Wstęp
Kolumny „tworzyłem” przez ok. 3 lata, w wolnym czasie i za „lewe” pieniądze :) Oczywiście nie było by ich gdyby nie obliczenie zwrotnicy przez Sound Wave (któremu wysłałem do Warszawy przetworniki do obliczenia, chwali mu się też że je odesłał
) oraz umberto, który obliczył mi obudowy. Początkowo kolumny miały być przeznaczone na imprezy do 100 osób na nie wielkie sale. Teraz grają w domu i raczej to się szybko nie zmieni.
Przetworniki i zwrotnica
Kolumny złożyłem na przetwornikach Eminence Gamma 15” 300W oraz Selenium d210ti kupionych ze 3 lata temu. Zwrotnica jak pisałem wcześniej obliczona przez Sound Wave a wykonanie zleciłem firmie Janbo
Obudowa
Co do obudowy wykonana została z płyty mdf 18mm, kupiłem dość okazyjnie bo za 110 zł za cały arkusz 3x2m (w końcu ma się zakład meblowy w sąsiedztwie). Obudowy naturalnie klejone wicolem i skręcane wkrętami. Wyrzynarka i pilarka ręczna Skilla przydały się!
Jest to kolumna trapezoidalna o wymiarach:
wys - 90cm
szer1 - 42,5cm
szer2 - 32,5cm
gł - 46cm
Dodatkowo w środku zostały przykręcone wzmocnienia co 30cm.
Odsłuch
Powiem szczerze że trochę się obawiałem że włożę w te kolumny serce i pieniądze i nic z tego nie będzie. Na szczęście się myliłem!
Świetnie spisują się Seleniumy, trzeba trzymać je na smyczy poprzez stłumienie ich na korektorze, bo są strasznie agresywne (ale bardzo ładnie odzwierciedlają dźwięk). Eminence Gamma pomimo negatywnych opinii na forach spisują się bardzo dobrze, naturalnie trzeba by było jeszcze pomyśleć o jakiś konkretnych dołach, ale do „normalnego” słuchania są aż za natto. Miałem porównanie z głośnikami do tysiąca złotych sprzedawanymi na Allegro. Z całą pewnością mogę stwierdzić, że kombinacja Gammy i d210ti jest o klasę albo i lepiej wyższa. Jestem z nich zadowolony i mogę je polecić jako kolumny przeznaczone na imprezy typu 18stki, komersy itp. w normalnej wielkości salach.
Koszty
Przy wypisywaniu cennika starałem się być wiarygodny (mogłem się pomylić przy drobnych rzeczach). Ceny przetworników są z przed 3 lat wiec będą różnić się do obecnych. Wszystkie zawierają w sobie już ceny za przesyłkę.
-Eminence Gamma 15” 300W – 658zł
-Selenium d210ti – 393zł
-Zwrotnice - 142,5zł
-Wytłumienie - 75
-Obicie – 95zł
-Wkręty, śruby – 50zł
-Płyta mdf – 110zł
-Płyta perforowana – 92 (+10zł na piwo)
-Rączki kolumn – 60zł
-Terminale – 12zł
-Bass-reflex – 14zł
-Spray czarny – 22zł
-Przewód głośnikowy – 20zł
-Gniazdo speakon i jack – 34zł
-Horny – 66zł
-Butapren – 40zł
-Wicol – 20zł
-Przesyłka do Sound Wave (ubezpieczona) - 50zł
Całość - 1965,5zl

Jest to mój pierwszy projekt DIY jak również pierwszy opis, jeśli o czymś zapomniałem napisać to piszcie! Kolumny prawdopodobnie bedą na sprzedaż po kosztach produkcji :cool:
Kolumny „tworzyłem” przez ok. 3 lata, w wolnym czasie i za „lewe” pieniądze :) Oczywiście nie było by ich gdyby nie obliczenie zwrotnicy przez Sound Wave (któremu wysłałem do Warszawy przetworniki do obliczenia, chwali mu się też że je odesłał

Przetworniki i zwrotnica
Kolumny złożyłem na przetwornikach Eminence Gamma 15” 300W oraz Selenium d210ti kupionych ze 3 lata temu. Zwrotnica jak pisałem wcześniej obliczona przez Sound Wave a wykonanie zleciłem firmie Janbo
Obudowa
Co do obudowy wykonana została z płyty mdf 18mm, kupiłem dość okazyjnie bo za 110 zł za cały arkusz 3x2m (w końcu ma się zakład meblowy w sąsiedztwie). Obudowy naturalnie klejone wicolem i skręcane wkrętami. Wyrzynarka i pilarka ręczna Skilla przydały się!

wys - 90cm
szer1 - 42,5cm
szer2 - 32,5cm
gł - 46cm
Dodatkowo w środku zostały przykręcone wzmocnienia co 30cm.
Odsłuch
Powiem szczerze że trochę się obawiałem że włożę w te kolumny serce i pieniądze i nic z tego nie będzie. Na szczęście się myliłem!

Koszty
Przy wypisywaniu cennika starałem się być wiarygodny (mogłem się pomylić przy drobnych rzeczach). Ceny przetworników są z przed 3 lat wiec będą różnić się do obecnych. Wszystkie zawierają w sobie już ceny za przesyłkę.
-Eminence Gamma 15” 300W – 658zł
-Selenium d210ti – 393zł
-Zwrotnice - 142,5zł
-Wytłumienie - 75
-Obicie – 95zł
-Wkręty, śruby – 50zł
-Płyta mdf – 110zł
-Płyta perforowana – 92 (+10zł na piwo)
-Rączki kolumn – 60zł
-Terminale – 12zł
-Bass-reflex – 14zł
-Spray czarny – 22zł
-Przewód głośnikowy – 20zł
-Gniazdo speakon i jack – 34zł
-Horny – 66zł
-Butapren – 40zł
-Wicol – 20zł
-Przesyłka do Sound Wave (ubezpieczona) - 50zł
Całość - 1965,5zl

Jest to mój pierwszy projekt DIY jak również pierwszy opis, jeśli o czymś zapomniałem napisać to piszcie! Kolumny prawdopodobnie bedą na sprzedaż po kosztach produkcji :cool:
Skomentuj