Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MW-18,500w, 8ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] MW-18,500w, 8ohm

Witam Na wstępie chciałbym podziękować jednej osobie za pomoc z strojeniem obudowy-bez Ciebie nie wyszło by to tak super!!:)

1) Wstęp, tudzież założenia projektu
    Tak więc ostatnio udało mi się ukończyć konstrukcję basu do ogrania imprez 100-200 osób, docelowo bd 2 sztuki takiego, napędzane końcówką 350w kanał/8ohm, cięte aktywnie na 150hz, nadstawki niedługo doczekają się nowych przetworników bo GDS tonsila no cóż...o dziwo nie wyrabiają przy tym subie już troszkę, oraz jakiś d500i jako draiver

2) Przetwornik
    Jak że zbesztany na polskich forach Alphard, model Magnum MW18 a więc cewka 3", kosz z aluminium, nie najmniejszy xmax, uczciwa moc która wytrzyma długotrwale to ok 400w

3)Obudow
    Tradycyjny BR z otworem prostokątnym o powierzchni 480 cm^2, długość tunelu to 31cm, objętość paczki netto to 150, co daje strojenie 50hz. Pytanie dlaczego tak wysokie? Otóż sub nie będzie grał na imprezach elektro, raczej jakieś 18, sylwestry, słowem takie gdzie i stary i młody się pobawi, więc bardziej zależało mi na skuteczności, niż na zejściu...

Całość waży tyle że jedna osoba może spokojnie podnieść i przenieść ją kawałek, ale duże wymiary troszkę to komplikują :P
    Do obudowy muszę jeszcze załatwić czarny spray i pomalować BR, krata na przód już jest ale czasu brak na przykręcenia, oraz gniazd speakon na tył dać ale to jak bd miał troszkę luzy z pracą bo teraz sezon w pełni w firmie :)

4)Odsłuch i wrażenia
    Porównując tego z moim poprzednim na hw1800 to...ech niebo i ziemia hw poszedł na półkę, test na sali 7x12m przy jednej sztuce dał więcej niż zadowalający wynik, a przy 2 sztukach będzie jeszcze lepiej, basu jest dużo, bardzo dużo, po odpowiednim ustawieniu croosa nic nie dudni, sporo kicku, ale zamruczeć tak że kiszki wywraca też to potrafi ;]

PS tylko nie piszcie o subach na STX ;]

5)Koszty
    Głośniki-450 2 sztuki praktycznie nówki, niestety poprzedni właściciel chyba nie radził sobie z aplikacją i oczywiście winę na głośniki zwalił (no bo jak może zagrać w pace 250litrów xD )
    Obudowy-150zł u stolarza z bardzo fajnej płyty wiórowej 16mm, przy czym struktura płyty jest bardzo gęsta
    Narożniki, raczki, kółka-ok 150zł
    Koc-70zł 10 m kw, koc jest super, łatwo się okleja, bardzo gruby i wytrzymały jest.

6)Fotki (sub już troszkę przeszedł więc nie wygląda kocyk jak nówka)

Nie na temat...
    Zamieszczone przez kamil1987b Zobacz posta
    PS tylko nie piszcie o subach na STX ;]
    Było zrobić na stx'ie

Skomentuj

Wg mnie trochę cienka ta płyta na obudowę, wiór 16mm to za mało na tak duże ciśnienia. Gdyby to była sklejka 16 plus wzmocnienia to by jeszcze uszło. Ale dobrze, że jesteś zadowolony bo przecież o to chodziło :)

Skomentuj

Zamieszczone przez markus111 Zobacz posta
        Wg mnie trochę cienka ta płyta na obudowę, wiór 16mm to za mało na tak duże ciśnienia. Gdyby to była sklejka 16 plus wzmocnienia to by jeszcze uszło. Ale dobrze, że jesteś zadowolony bo przecież o to chodziło :)
        Jeśli idzie o płytę to nie jest to taka zwykła wiórówka, ta ma bardzo gęstą strukturę i jest dobrze zbita więc twardością podchodzi na pewno bardziej pod sklejkę niż pod osb :) I basy doczekają się zmiany zasilania chyba, końcówka 1x900w, 4 ohm mostek, więc po ok 450 z groszem na garnek czyli z zapasem :]

Shiver :P
        Obecnie może skusił bym się tylko na 15.800 w jakiejś bardzo wymyślnej pace... no bo gdn 1200 z magnumem jak dla mnie przegrywa gdyż jak mu się nie da sporo "jeść" to nie zagra...

Skomentuj

Czaruję...
        X