Witam czy ktoś ten projekt zrealizował,
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX.6,5 (GDN-18-140-8-AWX) TL + rózne wysokotonówki - projekt by dabyl
Collapse
X
-
Zamieszczone przez piotr f. Zobacz postaWitam czy ktoś ten projekt zrealizował,grać grają...
Skomentuj
-
Witam a gdyby powiększyć skrzynie i zastosować dwa GDN...-y http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-5-180-16-...40-15-awx.html a po środku wysokotowówke ? No ale zwrotnica do przeprojektowania, a może z FX-300.
Skomentuj
-
Witam, walczę właśnie z wytłumieniem obudowy. Kupiłem obudowy z głośnikami od jednego z kolegów z forum "w stanie surowym". Brak było owaty, zamiast gąbki "kolczastej", zwykła prosta. Wrzuciłem owatę - zaczęło brzmieć. Eksperymentowałem z jej ilością w pierwszej części kanału i doszedłem do efektu, który względnie mnie satysfakcjonuje. Gąbkę płaską wywaliłem, wkleiłem w jej miejsce kolczastą. Brzmienie się lekko zmieniło, ale czegoś mi brak. Kolczasta gąbka jest nieco inna niż użyta przez Dabyla w jego projekcie - grubość 30 mm, jednak podstawa ok. 15 mm. Kupiłem inną gąbkę - wys. 25, podstawa ok 10 mm. Gdy przyszła, okazało się, że ma dużo mniejszą gęstość niż pierwsza. I, mam wrażenie, że jej komórki bardziej otwarte. Gdy dmucham przez pierwszą gąbkę z jednej strony, strumień powietrza jest bardzo mocno tłumiony. Gdy dmucham przez drugą gąbkę, powietrze dużo łatwiej przechodzi. Z teorii wynika, jeśli się mylę, proszę o poprawę, że gąbka ma za zadanie zniwelowanie odbić od ścianek, a kolce mają na celu dodatkowo obniżenie prędkości powietrza w obudowie, czy tak? I teraz prośba o wskazówki od doświadczonych - która gąbka kolczasta w tym zastosowaniu będzie lepsza?? O mniejszej czy większej gęstości? Obawiam się, że ta nowo nabyta może zbyt mało tłumić. Oczywiście, mogę sam poeksperymentować, jednak gąbka, którą zaaplikowałem do kolumn jest dość solidnie przyklejona do ścianek i prawdopodobnie ulegnie zniszczeniu podczas odrywania. A może moje oczekiwania są zbyt wysokie i rodzaj wytłumienia ścianek nie ma tak dużego wpływu jak mi się wydaje na brzmienie??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kazio Zobacz postaWitam, walczę właśnie z wytłumieniem obudowy. Kupiłem obudowy z głośnikami od jednego z kolegów z forum "w stanie surowym". Brak było owaty, zamiast gąbki "kolczastej", zwykła prosta. Wrzuciłem owatę - zaczęło brzmieć. Eksperymentowałem z jej ilością w pierwszej części kanału i doszedłem do efektu, który względnie mnie satysfakcjonuje. Gąbkę płaską wywaliłem, wkleiłem w jej miejsce kolczastą. Brzmienie się lekko zmieniło, ale czegoś mi brak. Kolczasta gąbka jest nieco inna niż użyta przez Dabyla w jego projekcie - grubość 30 mm, jednak podstawa ok. 15 mm. Kupiłem inną gąbkę - wys. 25, podstawa ok 10 mm. Gdy przyszła, okazało się, że ma dużo mniejszą gęstość niż pierwsza. I, mam wrażenie, że jej komórki bardziej otwarte. Gdy dmucham przez pierwszą gąbkę z jednej strony, strumień powietrza jest bardzo mocno tłumiony. Gdy dmucham przez drugą gąbkę, powietrze dużo łatwiej przechodzi. Z teorii wynika, jeśli się mylę, proszę o poprawę, że gąbka ma za zadanie zniwelowanie odbić od ścianek, a kolce mają na celu dodatkowo obniżenie prędkości powietrza w obudowie, czy tak? I teraz prośba o wskazówki od doświadczonych - która gąbka kolczasta w tym zastosowaniu będzie lepsza?? O mniejszej czy większej gęstości? Obawiam się, że ta nowo nabyta może zbyt mało tłumić. Oczywiście, mogę sam poeksperymentować, jednak gąbka, którą zaaplikowałem do kolumn jest dość solidnie przyklejona do ścianek i prawdopodobnie ulegnie zniszczeniu podczas odrywania. A może moje oczekiwania są zbyt wysokie i rodzaj wytłumienia ścianek nie ma tak dużego wpływu jak mi się wydaje na brzmienie??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kazio Zobacz postaktóra gąbka kolczasta w tym zastosowaniu będzie lepsza?? O mniejszej czy większej gęstości?
W tym projekcie z tego co pamiętał były brane pod uwagę dźwięk i pomiary. Jeśli nie masz możliwości zrobienia pomiarów pozostaje Ci eksperymentować "na słuch" i dopracowywać tłumienie ;od twoje preferencje.
Zamieszczone przez Spurek Zobacz postaObawiam się, że ta nowo nabyta może zbyt mało tłumić.
Zamieszczone przez Spurek Zobacz postaA może moje oczekiwania są zbyt wysokie i rodzaj wytłumienia ścianek nie ma tak dużego wpływu jak mi się wydaje na brzmienie??
Skomentuj
-
Wiem, że tłumienie to rzecz istotna. Dlatego też sam eksperymentowałem z tłumieniem tunelu owatą i doszedłem do takiej jej ilości i miejsca, które mi najbardziej odpowiada.
W przywołanym dwa posty wyżej wątku są pomiary różnych materiałów tłumiących ściankę w obudowie LT. Wnioski osób komentujących były takie, że... nie ma to dramatycznego wpływu na brzmienie. Muszę przemyśleć temat. Może pokuszę się o zmianę gąbki, by nausznie się przekonać. Jeśli w ogóle cokolwiek moje ucho usłyszy...
Skomentuj
Skomentuj