Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX.6,5 (GDN-18-140-8-AWX) TL + rózne wysokotonówki - projekt by dabyl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam czy ktoś ten projekt zrealizował,

Skomentuj

No pewnie, ze tak. Projekt wielokrotnie kopiowany i wszyscy byli zadowoleni z dzwieku.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
        Witam czy ktoś ten projekt zrealizował,
        A chcesz kupić ?? Do dokonczenia ale głosniki, zwrotki i paczki prawie gotowe grać grają...

Skomentuj

O... pięć minut temu zamówiłem stx

- - - - - aktualizacja - - - - -

ale ale nie muszę potwierdzać zamówienia

Ploter pewnie chciałbyś sprzedać całośc i odrazu, ja raczej będe kompletował na raty. Dzięki za odzew.

Skomentuj

Witam a gdyby powiększyć skrzynie i zastosować dwa GDN...-y http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-180-16-...40-15-awx.html a po środku wysokotowówke ? No ale zwrotnica do przeprojektowania, a może z FX-300.

Skomentuj

Witam, walczę właśnie z wytłumieniem obudowy. Kupiłem obudowy z głośnikami od jednego z kolegów z forum "w stanie surowym". Brak było owaty, zamiast gąbki "kolczastej", zwykła prosta. Wrzuciłem owatę - zaczęło brzmieć. Eksperymentowałem z jej ilością w pierwszej części kanału i doszedłem do efektu, który względnie mnie satysfakcjonuje. Gąbkę płaską wywaliłem, wkleiłem w jej miejsce kolczastą. Brzmienie się lekko zmieniło, ale czegoś mi brak. Kolczasta gąbka jest nieco inna niż użyta przez Dabyla w jego projekcie - grubość 30 mm, jednak podstawa ok. 15 mm. Kupiłem inną gąbkę - wys. 25, podstawa ok 10 mm. Gdy przyszła, okazało się, że ma dużo mniejszą gęstość niż pierwsza. I, mam wrażenie, że jej komórki bardziej otwarte. Gdy dmucham przez pierwszą gąbkę z jednej strony, strumień powietrza jest bardzo mocno tłumiony. Gdy dmucham przez drugą gąbkę, powietrze dużo łatwiej przechodzi. Z teorii wynika, jeśli się mylę, proszę o poprawę, że gąbka ma za zadanie zniwelowanie odbić od ścianek, a kolce mają na celu dodatkowo obniżenie prędkości powietrza w obudowie, czy tak? I teraz prośba o wskazówki od doświadczonych - która gąbka kolczasta w tym zastosowaniu będzie lepsza?? O mniejszej czy większej gęstości? Obawiam się, że ta nowo nabyta może zbyt mało tłumić. Oczywiście, mogę sam poeksperymentować, jednak gąbka, którą zaaplikowałem do kolumn jest dość solidnie przyklejona do ścianek i prawdopodobnie ulegnie zniszczeniu podczas odrywania. A może moje oczekiwania są zbyt wysokie i rodzaj wytłumienia ścianek nie ma tak dużego wpływu jak mi się wydaje na brzmienie??

Skomentuj

Zamieszczone przez Kazio Zobacz posta
                Witam, walczę właśnie z wytłumieniem obudowy. Kupiłem obudowy z głośnikami od jednego z kolegów z forum "w stanie surowym". Brak było owaty, zamiast gąbki "kolczastej", zwykła prosta. Wrzuciłem owatę - zaczęło brzmieć. Eksperymentowałem z jej ilością w pierwszej części kanału i doszedłem do efektu, który względnie mnie satysfakcjonuje. Gąbkę płaską wywaliłem, wkleiłem w jej miejsce kolczastą. Brzmienie się lekko zmieniło, ale czegoś mi brak. Kolczasta gąbka jest nieco inna niż użyta przez Dabyla w jego projekcie - grubość 30 mm, jednak podstawa ok. 15 mm. Kupiłem inną gąbkę - wys. 25, podstawa ok 10 mm. Gdy przyszła, okazało się, że ma dużo mniejszą gęstość niż pierwsza. I, mam wrażenie, że jej komórki bardziej otwarte. Gdy dmucham przez pierwszą gąbkę z jednej strony, strumień powietrza jest bardzo mocno tłumiony. Gdy dmucham przez drugą gąbkę, powietrze dużo łatwiej przechodzi. Z teorii wynika, jeśli się mylę, proszę o poprawę, że gąbka ma za zadanie zniwelowanie odbić od ścianek, a kolce mają na celu dodatkowo obniżenie prędkości powietrza w obudowie, czy tak? I teraz prośba o wskazówki od doświadczonych - która gąbka kolczasta w tym zastosowaniu będzie lepsza?? O mniejszej czy większej gęstości? Obawiam się, że ta nowo nabyta może zbyt mało tłumić. Oczywiście, mogę sam poeksperymentować, jednak gąbka, którą zaaplikowałem do kolumn jest dość solidnie przyklejona do ścianek i prawdopodobnie ulegnie zniszczeniu podczas odrywania. A może moje oczekiwania są zbyt wysokie i rodzaj wytłumienia ścianek nie ma tak dużego wpływu jak mi się wydaje na brzmienie??
                diyaudio.pl/showthread.php/13949-Linia-transmisyjna-wady-zalety-ciekawostki?p=322252&viewfull=1#post322252

Skomentuj

Podziękował bardzo :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Kazio Zobacz posta
                    która gąbka kolczasta w tym zastosowaniu będzie lepsza?? O mniejszej czy większej gęstości?
                    Bez sprawdzenia nikt Ci tego nie powie. Zapewne wiesz że wygłuszenie tunelu to bardzo ważna sprawa, Jeśli chcesz robić inaczej niż w tytułowym projekcie zmieni się również dźwięk.
                    W tym projekcie z tego co pamiętał były brane pod uwagę dźwięk i pomiary. Jeśli nie masz możliwości zrobienia pomiarów pozostaje Ci eksperymentować "na słuch" i dopracowywać tłumienie ;od twoje preferencje.
                    Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
                    Obawiam się, że ta nowo nabyta może zbyt mało tłumić.
                    j.w.
                    Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
                    A może moje oczekiwania są zbyt wysokie i rodzaj wytłumienia ścianek nie ma tak dużego wpływu jak mi się wydaje na brzmienie??
                    Ma ogromne znaczenie.

Skomentuj

Wiem, że tłumienie to rzecz istotna. Dlatego też sam eksperymentowałem z tłumieniem tunelu owatą i doszedłem do takiej jej ilości i miejsca, które mi najbardziej odpowiada.
                      W przywołanym dwa posty wyżej wątku są pomiary różnych materiałów tłumiących ściankę w obudowie LT. Wnioski osób komentujących były takie, że... nie ma to dramatycznego wpływu na brzmienie. Muszę przemyśleć temat. Może pokuszę się o zmianę gąbki, by nausznie się przekonać. Jeśli w ogóle cokolwiek moje ucho usłyszy...

Skomentuj

Swoją drogą dostanę zestaw prototypowy na ponowne pomiary :)

Skomentuj

Z ceramikiem
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No chyba napisałem wyraźnie, że prototyp :)

Skomentuj

Witam czy mógłby ktos podać listę elementów do zwrotnicy z usherem ?

Skomentuj

Panowie mogły ktos wrzuci spis elementow do awx i 9950
                                Cos mam z kompem i nie otwiera mi sie cennik z Polinka

Cewki 1,4mm wszystkie
                                Kondensatory cross-cap
                                Rezystory mox 5w
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam proszę o kontakt wykonawców projektu, w celu weryfikacji wytłumienia

Skomentuj

Dzięki za pomoc kłaniam się pięknie :lol::thumbsup:

paczki już zamknięte, amen(t)

Skomentuj

Napisz coś jak grają :)
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ktoś pisał w tym temacie o zastosowaniu dwóch AWX 15R w układzie WTW, bądź TWW.
                                        Czy taki układ był już testowany? Jak wrażenia?

Zastanawiam się nad popełnieniem takiej konstrukcji.
                                        Jeżeli wg. Was jest to gra nie warta świeczki, to proszę o wyprowadzenie z błędu.

Skomentuj

lklukasz jeszcze nie grają wpakowałem wytłumienie takie jak na zdięciu z projektu i zamknąłem paczki, teraz HDF i fornir. Jak grają, to będzie niespodzianka dla mnie też... :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X