę coś zrobić, to nie lubię kupować.
    No i dostępne są z ręcznym przełącznikiem, a ja chciałem automatu.
    Czyli - amplituner wyłączony, głośniki podłączone do Marantza. Wykorzystując wyjście trigger amplitunera, przełączam głośniki na niego.
    Więc stworzyłem na szybko takie coś:

Piękne i małe nie jest, ale części kupowałem na szybko w drodze z pracy do domu. "Kiedyś" zrobię ładniej.
    Przekaźniki 10A z posrebrzanymi wyprowadzeniami, z cewką 12 VDC, w podstawkach na szynę TS.
    Styki NC są podłączone pod Marantza, NO pod amplituner. Przekaźniki mają po 2 kanały, więc na 2 kolumny (oddzielnie + i -) akurat.
    Trigger w amplitunerze domyślnie załącza się zawsze razem z ON, ale potem zmodyfikowałem ustawienia, że jak wybrane wejście w amplitunerze jest Phono lub CD, to trigger się nie załącza.
    Po co tak? Bo mam odtwarzacz OPPO UDP 203 z wyjściem HDMI oraz RCA, które też podłączyłem do Marantza, a ponieważ jest to odtwarzacz sieciowy, to wszelkie FLACe z dysku też mogę odtwarzać przez wzmacniacz, przy włączonym amplitunerze i TV, żebym widział jakieś menu.
    Czy ta zabawa miała sens? 2 godziny zabawy i ponad 100 zł wydane?
    Różnica na korzyść Marantza jest kolosalna! To generalnie dobry wzmacniacz jest, ale żeby aż tak lepiej było w stosunku do Yamaha RX-AS710D, to się nie spodziewałem.
    Stereo, jakość brzmienia - bez porównania. Ciekawe, czy różnica tkwi głównie w przedwzmacniaczu, DAC, czy w końcówkach mocy. A może we wszystkim naraz.
    Teraz tylko muszę cały sprzęt od nowa poustawiać. Ale wynegocjowałem miejsce na dysk sieciowy Synology, w miejsce którego wyląduje wzmacniacz, w zamian za 3 nowe półki na książki. Mała cena ;-)

Pozdrawiam

Bardzo fajny i przydatny gadzet. Jesli moge zasugerowac mala poprawke, to lutowalbym przewody bezposrednio do koncowek terminali, zamiast przez blaszke. Te terminale sa bardzo marnej jakosci, a polaczenie skrecane/sciskane w tym przypadku jest najslabszym ogniwem.

Skomentuj

Dzięki za uwagę, wersja 2.0 będzie bardziej hajendowa i kompaktowa :-) Prototyp się sprawdził w 100%.
      Dodam tylko, że obecne rozwiązanie pozwala na jednoczesne oglądanie TV czy Netflixa z dźwiękiem przez głośniki przez jedną osobę oraz słuchanie płyt analogowych czy CD lub radia/streamingu wypuszczonego przez drugą strefę amplitunera do wzmacniacza - na słuchawki. Jak się ma jeden pokój do słuchania, to fajnie mieć taką możliwość
      Last edited by cezarc; 01.09.2022, 21:55.

Skomentuj

Zrobiłem coś podobnego do przełączania kolumn lub 2 wzmacniaczy na kolumnę w zależności co chcemy porównywać. Z jedną różnicą - każda para zacisków jest zwarta rezystorem 47 Ohm i mocy 10W. To po to by kiedy się da większą moc wzmacniacz się za bardzo nie ucieszył z otwartego nawet na ułamek sekundy wyjścia. Rezystancji to za bardzo nie zmienia a jest jednak zabezpieczeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marco3M Zobacz posta
          Zrobiłem coś podobnego do przełączania kolumn lub 2 wzmacniaczy na kolumnę w zależności co chcemy porównywać. Z jedną różnicą - każda para zacisków jest zwarta rezystorem 47 Ohm i mocy 10W. To po to by kiedy się da większą moc wzmacniacz się za bardzo nie ucieszył z otwartego nawet na ułamek sekundy wyjścia. Rezystancji to za bardzo nie zmienia a jest jednak zabezpieczeniem.
          Skorzystam, jak będę robił wersję docelową w nowym, mniejszym opakowaniu

Skomentuj

Kiedyś funkcjonowało takie powiedzenie: tranzystor to najszybszy bezpiecznik tylko czemu ma aż trzy wyprowadzenia?

Skomentuj

Czaruję...
            X