Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX.6,5 (GDN-18-140-8-AWX) TL + rózne wysokotonówki - projekt by dabyl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lklukasz niemam jeszcz docelowej zwrotki ale grają ,inaczej niż to co słszałem, mam wrażenie że słychać to co jeszcz nie przenosi BR , a to co słychać w BR to jest stłumione, podoba się :lol:

- - - - - aktualizacja - - - - -

przykro mi że kolega "dabyl" nie chce coś doradzić na privat :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
      Ktoś pisał w tym temacie o zastosowaniu dwóch AWX 15R w układzie WTW, bądź TWW.
      Czy taki układ był już testowany? Jak wrażenia?
      Zastanawiam się nad popełnieniem takiej konstrukcji.
      Próbuj :) Mi się nie udało dojść do satysfakcjonujących rezultatów, a walczyłem przez ponad rok w różnych konfiguracjach. Po prostu dwa AWX-y potrzebują sporej objętości, żeby poprawnie zagrać. Trudno je zamknąć w rozsądnych wymiarów budach. Najlepiej grała średnio wytłumiona obudowa z krótkim tunelem. Kick był fajny, ale zejście słabiutkie.

Skomentuj

Wielkie podziękowania dla kolegi "dabyl" za konsultacje :thumbup:

Skomentuj

Hey

Po co jest ten otwór w płycie podziałowej? Czy jest to jakiś rodzaj powiększania offsetu?

Skomentuj

Różnicuje drogę fali akustycznej, tunel ma tak jakby dwie długości a więc i dwie f rezonansowe. Ma to minimalizować antyrezonans, czyli granie tunelu w przecifazie do głośnika.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Witam wszystkich! W DIY dopiero raczkuję i to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Jakiś czas temu zrobiłem z kolegą TL z zamieszczonego tutaj projektu, wydaje mi się, że grają naprawdę ładnie ale dość często brakuje mi trochę kicka. I tutaj pytanie, co można z tym zrobić, czy ma sens dołożenie jakiegoś subwoofera, czy może raczej marny to pomysł? Jeżeli subwoofer, to jaki (oczywiście do samodzielnego zrobienia) najlepiej zgrywałby się z tymi TL? Dodam jeszcze, że napędza je Yamaha a-520.
              Pozdrawiam.

Skomentuj

Nic nie poprawisz, bo majac te Yamahe nie odetniesz basu z frontow. Dolozenie suba jedno poprawi, a zepsuje drugie.
                W samej obudowie frontow tez juz nic nie zrobisz, bo przy tak duzej TL i tak niewielkim glosniku, nie bedzie kicka.

Skomentuj

Zostaje jeszcze podbicie basu na wzmacniaczu potencjometrem ale jednak to nie jest to i wole chyba jak gra bez podkręcania czegokolwiek. Dzięki za odpowiedź :)

Skomentuj

A myślicie, że jest sens dorobienie do tych TL, monitorów na tych samych głośnikach i podłączenie tego wszystkiego do jednego wzmacniacza?

Skomentuj

Ale po co?
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Momentami brakuje mi troszkę kopnięcia, być może dlatego że wcześniej kilka lat siedziałem na 2.1... I zastanawiałem się po prostu jakby to wyglądało gdyby dołożyć do tego monitory, ale to chyba jednak nie najlepszy pomysł...

Skomentuj

Rozjedziesz scenę, to nie ma sensu. Chcesz kopa to przerób TLki na monitory i dołóż suba :)

Skomentuj

Witam
                            Chciałbym wykonać ten projekt
                            trochę nie podoba mi się ten otwór u góry, nie jest zbyt estetyczny, poza tym będzie się tam kurzyć, a dziecko może wrzucić tam papierki, albo inne przedmioty :)
                            czy jeśli przeniosę ten otwór na tylną ściankę to dźwięk ucierpi w dużym stopniu, a może go maskować - jakąś siatką ???
                            dzięki za odp.

Skomentuj

Czesc
                              Mozesz spokojnie dac na tyl.

Skomentuj

Czaruję...
                              X