Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor TW030 WA10 + Aurum Cantus AC130 Mk2 - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wavecor TW030 WA10 + Aurum Cantus AC130 Mk2 - projekt by LuSzTi

UWAGI MODERATORA
    Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie.
    Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny.

Podstawowe odpowiedzi:
    - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika,
    - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu,
    - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba,
    - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył.

Chciałbym przedstawić kolejny projekt, który nie powstał typowo dla forum diyaudio.pl (tak jak poprzednie dwa) ale zdecydowałem się go udostępnić.

Zastosowane głośniki:
    Głośnik wysokotonowy: Wavecor TW030WA10
    Głośnik średnio-niskotonowy: Aurum Cantus AC130 Mk2

Obudowa typu bas-reflex.

OBUDOWA:
    Zwymiarowana obudowa:

Grubość płyty - 18 mm

Kolor zielony - wytłumienie watoliną o gramaturze 200g, dwie warstwy, mocowanie takerem.

Objętość obudowy brutto - 12l.
    Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 50Hz.

WAŻNE:
    Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
    Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.

ZWROTNICA:
    Schemat:

Proponowane cewki z Polinka - bardzo ważne są rezystancje:
    Cewka 0.33mH w torze głośnika wysokotonowego:
    000-1746 drut.powietrzna Cewka ind. 0,330mH +/-3% 0,310Ω dr.1,00mm śr.35 dł.30mm

Cewka 1.5mH w torze głośnika nisko-średniotowego:
    000-5003 drut.z rdz.prosz.szpul. Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm Fe 0,061kg. śr.28 dł.38mm

Rezystor o mocy 5W.
    Kondensator 4,3uF należy złożyć z połączonych równolegle kondensatorów o wartościach 1uF oraz 3,3uF.
    Kondensatory wg uznania, choć kondy szeregowe proponuję jednak foliowe, a przynajmniej te w torze głośnika wysokotonowego.

Wykresy:

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!

Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
    Last edited by LuSzTi; 08.12.2013, 19:35.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Tak poprowadzona pułapka w torze niskotonowym to też efekt oszczędności jak w FGXach ? Czy to po prostu brzmialo lepiej od innych wersji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
      Tak poprowadzona pułapka w torze niskotonowym to też efekt oszczędności jak w FGXach ? Czy to po prostu brzmialo lepiej od innych wersji
      Tak brzmiała dobrze i taka została :)

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post o 20:06 ----------

Są na forum dwie osoby oprócz mnie, które słyszały ten zestaw, może się wypowiedzą :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A przy okazji jedna cewka mniej w stosunku do RLC wpiętego równolegle :)

Skomentuj

Wavecora nie znam ale Aurum miałem, świetna średnica, troszkę gorszy bas, fajnie subem byłoby go podeprzeć. Albo do 3 way wsadzić. W sumie to żałuję że sprzedałem Brawo LuSzTi, świetna robota, oby więcej takich innowacyjnych projektów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
            W sumie to żałuję że sprzedałem
            To cały czas te same :)

Wavecora nie znam ale Aurum miałem, świetna średnica, troszkę gorszy bas, fajnie subem byłoby go podeprzeć.
            Może miałeś spieprzoną kompensację BS. Zejścia z nich jakiegoś nie ma, ale do dla wielu takie granie od dołu będzie wystarczające.

Skomentuj

Jaka tutaj jest kompensacja BS? Interesuje mnie ile decybeli jest tlumienia na 1Khz.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                Jaka tutaj jest kompensacja BS? Interesuje mnie ile decybeli jest tlumienia na 1Khz.
                ok 3-4dB

Skomentuj

super

ale moze jednak napiszesz cos o brzmieniu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    ale moze jednak napiszesz cos o brzmieniu?
                    Bardzo fajna średnica, wyraźna, pełna ale jednocześnie dość zwiewna. Brak nosowego brzmienia i grania jak z za kotary. Wysokie całkiem fajne, nie są zbyt delikatne, wyraźne w brzmieniu, choć nie tak selektywne i chirurgiczne jak w SS9700 (grały dziś obok więc stąd porównanie). Na basie szału nie ma, nie schodzą zbyt nisko (dość lekka membrana i wysoka skuteczność), ale do normalnego słuchania w zupełności wystarczająco. Bardzo ciekawy zestaw za niezbyt wygórowaną kasę jak na klasę grania.

Może zibi jak dojedzie do domu napisze też kilka słów.
                    Last edited by LuSzTi; 30.05.2013, 21:53.

Skomentuj

A do jakiego typu muzyki widziałbyś je najbardziej, bo to chyba będzie bardziej odzwierciedlające. Czy jakieś większe składy orkiestrowe, typu np muzyka filmowa Hansa Zimmera dały by radę, czy jednak ten basik zamiast basu da o sobie znać.

W ogóle jeśli odważyłeś się porównać TW30 do SS9700 to znaczy ze głosniczek musi coś sobą reprezentować. Po cenie można by stwierdzić, że nie ma co stawiać ich obok siebie, a jednak się da.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Może miałeś spieprzoną kompensację BS. Zejścia z nich jakiegoś nie ma, ale do dla wielu takie granie od dołu będzie wystarczające.
                        Być może, już nie pamiętam jak tam było. Dla mnie bas z 13 zawsze będzie tylko namiastką, jednak te 20cm to jest coś

Skomentuj

LuSzTi bawiłeś się strojeniem obudowy w jakimś przedziale? Może dało by radę uzyskać podbicie na skraju pasma rezygnując z mocy maksymalnej, jakby komus było mało basu.
                          Last edited by El_liero; 30.05.2013, 22:50.

Skomentuj

bas z 13
                            Zasadniczo ten Aurum to jest 13'stka tylko z nazwy. Kosz ma większy niż 15'stka AWX (157mm vs 156mm) i np W15 Excel od Seasa (157mm vs 146mm).
                            Oczywiście nie jest to demon basu, ale jest zupełnie wystarczająco a średnicą zawsze nadrabia :)

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                            LuSzTi bawiłeś się strojeniem obudowy w jakimś przedziale?
                            Wyższego strojenie nie sprawdzałem. Niższe tak i wg mnie tak jak jest jest najlepiej.

Skomentuj

Dzięki uprzejmości kolegi LuSzTi miałem okazje słuchać prezentowanych tu monitorów. Całość zagrała naprawdę na wysokim poziomie, idealny komplet dla kogoś słuchającego jazz i inne spokojniejsze brzmienie. Bas jest lekko zaznaczony jednak nie mocny, wystarczający. Wavecor również powinien byc hitem ponieważ reprezentuje praktycznie poziom 2,5x droższego Ushera. Całość gra lekko detalicznie, można by rzec językiem audiofili dźwięk odrywa się od kolumn

Aurom Cantus to wielki as jeśli chodzi o średnice w głośnikach do 300-400zł, widzę go w roli idealnej średniówkowi w zestawie 3 way.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Czemu te projekty nie są w gotowych konstrukcjach...?
                                Last edited by LuSzTi; 03.06.2013, 08:12.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Bo to nie są gotowe konstrukcje tylko opracowane projekty i nie spełniają wymagań formalnych z tamtego działu.
                                  Last edited by LuSzTi; 03.06.2013, 08:12.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    Przypominam o tagu offtopic!

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                      Dyskusje OT przeniosłem gdzie jej miejsce:
                                      http://diyaudio.pl/showthread.php/15...u-forum/page94

Skomentuj

Dla pewności wolę zapytać, ze względu na b. niskie wartości elementów:
                                        * rezystor w torze wysokotonowym to zaledwie ćwierć oma (0.22om)?
                                        * kondensator w szeregu z rezystorem 10om (i całość równolegle do cewki w torze niskotonowym) to 220nF?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X