Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stand-by - DC detect - delay - temp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stand-by - DC detect - delay - temp

Dobry.

Jeśli ktoś potrzebuje stand-by + parę podstawowych zabezpieczeń, to wrzucam na forum.
    Modyfikujcie jak chcecie.

Układ realizuje
    - stand-by (na włączniku bistabilnym niskie napięcie)
    - delay (opóźnione podłączenie głośników/szybkie odłączenie)
    - DC detect (detekcja napięcia stałego w dwóch kanałach)
    - temp (zabezpieczenie termiczne na termostatach bimetalicznych

Krótko.
    Układ oparty na attiny2313 - tak więc można sobie dowolnie zmienić zachowanie itd.

Stand-by - to tak naprawdę przełącznik pomiędzy trafem i mostkiem, ultra proste, bezpieczne niezawodne.

Delay - programowe 3 sekundowe opóźnienie podłączenia przekaźników wyjść głośnikowych.
    Układ posiada wspólny punkt masy na płytce, który należy połączyć z masą centralnie w układzie.

DC detect - układ realizowany na oklepanym układzie:

Jeśli wszystko jest OK to stan wysoki na pinie AVR jest utrzymywany, w przypadku detekcji - stan niski.
    Kondensatorkiem można w pewnym stopniu wpływać na czułość.
    Układ może łapać false positive'y z układami lampowymi podczas startu - trzeba by poprawić soft.

Temp - to naprawdę dwa wejścia na płytce, które trzeba zewrzeć - obojętnie jak - stosując tanie termostaty bimetaliczne możemy zrobić sobie zabezpieczenie termiczne - mega proste i niezawodne, bez dobierania rezów czy programowania 1-wire (zwarcie pinow w X2/X3 uruchomi TEMP alarm - również dobrze można te termostaty podłączyć równolegle i użyć tylko jednego X2 bądź X3 , a drugie wejście oprogramować pod inne zabezpieczenie czy zewnętrzny trigger):

Układ zbudowany na powszechnie dostępnych elementach i lutuje się wygodnie bo THT ;-)
    Na płytce gniazdo IDC10 żeby wprost na płytce programować sobie układ.

Układ wielkości 10x10cm mam w planach zrobić do niego piętrowego shield'a z podstawowym EMI, DC blockerem i Soft Startem.

To chyba tyle.
    Have fun.

Uwaga to DIY, nie ma gwarancji na nic ;-)

W załączniku projekt eagle, gerbery, soft i BOM.

standby-delay-dc-temp.zip
    Last edited by tomekk_; 15.04.2020, 12:20.

Podrzuć schemat w PDFie :) Albo jako obrazek :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sure thing!

W zalaczniku w PDF.
      Elementy w BOMie.

schemat.pdf
      Last edited by tomekk_; 10.04.2020, 18:19.

Skomentuj

Skomentuj

Jajca, te dwa PADy od konektora płaskiego nie SA połączone na PCB, zalejcie sobie cyna - tylko ten konkrety.
          Myślałem ze ten element w bibliotece jest połączony domyślnie, jako ze to element jednego konektora płaskiego - jednak nie - tak wiec pamiętajcie:

Gerbery są poprawione - zabawne ;-)
          Pisze to dla osób, które dostaną płytki niebawem żeby nie było zdziwienia.
          Oczywiście po przylutowaniu konektora problem znika - jest tylko wtedy gdy ktoś sobie na krótko przylutuje.
          Last edited by tomekk_; 12.04.2020, 20:16.

Skomentuj

Drobny update w BOM - podalem zle gniazdo do programowania uC.
            Wybaczcie, teraz powinno byc ok.

Skomentuj

A nie myślałeś o tym, aby układy detekcji napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza podłączyć do wejść przerwań zewnętrznych kontrolera? I obsłużyć tą procedurę z przerwania?
              Ja chyba poszedł bym w tym kierunku.

Wiem powiesz pewnie, że się czepiam, bo pętla programu krótka i porty szybko i często skanowane, ale przerwanie dawałoby chyba większą gwarancję szybkości zadziałanie tego zabezpieczenia.

Skomentuj

Kondensator, ktory jest na wejsciu tej analogowej detekcji daje większego laga niz ten program.
                Zas bez konda, jest to za czule i glupieje.

Skomentuj

Bez kondensatora, to chyba trzeba by mierzyć czasy, a to bez sensu.

Piszesz, że ten kondensator wprowadza większe opóźnienie, niż pętla programu i tak jest. Rozumiem Twoje racje, szanuję pomysł i wykonanie.

Aczkolwiek sam tworząc coś podobnego, poszedł bym inną drogą, bo:
                  1. - takie rozwiązanie jak zrobiłeś, powoduje że czas zadziałania składa się z trzech składowych: czasu opóźnienia na kondensatorze, czasu skanowania portów, czasu realizacji procedury wykonawczej; a przy wykorzystaniu przerwania, ta druga składowa byłaby wyeliminowana (mała różnica, ale jednak jest);
                  2. - przerwania zewnętrzne zostały wymyślone dla rozwiązań gdzie ważny jest priorytet i wręcz się proszą, aby ich tu użyć.

Skomentuj

Myślę, że nie ma co kruszyć kopii o przerwania do tak trywialnego programu, kiedy można zmodyfikować pętlę główną żeby praktycznie cały czas wisiała na sprawdzaniu stanu portów. Czas reakcji będzie wtedy i tak znacznie mniejszy niż okres sygnału 20 kHz...

Bardziej skupił bym się tutaj na zapewnieniu, że cały program nie pójdzie w maliny, m.in. włączając Brown-Out detector poprzez zaprogramowanie fuse bitów BODLEVEL i może dodając obsługę watchdoga.

Skomentuj

Wysyłam Wam za fraje po jednej płytce i lecicie z softem ;-)

Skomentuj

He, he, wielkie dzięki.
                        Aby napisać soft według swojego pomysłu nie potrzeba mi tej płytki.

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                        Myślę, że nie ma co kruszyć kopii (...)
                        A kto tu kruszy kopie??
                        Forum chyba jest także po to, by móc wyrazić swoją opinię, a nie tylko przyklaskiwać.
                        Czasami przedstawienie swojego zdania, a nawet konstruktywnej krytyki jest bardzo przydatne, dla autora projektu jak i śledzących wątek. Taka sensowna dyskusja na temat, powoduje, że kolejne projekty wykonuje się jeszcze lepiej.

No, chyba, że to forum tego nie toleruje.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                          Wysyłam Wam za fraje po jednej płytce i lecicie z softem ;-)
                          I o to chodzi, wszystko jest udostępnione nic tylko usprawniać Jeszcze mam gdzieś usbaspa na płytce uniwersalnej i jakiś układ testowy z atmega8, tylko z czasem słabo, zawsze coś na kolejce todo wisi :/ Gdybym miał się bawić w taki układ stand-by to chyba raczej na module ESP32, żeby moc sterować z resztą rzeczy po MQTT, w openhab2 np.

Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
                          Czasami przedstawienie swojego zdania, a nawet konstruktywnej krytyki
                          Moim zdaniem próbujesz rozwiązywać problem tam gdzie go nie ma. Sygnał na wejściu jest filtrowany dolnoprzepustowo, tak aby odciąć nawet najniższe częstotliwości w sygnale audio. Więc z racji tego sygnał z detektora jest stosunkowo wolnozmienny (czas reakcji rzędu 50 ms). Nie ma większego znaczenia, czy zrobimy tutaj polling w pętli głównej czy zastosujemy przerwanie INTx, różnica w czasie reakcji będzie rzędu pojedynczych mikrosekund. Tomek dodał opóźnienie w pętli głównej i próbkuje piny co ok. 100 ms, żeby pozbyć się false positivów. Można by to usprawnić próbkując częściej i odłączając głośniki dopiero, gdy w kolejnych próbkach będzie ciągle stan niski, coś jakby de-bouncing. Z powodzeniem można to zrobić w pętli głownej, AVR jest stosunkowo szybki. W przerwania można by oczywiście się bawić, trzeba by pewnie wówczas użyć też jakiś timer do generowania podstawy czasu. Nie widzę wyższości takiego rozwiązania. A inne koncepcje to w zasadzie osobny temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                            Moim zdaniem próbujesz rozwiązywać problem tam gdzie go nie ma.
                            Tak próbuję, nawet bardzo.
                            Zauważ, że nigdzie nie stwierdziłem iż moje podejście jest lepsze.
                            Zapytałem tylko autora, czy nie myślał o zastosowaniu przerwań sprzętowych. Napisałem też (co jest prawdą), że szanuje jego podejście i wykonanie. Jednak pozwoliłem sobie stwierdzić, że ja podszedł bym do tego inaczej, ale nikomu tego nie narzucałem, ani nie narzucam.

Przepraszam, że zabrałem głos w temacie i go zakłóciłem, już się wyłączam z niego.

Skomentuj

Czaruję...
                            X