Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skromne estradówki by struthio & shiver

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skromne estradówki by struthio & shiver

Witam!

Chciałbym Wam przedstawić efekt moich (i mojego brata) prac. Kolumny zostały złożone specjalnie na impreze 18-stkową brata i ich przeznaczeniem są różnego rodzaju prywatki i tym podobne _(do domu też się nadają )

Przetworniki

Jako że kolumny z założenia nie miały być hi-endem, to postanowiłem użyć zestaw 2xgds 22/120/4+gdwt 9/150/4, oczywiscie ze "stajni" stx :P Takie połączenie daje wystarczający spl do amatorskich zastosowań, a jakość jest i tak lepsza niż w plastikowych pierdziaweczkach.

Obudowa

Budki to 40 litrowy bass reflex strojony na 40 hz. Wymiary zewnętrzne to: 64x29x31cm. Zostały zbite z płyty wiórowej 18 mm, klejone, skręcane i dodatkowo uszczelniane silikonem. Narożniki są plastikowe (niestety podczas zamówienia wdarł sie błąd i zamiast 16 zamówiłem 8, i dlatego narożniki zabezpieczają tylko górną część kolumny). Jako terminale służą bardzo wygodne gniazda speakon, dzięki nim rozkładanie sprzętu jest szybsze, a tak zamocowany wtyk jest nie do wyrwania. Jako obicie posłużył kocyk.

Zwrotnice

Zwrotnica występuje tutaj w postaci filtru na wysokiego. Cięcie na 5800 hz 2 rząd, tłumik 3 db dla "wyrównania" impedancji(jak sie okazuje mógłby mieć troche większą wartość).

Napęd

Nic szczególnego. Końcówka mocy sharp system 7700, moc rms 2x120 watt, okazuje sie wystarczająca.

Odsłuchy

No cóż...po pierwsze GŁOŚNO. Trzymanie takich kolumn w domu nie jest dobrym pomysłem, chyba że ma sie nie równo pod sufitem (jak np. ja :P ). Po dostarczeniu im odpowiedniej mocy natężenie dźwięku w 20 m^2 jest tak duże że nie idzie usiedzieć. Wysokich jest troche za dużo, należało by dać większy tłumik, średnie są naprawde przyzwoite szczegółowe, nie są natarczywe. Basu jest troche mało aczkolwiek jest niski. Do domowego urzytku należy sobie pomagać equalizerem, wtedy nawet sub nie jest potrzebny. Zejscie spokojnie do 40 hz, przy 45hz przesuwa meble Na imprezach nadal jest potrzebna delikatna equalizacja, ale gdy już dostaną troche mocy to mała ilość basu nie jest taka odczuwalna.

Podsumowanie

Napewno odpłacało sie. Kolumny spełniły pokładane w nich nadzieje. Samodzielnie nagłośniły kilkadziesiąt metrów kwadratowych, a ludzie i tak narzekali że jest za głośno. Gdyby dorzucić do nich subbas, i jakiegoś subsonica, spokojnie można nagłaśniać spore sale.

Kosztorys

1. Tunel bass-reflex P3 2 szt - 5.62 zł
    2. STX GDS-22-120-4-SE 4 szt - 196.00 zł
    STX GDWT-8-150-4-PJ 2 szt –36.00 zł
    4. Przewód OFC 2x2,50mm2 VK 6 mb - 30.00 zł
    5. Narożnik M71 8 szt - 16.00 zł
    6. Gniazdo SPEAKON 2 szt - 3.62 zł
    7. Wtyk SPEAKON 2 szt - 7.50 zł
    8. Śruba imbusowa M5x40mm 30 szt - 8.10 zł
    9. Łączówka maskownicy - gniazdo #113 16 szt - 8.00 zł
    10. Łączówka maskownicy - wtyk #103 16 szt - 8.00 zł
    11. 0,39mH dr. 0,8mm 2 szt - 10.36 zł
    12. Rezystor metalizowany 1,2ohm 10W 2 szt - 3.20 zł
    13. Rezystor metalizowany 10ohm 10W 2 szt - 3.20 zł
    14. 3,9uF/400V 2 szt - 11.32 zł
    Łączna wartość zamówionych produktów: 346.92 zł
    Koszty przesyłki: 25.62 zł
    Łączna wartość zamówienia: 372.54 zł

+ kilka drobiazgów z castoramy = 600

Foteczki:

Jakość fot względna, wkońcu telefony służą do komunikacji

To tyle, pozdrawiam Struś :smt109

[ Dodano: 2007-05-04, 23:10 ]
    Maskownice są w planach ale narazie nie ma czasu na przyjemności

slyszalem wczesniej te GDS 22 i przyznam ze przyzwoite glosniki jak na estradowki i w dodatku za takie pieniadze. zamiast GDWT STXa dal bym tonsila...

wygladu nie bede komentowal... a cena wydaje mi sie troche za duza jak na tak tanie glosniki

ale gratuluje :wink:

Skomentuj

cena wyszła taka a nie inna bo w poście nie ma wypisanej szczegółowej listy materiałów użytych do budowy bud a było troszke tego a co do tego GDW razem z tymi GDS-ami to troszke lekka przesada, ale chodziło w sumie żeby był głośne i są napewno, w pokoju nie idzie usiedzieć jak podłącze je pod sharpa, dlatego też używam swojej starej szafeczki na stk-u ok. 2x25 rms 4ohm (ma przyjemny korektor i idzie opanować ten sprzęt)

Skomentuj

Mi osobiscie sie podoba :)

Skomentuj

niezle, niezle, chociaz za ta cene to wolalbym kupic na allegro jakies 2 uzywane gdsy 30/30 i na nich robic - cenowo wyszloby podobnie, a lepiej.

Skomentuj

może i taniej, nowe to zawsze nowe btw chodziło też by nie były za szerokie i przedewszystkim nie za duże

Skomentuj

jeden gds 30/30 to skrzynia okolo 50 litrowa, wiec niewiele wieksza...

Skomentuj

wyszły nie za duże ale za to smukłe i o to najbardziej się rozchodziło w tym projekcie, dlatego zdecydowaliśmy się na takie, a nie inne przetworniki, po za tym 2 gds przeniosą lepiej średnie częstotliwości niż jeden gdn

Skomentuj

struthio, no, przyznać się, Shiver czy Ty - kto się bardziej narobił? :->

Skomentuj

Na imprezy może się to nawet nadawać, basu za dużo nie ma, ale da się przeżyć,
                    ale do takiego stricte domowego grania to bym tego zestawu nie polecił...

Swoją drogą te proporcje obudów nie do końca mi się podobają - nieco za szerokie i do tego zbyt mała odległość między koszem 22 ,a dolną krawędzią.

600zł to sporo , za tyle możnaby spróbować już zrobić coś na jakieś 10, lub 12 , albo dać chociaż tonsila gdwt 12 19...
                    Zamieszczone przez struthio
                    Gniazdo SPEAKON 2 szt - 3.62 zł
                    chyba speakono-podobne

Skomentuj

może i speakono nazwa prze zemnie była skopiowana z wersji elektronicznej zamówienia :razz: a co do grania to po dobrym zamieszaniu na korektorze idzie wycisnąć troche bassu nawet prz nie całych 30w rms. koszty wzrastały wraz z wykończeniem, prze napotkane nie zaplanowane małe problemy i tak wyszło, a nie inaczej :sad: co do szerokości to masz racje mogły być węższe, lecz ze względu na to iż była to moja I konstrukcja wolałem nie wyżynać otworó za blisko krawędzi bocznych i dodałem te kilka centymetrów na boki :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                      X