UWAGI MODERATORA
Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie. Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny. Podstawowe odpowiedzi: - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika, - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu, - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba, - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył. | ![]() |
Chciałbym przedstawić kolejny projekt, który nie powstał typowo dla forum diyaudio.pl (tak jak poprzednie dwa) ale zdecydowałem się go udostępnić.
Zastosowane głośniki:
Głośnik wysokotonowy: Wavecor TW030WA10
Głośnik średnio-niskotonowy: Aurum Cantus AC130 Mk2
Obudowa typu bas-reflex.
OBUDOWA:
Zwymiarowana obudowa:

Grubość płyty - 18 mm
Kolor zielony - wytłumienie watoliną o gramaturze 200g, dwie warstwy, mocowanie takerem.
Objętość obudowy brutto - 12l.
Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 50Hz.
WAŻNE:
Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.
ZWROTNICA:
Schemat:

Proponowane cewki z Polinka - bardzo ważne są rezystancje:
Cewka 0.33mH w torze głośnika wysokotonowego:
000-1746 drut.powietrzna Cewka ind. 0,330mH +/-3% 0,310Ω dr.1,00mm śr.35 dł.30mm
Cewka 1.5mH w torze głośnika nisko-średniotowego:
000-5003 drut.z rdz.prosz.szpul. Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm Fe 0,061kg. śr.28 dł.38mm
Rezystor o mocy 5W.
Kondensator 4,3uF należy złożyć z połączonych równolegle kondensatorów o wartościach 1uF oraz 3,3uF.
Kondensatory wg uznania, choć kondy szeregowe proponuję jednak foliowe, a przynajmniej te w torze głośnika wysokotonowego.
Wykresy:

Jako autor opracowania nie zezwalam na wykorzystanie go w celach komercyjnych bez zezwolenia!!!
Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
Skomentuj