Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki polecacie wzmacniacz w okolicach 400zł którym można dobrze zasilić te kolumny ? ktoś wspominał wcześniej o philips fa860(ciężko kupić) i yamaha ax-500. z góry dziękuję :)

Skomentuj

Yamaha z serii AX a może Sony z serii ES.

Skomentuj

pytanko od laika do osób obeznanych...
        zamówiłem części do zwrotnicy w polinku zgodnie z podaną listą a ponieważ jak mi napisano
        nie mają już kondensatorów 680uF 250VCD to dali mi taki:

001-0258 Kon. 6,80μF 400VDC 5% MKP, Jantzen Cross-cap śr-22/ 36mm. poziomy

chciałbym się dowiedzieć czy mogę go bezstresowo zamienić na ten co dostałem?
        Porównywałem też schemat zwrotnicy ze zdjęciem zamieszonym w tym wątku i zauważyłem, że na zdjęciu zamienione są miejscami cewka i rezystor tworzące chyba filtr w torze głośnika FG.X - ma to jakieś znaczenie co jest pierwsze?
        będę wdzięczny za odpowiedzi. Po prostu nie chciałbym czegoś popsuć i złożyć to tak żeby spełniało swoją funkcję

Skomentuj

Nie 680uF a 6,8uF
          Śmiało mozesz je zamienić
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

oczywiście miało być 6,8uf - dzięki za odp.
            a jak to jest z zamianą miejsc miedzy cewką a kondensatorem?

Skomentuj

Całkowita dowolność
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam
                Panowie jako że to moja pierwsza budowa kolumn to musiałem coś spierdzielić otwory pod głośnik wyszły krzywe :(
                https://diyaudio.pl/i/24047/8i7mdngw...1391788075.jpg
                https://diyaudio.pl/i/24047/p4tt99vz...1391787935.jpg

Panowie co z tym fantem zrobić?
                Demontować front i dać nowy?
                Proszę o radę.

Skomentuj

Czym wycinałeś te otwory/podfrezowanie?
                  Jak nie masz frezarki to trzeba było wyciąć otwory w sklejce/hdfie i nakleić na front.
                  Da się wyciąć idealne otwory samą wiertarką i papierem nawiniętym na jakiś walec tylko potrzeba czasu i cierpliwości.

Skomentuj

Czyli może usunąć hdf i zrobić to jeszcze raz ?
                    Otwory w hdfie wycinałem cyrklem zakończonym ostrą końcówką.

Skomentuj

Prykrec glosnik i obrysowuj go dookola nozykiem. Pozniej papierek dla wygladzenia i mozesz przyklejac

Skomentuj

Czyli zerwać stary hdf dociąć nowy pod wymiar i przed przyklejeniem wycinać otwór?

Skomentuj

W skrocie tak

Skomentuj

Dzięki Panowie, jak tylko znajdę troszkę wolnego czasu to będę kombinował :)

---------- Post dodany 08.02.2014 o 12:54 ---------- Poprzedni post 07.02.2014 o 21:21 ----------

Panowie pytanko co do płyty hdf widzę że są tylko 4 i 5 mm a głębokość podfrezowania pod głośnik to 4,5 mm
                            https://diyaudio.pl/i/24047/wsgqjmfx...1391860372.jpg
                            Co z tym fantem zrobić?

Skomentuj

Naprzykład wybrać grubszy HDF a pod głośnik podłożyć uszczelkę.

Skomentuj

O tym nie pomyślałem, dzięki za radę :)
                                Uszczelka gumowa czy z innego materiału?

Skomentuj

cokolwiek
                                  najlepsze sa takie piankowe
                                  ale nawet kilka warstw kartonu czy bloku technicznego wystarczy

Skomentuj

Ale zeźbe robicie :/
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Ale zeźbe robicie :/
                                      Średnio mi się kalkuluję kupować frezarkę do czterech otworów, a po drugie objechałem dzisiaj wszystkie markety budowlane u siebie w mieście i nic nie znalazłem w dobrej cenie :(
                                      Najtańsza jaka była to ponad 700 zł kosztowała.
                                      Otwory pod głośniki mam już wycięte a więc frezowanie frezarką nie wchodzi w grę?

Skomentuj

Zamieszczone przez Morf3usz Zobacz posta
                                        Otwory pod głośniki mam już wycięte a więc frezowanie frezarką nie wchodzi w grę?
                                        da sie, ale duzo trudniej

Skomentuj

Zamieszczone przez Morf3usz Zobacz posta
                                          Średnio mi się kalkuluję kupować frezarkę do czterech otworów, a po drugie objechałem dzisiaj wszystkie markety budowlane u siebie w mieście i nic nie znalazłem w dobrej cenie :(
                                          Najtańsza jaka była to ponad 700 zł kosztowała.
                                          Patrząc na twoje zdjęcia, to da się naprawić.
                                          1. Jeżeli frezy są zagłębokie, tak jak pisał Paweł S. trzeda zastosować podkładkę pod głośnik. Odrysuj głośnik np.na fornirze i wklej go w otrór.
                                          2. Jak już wyrównaż głośnik z frontem to obklej zewnętrzną część głośnika(kosza) taśmą malarską, przykręć głośnik do frontu, szpary uzupełnij szpachlą samoch. z włosem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X