Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani zestaw estradowy 2+1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani zestaw estradowy 2+1

właśnie skończyłem dość ciekawy pod względem zaerówno stosunku jakość cena jak i mozliwości adaptacji zestaw estradowy. jego naturalnym środowiskiem są nałe kluby dyskoteki puby i wszelkiego rodzaju drobne imprezki

idea jaka przyświecała jego projektowaniu - zestaw ma być uniwersalny wytrzymały i tani. w związku z tym że mam dobre doświadczenia z głośnikami STX'a (głównie pod względem ich wytrzymałości) więc zdecydowałem się w kolumnach zastosować woofery 30/200/4AE ale z układem magnetycznym od 38/300. jako uzupełnienie zastosowalem tube STX'a 8/150/8PJ za taką cene (około 15zł) miałem do wyboru tylko piezoelektryki.... mimo to dość przyjemnie zaskoczył mnie ten głośniczek. Dość prosta zwrotka 18dB/okt + zabezpieczenie w postaci zarówki doskonale zdaje egzamin (poprostu spalenie go jest praktycznie niemozliwe). ale niestety za 15zł cudów niema ma on swoje mankamenty głównym jest to że nie mozna go ciąć nizej niz 3500Hz. powoduje to powstanie drobnej wyrwy w charakterystyce mimo to jak wykazały pomiary niejest ona taka straszna :) co do basówki uzytej w kolumnie to z powodzeniem na mniejszych imprezach poradzi ona sobie także z przetwarzaniem basu jest dość wytrzymała nie furkocze zawieszenie ładnie zgrywa się z sopranówką (SPL napięciowy to 97dB!!!!! a dla 1 wata/1metr 93-94dB). Obudowy mają około 50litrów B-R strojone na 45Hz. Na większych imprezach nalezało by wspomagać ten zestaw dodatkowym subwooferem. I tu powstał projekt na 38/300/4AE głośnik pracuje w 80litrach B-R strojone na 45Hz. i tu niestety troche się przeliczyłem.... głośnik chciał by troche więcej litórw. myśle że coś kolo 100 to była by odpowiednia pojemność ale juz z takiej paczki można wycisnąć bardzo ładny bass i jest go naprawde duzo :) ogólnie uważam że w tej cenie nie znajdzie się chyba nic lepszego. Oczywiście Eminence czy celestiony były by na pewno lepsze ale to jak by nie ta półka. Polecam wszystkim co potrzebują czegoś taniego na imprezki :)

Załączone pliki

moglbys zamiescic plany konstrukcyjne? jezeli posiadasz.

Skomentuj

Fajne ile Cie one wyszły ze wszystkim??

Skomentuj

więc tak kolumny
        4 ścianki 65x35cm (fronty tył i boki)
        2 ścianki 35x40cm (góra dół)
        przednia ścianka cofnięta o 4cm względem lica
        2xB-R 7,5x16cm (STX BassReflex8)

co do subwoofera to nic nie powiem bo ta obudowa nie do końca spełnia moje oczekiwania....

dołączam schemat zwrotki
        zarówka powinna być samochodowa na 24V 21wat

koszt wykonania jednego pudła (pudło obicie rączki terminale narozniki tunele B-R zwrotka czyli wszystko poza sopranówką i basówką) to około 100zł na kolumne

Skomentuj

Sound Wave słuchaj gdzie to gra bo w jednym pubie na bemowie widziałem praktycznie identyczne

Skomentuj

Jak juz pisalem - kolejny zestaw z tych rzetelnych Sound Wave!

Ciekawe, kiedy stwierdzisz,ze kombiak to za malo i wsiadziesz w vana - hehehe...

Skomentuj

jeszcze przejde przez etap przyczepy :P

Skomentuj

Super projekt aż miło patrzec

Skomentuj

Sound Wave, jak to jest z tymi zarowkami, wystarczy wyliczyc ze wzoru P=U*I ?? Czy moze jakos inaczej je dobierasz?

Skomentuj

zarówka to dość złozony problem... nalezy wziąć zasilacz laboratoryjny, 10 roznych zarówek, miernik i wyznaczyć charakterystyke rezystancji w zalezności od napięcia. na tej podstawie dobiera się punkty pracy. robi się to indywidualnie dla kzdego głośnika będzie to inna zarówka i tak samo dla kazdego filtra. dla nieparzystych będą mniejsze zarówki dla parzystych większe.

Skomentuj

Sound Wave, jak ty zasilasz tego suba? Masz do niego osobny wzmacniacz? Bo np. do powermixera podlaczasz te kolumienki, a sub jak? osobny wzmak. A skad do niego zrodlo dzwieku???

Wytlumacz mi to tak lopatologicznie, tak co bym wiedzial...:)

Skomentuj

Nie no spoko estradóweczki :) będe robił podobne sobie na imprezy tylko że narazie bez suba

Skomentuj

Może by tak to przeniesc do konstrukcji?

Skomentuj

ok moze być :) chyba post był w czasach jak to podforum nieistniało - dlatego znalazł się w akustyce

Skomentuj

a wogóle to tam gdzie są zamocowane uchwyty(aby złapać kolumne),tylni uchwyt na kabel(nie wiem jak to sie nazywa fachowo:/) daje sie jakis silikon czy cos aby uszczelnic??

Skomentuj

tylni uchwyt na kabel - terminal :)
                                Mozna uszczelnic np silikonem:)

Skomentuj

jak się daje wykładzine to nietrzeba a nawet niebardzo się da :)

Skomentuj

podoba mi sie zestaw w sam raz na imprezy bo to napewno jest niezle glosne! jestem ciekaw ile by kosztowal do tego wzmak i jaki mial by to byc.

Skomentuj

ile wydałeś na te kolumny ???

Skomentuj

juru, ciezko sobie policzyc? Z reszta jest napisane...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X