Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

12elf czyli mały subwoofer extended low frequency

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] 12elf czyli mały subwoofer extended low frequency

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum w tym dziale. Pozwólcie więc że opiszę z grubsza charakter moich konstrukcji. Generalnie skupiam się na projektowaniu kolumn z przeznaczeniem estradowym. Staram się to robić na tyle dobrze na ile pozwala budżet i klient :razz: Najczęściej są to proste zestawy 2+2 dla mobilnych DJ'i, duże subwoofery i nadstawki tubowe z zastosowaniem głośników marki B&C oraz od niedawna także Oberton.

Czasami jednak zdarza się, tak jak w tym miesiącu, że zajdzie potrzeba zbudowania czegoś nietypowego. Np. bardzo mały subwoofer, lekki 20kg, który ma zapewniać wyrównane brzmienie od najniższych częstotliwości. Być może nie wydaje się to Wam niczym szczególnym. Z tego co widzę, to forum bardziej nastawione jest na konstrukcje do użytku domowego, a taki subwoofer jest powiedzmy na granicy między nagłośnieniem PA a kinem domowym :)
    I właśnie to jest w nim takie fajne. Dla jednych może to być taki większy sub do domu, dla innych miniaturka na niewielkie imprezy okolicznościowe. A wierzcie mi, że już 2szt. przy pełnej mocy potrafią zrobić sporo zamieszania.

Przejdźmy więc do konkretów:

Jest to mini subwoofer z 12" głośnikiem charakteryzujący się bardzo twardym zawieszeniem, bardzo dużym Xmax i dużą mocą 1000W. W związku z tym, z małej obudowy udało się uzyskać ładne wyrównane brzmienie już od 35Hz, a możliwość podłączenia mocnego wzmacniacza rekompensuje niską efektywność.

Subwoofer ma wymiary 374 x 471 x 497 [mm] - czyli jego objętość brutto to 86,5L (po uwzględnieniu tylnego ścięcia).
    Obudowa została wykonana w całości z 12mm sklejki. Port BR został odpowiednio wyprofilowany w celu ograniczenia świstów. W związku z tym że obudowa składa się z wielu małych puzzli, dla ułatwienia montażu, na wewnętrznych stronach bocznych ścianek zostały wyfrezowane wgłębienia w które wchodzą pozostałe elementy konstrukcji.

Dla potwierdzenia tego co mówiłem o brzmieniu:

Pozdrawiam,
    KubaS.

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
    Być może nie wydaje się to Wam niczym szczególnym. Z tego co widzę, to forum bardziej nastawione jest na konstrukcje do użytku domowego, a taki subwoofer jest powiedzmy na granicy między nagłośnieniem PA a kinem domowym
    po ilosci odpowiedzi w tym temacie widac ze jednak PA nie cieszy sie u nas popularnoscia

opis bardzo skromny i raczej niewystarczajacy
    napisz jaki to glosnik, jaka aplikacja i cos wiecej o brzmieniu

Skomentuj

No, fakt
      To może filmik będzie bardziej wymowny:

Głośnik którego użyłem: http://www.bcspeakers.com/products/l...r/12-0/12bg100
      Konstrukcja to standardowy bass-reflex. Jest dosyć sporych wymiarów, przez co zrobił się długi. Po testach okazało się, że i tak powinien być większy, no ale jak to zwykle bywa trzeba było iść na kompromis. Zbyt długi br za bardzo ograniczyłby pasmo od góry. A uważam że te 200Hz to minimalna górna granica częstotliwości dla suba.
      Brzmienie to najfajniejsza rzecz w tym subie, zważywszy na jego rozmiary. Jest niskie i zwarte bez zamulania.

Skomentuj

Pewnie z połowa 15" garów nie dałaby mu rady. Kiedyś interesowałem się tym głośnikiem w kontekście budowy hornów ale jednak cena zabijająca.
        Czemu służy lekkie pochylenie przedniej ścianki?

Skomentuj

Tuba to byłby niezły pomysł na ten głośnik. Ale ma jedną wadę - rozmiar. A może nawet więcej, jak się tak zastanowić. Tuba jest skomplikowana w montażu - co za tym idzie droga, ciężko uzyskać zadowalająco szerokie i równe pasmo, a moc wyjściowa będzie podobna jak dwóch głośników w BR, lub jednego 18".
          Poza tym czasami lepiej mieć więcej mniejszych źródeł i mieć większą kontrolę nad tym jak dźwięk się będzie rozchodził.

Pochylenie frontu służy głównie celom estetycznym. Przy okazji pomaga łagodniej wydostawać się powietrzu z tunelu br. Tam jest jeszcze dodatkowe ścięcie 45°.

Skomentuj

Już na elce pisałem że mi się podoba :thumbup:

Jestem ciekaw jak ten głośnik zagrał by w linii :biggrin:

Skomentuj

Na pewno dobrze :)
              Szkoda tylko że TL ma takie ograniczone pasmo przenoszenia i trudno poradzić sobie z wyższymi rezonansami. A wiadomo z czym to się wiąże. Nie będzie takiej ładnej odpowiedzi impulsowej tylko mruczenie i buczenie. Chyba że baardzo nisko odetniesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                A dlaczego akurat w tl
                Ponieważ polubiłem, a horny jakoś mi nie grają (brzmieniowo)... dlatego jestem ciekaw.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  Posty o TL przeniesione do tematu o TL .
                  Posty o SB wydzielone tutaj :
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/24...B34SWNRX-S75-6
                  Proszę kontynuować w odpowiednich wątkach .

Skomentuj

Litraż taki że w sumie to można by już próbować 15 cali wsadzać :)
                    Czym malujesz kolumny ?

Skomentuj

Z tym filmem to na serio ?
                      Masz zdjęcia z budowy albo z malowania bo takie właśnie zdjęcia cieszą się największą popularnością.

Skomentuj

Czaruję...
                      X