Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nadstawki estradowe STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nadstawki estradowe STX

Założenia:
    -Tanie nadstawki estradowe typu "Sound Wave"
    -głośno grające

Obudowa:
    Płyta wiórowa 16 mm, wygłuszona pianką tapicerska 2 mm, klejona oraz skręcana wkrętami 4,5 mm, odzielony wosokotonowy od nisko buda na niskotonowy ok 66 litrów strojona na 30 hz br 5,5 cm
    Wymiary: 68,5 x 43,5 x 40 ok 85 litrów

Wykończenie:
    Kolumny zostały obite czarnym grubym materiałem, okucie to plastikowe narożniki, uchwyty duże terminal z pozłacanymi końcówkami oraz gniazdo na statyw
    Czas budowy: 27.11.2007r. - 8.01.2008r.

Zwrotnica:
    Narazie nie ma zwrotnicy jest tylko kondensator 2,2 uf na wysokotonowy, niskotonowy idzie pełnym pasmem, za jakiś miesiąc bdzie zwrotka niżej na zdjęciu....

Przetworniki:
    GDWT-18-200-8-PB
    GDN-30-200-8-AE

Odsłuch:
    Po podłączeniu do mojej diory ws 442 dzwięk był okropny..... po ustawieniu equalizera byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, basu jest naprawdę dużo gra czysto dynamicznie i ma też dobre zejście, wysokie tony w porządku a ze średnimi o które wszyscy się obawiali nie ma problemu fakt niekiedy jakiś efektów nie ma ale to jest prawie niezauważalne. Ogólnie nadstawki grają według mnie super, miały już chrzest na imprezie sylwestrowej do której podchodziłem z dystansem bo nie chciałem dawać ich bo się bałem..... no ale na sali ok 110 mk grały dobrze lecz brakowało basu i troche cicho było..... wziąłem ze sklepu od kumpla nowego PIONEER VSX-417 i normalnie szukałem szczęki.... grało super basu było w zupełności wystarczająco i głośno lecz powiem szczerze że można je podłączyć do mocniejszego wzmaka bo ten miał 110 w i na maksa regulator dałem żeby sprawdzić i nic nie charczało wszystko w porządku ogólnie kolumny grały non-stop przez 8 h na 5/6 regulacji. Obecnie używam ich w pokoju...
    no i to tyle:)

Na imprezki w sam raz. Wykończenie w miarę ci nawet wyszło, SUPER! tylko mam pytanie co do zwrotnicy, dajesz tylko dla wysokiego? Też nie rozumiem po co ci takie "krowy" w tak małym pomieszczeniu...

Skomentuj

tak tylko na wysokotonowy... no są w pokoju bo mam tylko te albo alton 70 która jedna na dodatek pierdzi przy basie wiec..... no właśnie:)

Skomentuj

No tak tylko po co takie wielkie.Za tą kasę być zrobił spokojnie jakieś miłe podłogówki, które zajmują mniej miejsca, potrzebują mniej mocy i lepiej grają... ale i tak wielki +

Skomentuj

no właśnie potrzebuje na imprezy (zaczynam) w przyszłości mam nadzieje że jakiś projekt podłogówek będzie:)

Skomentuj

Skołuj sobie do nich jakąś porządną końcówke mocy to wtedy dopiero usłyszysz ich potencjał :) Ogólnie, jest spoko :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
              No tak tylko po co takie wielkie.Za tą kasę być zrobił spokojnie jakieś miłe podłogówki, które zajmują mniej miejsca, potrzebują mniej mocy i lepiej grają...
              Kazdy robi cos na swoje gusta i tego sie trzymajmy...
              swoja droga to:
              zamiast 30/200 mogles dac 30/300
              jakos ta 30/200 nie pasuje mi na 2way do szerokopasmowek... za duza dziura na srednich... no ale jak CI pasuje to ok ;]

Kup do tego jakis normalny wzmacniacz ( przynajmniej te 200W na kanal) i wtedy napisz co i jak ;] ja jak sie przesiadlem z 60W na 250 na kanal to bylem w szoku :P

Skomentuj

Zamieszczone przez mlodysuchy
                wygłuszona pianką tapicerska 2 mm
                a nie 2cm??
                66 litrów strojona na 30 hz
                poco tak nisko? tracisz dodatkowo na efektywnosci

po oklejeniu jakos to wyglada. ale dla mnie proporcje nie najlepsze no i przydalaby sie jeszcze krata na front

Skomentuj

kraty nie bedzie bo nie podoba mi sie. no miało być 2 cm...

Skomentuj

Ale to strojenie zmień na ok. 45-50 hz!!

Skomentuj

a ze średnimi o które wszyscy się obawiali nie ma problemu fakt niekiedy jakiś efektów nie ma ale to jest prawie niezauważalne.
                      Widać nie masz porównania z czymś co ma średnice ;]
                      miały już chrzest na imprezie sylwestrowej do której podchodziłem z dystansem bo nie chciałem dawać ich bo się bałem..... no ale na sali ok 110 mk grały dobrze lecz brakowało basu i troche cicho było..... wziąłem ze sklepu od kumpla nowego PIONEER VSX-417 i normalnie szukałem szczęki.... grało super basu było w zupełności wystarczająco i głośno lecz powiem szczerze że można je podłączyć do mocniejszego wzmaka bo ten miał 110 w i na maksa regulator dałem żeby sprawdzić i nic nie charczało wszystko w porządku ogólnie kolumny grały non-stop przez 8 h na 5/6 regulacji. Obecnie używam ich w pokoju...
                      Zacznijmy od tego że do nich te 150-200 w to raczej minimum, to w końcu 12 cali...
                      Żadna unitra, diora czy yamaha...

Skomentuj

holton 400 :wink:

Skomentuj

szczerze mowiac poszedlbym w 2xgds-30-120 na kolumne. takie dwa juz daja z 95dB SPLu, jesli nie wiecej. Calosc zamknac w 60-70 litrow z BR strojonym jakos wysoko na 50-60Hz by podwyzszyc wytrzymalosc. Basu pewnie by bylo mniej, ale efektywnosc i srednie jak dla mnie przemawiaja za GDSami :P

Skomentuj

2xgds30 dadzą nawet wiecej spl'a:P Spójż na ich charke :)

Skomentuj

ciezko powiedziec, bo pionowa os jest zle wyskalowana - 100dB, a ponizej 80dB, wiec ile jest dokladnie ciezko stwiedzic. Na oko to faktycznie jeden ma okolo 95dB, czyli z dwoch bedzie jakies 98dB.

Skomentuj

To jest oszukana charka STXa. W rzeczywystości SPL porównywalny do ARZ, jedynie co to mozna do STXa wiecej mocy wlozyc, problemy z fazą. Nie polecam.

Skomentuj

Oszukana to jest tesla bo mój egzemplarz stx gra średnio głośniej o 1 do 1,5 db.
                                  Jest coprawda zakres gdzie ARZ jest głośniejszy, bardziej krzykliwy ale to jest raczej jego wadą a nie zaletą.

Skomentuj

przestancie pisac bzdury bo czuje sie jak na elektrodzie

Skomentuj

Halowin,
                                      Zamieszczone przez Halowin
                                      1 do 1,5 db.
                                      pomiary czy wybitne ucho?:P
                                      szkoda tylko ze minimalna roznica jaka jest w stanie poczuc czlowiek to 3db

Skomentuj

Oczywiście że pomiary na zwykłej karcie "layla" w katergoriach względnych jak pisałem wcześniej.
                                        Mój przypadek z teslą np.312 jest na 100% negatywny tzn. dawa razy kupiłem arn312 i dwa razy walenie o dno dolnego nabiegunnika.
                                        pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                        X