Siema.Chce wam Przedstawić moje nadstawki. Opcja powstania była taka ze po wymianie poprzednich głośników(tuningowane GDN30/60 plus GDWT12-19)chcialem wstawić tam coś taniego i lepiej grającego niż te poprzednie.A wiec czając sie na okazje z allegro dorwałem 2szt GDE 32/500 a od znajomego odkupiłem dwa driwery D500 wszystko sprawne w idealnym stanie,Dorobiłem tylko zwrotnice o podziale 2,4-2,5khz Cewka dla midbasowego nawinięta własnoręcznie drut 1,2mm,laminat tez trawiłem sam reszta zakupiona w STX,Kondy 5,6uF, L 0,8mH tłumik na ok 8db, zarówka 24/50W w zupełności wystarcza kolumny dostaja ok 200watt.Obudowy wykonane juz dawno temu(ponad 2lata) ale pod głośniki 30cm a te GDE niestety maja ok 33cm więc ledwo na styk weszły w obudowę,niestety z hornem juz był problem i wymagał podcięcia jak widać ale jest dobrze wszystko szczelne siedzi na miejscu.Uchwyty w paczkach to moja koncepcja (oszczędność) pod spodem stopki,gniazdo statywu,tył terminal od stx'a i tablica znamionowa.Narożniki metal,krata aluminiowa z odzysku.Paczki są zaimpregnowane przed wilgocią.Widać na zdjęciach ze nie wyglądają juz najpiękniej ale to tylko na zdjęciach w rzeczywistości jest dobrze,troche imprez,transport zrobił swoje.Co do wentylacji to okrągłe dziury sie nie zmieściły dlatego zrobiłem dwa trójkątne tj.kwadrat 81mm na 81mm ,10cm długi podzielony na dwa zresztą to tylko kosmetyka to są nadstawki bas jest odcinany aktywnie od ok 80hz.Obudowa ma 32litry i jest to w sam raz dla tego przetwornika,dośc wysoki podział zaowocował duzą ilością wyższego zakresu średniego pasma,tak jak i lekkie wybijanie sie góry ale jakośc jest w poprawna co przy muzyce elektronicznej i tak ma małe znaczenie.Te kolumny z tymi garami są zemną od ok roku i jako napędy dla nich używałem juz kilku wzmacniaczy ale najlepiej grało to z nieco słabawym LDM MX-6e ,potem był STA700,a teraz Phonic MAX1500.Jak coś nie dopisalem to to nadrobie.Sory za jakość zdjęć ale cos niemogę sie z aparatem oswoić.Co do kosztorysu to juz nie pamiętam dokładnie ale:
GDE 130zł za 2szt
D500 140zl za 2szt
Obudowy jak pamiętam 70zł szt
Części do zwrotnic 50zł

A tak wyglądały z poprzednimi przetwornikami:

Skomentuj