Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Estradówki by Maxi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Estradówki by Maxi

Wstęp:
    Na wstępie wielkie podziękowania dla Sound Wave’a, który przyczynił się do powstania ów estradówek. Wielkie dzięki SW:) A teraz do rzeczy:
    Po długich rozmyślaniach nad nowym diy doszedłem do wniosku, że potrzebuję sprzętu który nie pochłonie zbyt wielu środków finansowych, a zagra na przyzwoitym poziomie (chodzi o natężenie dźwięku:P) .
    Po 2 miesiącach rozmyślań natknąłem się na „tani zestaw estradowy” zrobiony przez SW. Od razu pomyślałem, że zrobię coś podobnego :)

Założenia:
    - nie za duże wymiary
    - niskie koszty
    - SPL na przyzwoitym poziomie

Przetworniki:
    Stx 30/300/4AE (30/200/4AE z układem magnetycznym od 38 )
    Stx 9/150/8PJ

Zwrotnica:
    Właściwie to tylko zabezpieczenie na gdwt – według projektu SW

Obudowa:
    Obudowa została wykonana z płyty wiórowej grubości 18mm. Chciałem zrobić z 22, ale gonił mnie czas, bo potrzebowałem sprzęt na sylwestra, a w stolarni 22mm mieli dostać dopiero po nowym roku. Obudowa bez żadnych wzmocnień. Objętość wew. 50 litrów, zestrojona na 45Hz. Jak widać na zdjęciach kolumny są wykończone materiałem, na bocznych ściankach rączki do przenoszenia, a na gdn’ach kratka zabezpieczająca przed uszkodzeniami. W środku na tylnej ściance gąbka grubości 4cm.

Odsłuchy i testy (czyli to co tygryski lubią najbardziej ):

Odsłuch na amplitunerze Sony (bodajże 5x60W – chociaż naprawdę wątpię żeby tyle miał). Podłączyłem sprzęt i...... chwila ciszy.. szok Potężne brzmienie wypełniło mój skromny 15mk2 pokoik. Prawdziwy test przyszedł w sylwestra. Sprzęt ustawiony w salonie około 30-35mk2. Wrażenia? Głośno... głośno... i jeszcze raz głośno... basu sporo chociaż chciało by się więcej, ale wzmak nie wyrabiał...
    Kolumny tak grały do końca stycznia... przypadkowo czytając elektrodę natknąłem się na osobę sprzedającą końcówkę mocy w nie wygórowanej cenie :) nie było wyboru. Trzeba było zakupić. Końcówka mocy to: InterM SR-500 2x250W RMS przy 4Ohm. Podłączyłem kolumny do ów końcówki i.... znowu się zszokowałem teraz widać na co stać te kolumny, nie ma to jak porządny wzmacniacz. Jak na razie nie testowałem tego na żadnej sali... ale napiszę tak: na tej końcówce z gałkami volume ustawionymi na godzinę 12 nie da się wysiedzieć w 15mk2!!! Po prostu wbija w fotel i to dosłownie.

Koszty:

Podam tak orientacyjnie, bo już za bardzo nie pamiętam ile co kosztowało.
    2 x 30/300/4AE + 2GDWT 9/150/8PJ – bodajże 360zł z przesyłka,
    4 x br – 22zł z przesyłką,
    Części do zwrotnic około 50zł z przesyłką,
    Płyty wiórowe około 40zł z docięciem,
    Kratki na głośniki, uchwyty do przenoszenia, narożniki, terminale – około 40zł
    Kable – 30zł
    Szpachla – 12zł,
    Materiał – 30zł
    RAZEM: Miało wyjść max 450zł a wyszło niecałe 600 ;/
    Czy było warto? Zdecydowanie TAK

Fotki:

Spoko estradowk iza niska cene,napewno naglosnia niejedna imprezke :)
    jak za taka cene to sie opłacało,mozesz napisac dlaczego wyszlo o 150 zl drozej ?:)
    pozdro

Skomentuj

No nie wiem czemu tak wyszlo:P chyba z poczatku źle wszystko policzylem:P te przesylki troche kasy wziely ;/ no ale za ta kase sie chyba nic lepszego nie zrobi

Skomentuj

Maxi, z tego względu, że podoba mi się wszystko co estradowe to twoje jak najbardziej też. tylko tak trochę na zdjęciach jasny głośnik za mocno kontrastuje z ciemnym materiałem obudowy. Ogólnie extra!

Skomentuj

zajaranyy, to juz wina aparatu;/ akumulatorki mi padly, a cyfrak nei jest moj i jutro go oddaje wiec lepszych zdj mi sie nie udalo zrobic...

Skomentuj

super sprzęcik :)

Skomentuj

tyle kleju to ci wystarczy do konca zycia ;], ale kolumienki spoko

co do tych kosztow, heh skad ja to znam zawsze na papierze wszystko tanio wychodzi a w rzeczywistosci zawsze cos dojdzie do rachunku

Skomentuj

bo wszyscy omijaj zawsze mase dupereli... ja zawsze licze wszystko co do jednej srubki i kawalka papieru sciernego i wychodzi mi dokladny kosztorys +/- 10pln

Skomentuj

Hehe.. zostala mi polowa kleju z tego wiadereczka:P no ale jeszcze suba oklejalem:)

No ja policzylem tylko koszty ogolne, wketow, kleju, szpachli itp na poczatku nie liczylem:)

Skomentuj

JAk na mnie to kolmuny zrobiły naprawde Duze wrazenie
                    za 600 zł taka MOC
                    POzdrawiam

Skomentuj

a jak zdobyłeś te 30? zrobili na specjalnie zamówienie, czy jak? troche mnie to zaciekawiło, bo kiedyś sam chciałem, to odpisali, że pojedynczych egzemplarzy nie robią

Skomentuj

No z tymi gdnami to niezla jazda byla
                        Tez pisalem do stxa ale napisali ze 2 szt nie zrobia, co najwyzej to hurtowo 100szt czy cos takiego.
                        Zamowilem je u dspeaker'a na allegro, co prawda czekalem na nie miesiac ale sie doczekalem:)

Skomentuj

średnio idzie koło 1litra butaprenu na kolumne

jak wychodzi wam mniej to się nie cieszcie :P znaczy się że słabo przyklejone - z moich monitorków jak chciałem oderwać to ni cholery się nie dało - msiałem resztki opalić i oszlifować

Skomentuj

Jak dla mnie ładnie wygladaja.

Skomentuj

podobają mi sie te profile to wygląda bardzo fajnie,obudowy ogólnie wypas tylko te glosniki z wyglądu mi sie cos nie podobają no ale wiadomo ze wygląd nie ma takiego znaczenia pozdrawiam

Skomentuj

Dla mnie się bardzo podobają i za taką niską cene :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X