Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8935a + 9950-20 - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 8935a + 9950-20 - projekt by Yoshi_80

Zestaw usher 8935a + 9950-20

UWAGA !!!
    Projekt wykonany został na starszej wersji głośnika Usher 8935a . Obecnie sprzedawany model tego głośnika ma inną membranę i poprawione pasmo w zakresie tonów średnich. Poniższy projekt może nie działać poprawnie z nowym modelem głośnika 8935a !!

Dla kogo:
    Dla tych którzy zaczynają zabawę z diyaudio i chcieli by ja zacząć z wyższego poziomu.
    Dla tych co mieli do tej pory zestawy oparte o nisko budżetowe głośniki i chcieli by zrobić coś lepszego opartego o przetworniki średniej klasy.
    Dla tych co szukają niedrogiego zestawu 2 drożnego który nie będzie w jakimś względzie kompromisowy, zaoferuje zarówno bas, średnie jak i wysokie tony na przyzwoitym poziomie.
    Konstrukcję tę określiłbym jako wejście w świat prawdziwego audio. Brzmienie ciepłe i spokojne, klarowne, nieco matowe na średnich tonach. Bas o dobrym zejściu i niezłej dynamice.

Obudowa :
    Usher 8935a spisze się zarówno w obudowie zamkniętej jak i bas reflex. Jednak nie warto marnować jego potencjału i lepiej zastosować obudowę br. Głośnik ten lubi mieć spory litraż, dzięki czemu oferuje bardzo dobre zejście basu jak na ten rozmiar głośnika. Moim zdaniem nie warto ograniczać mu objętości i upakowywać w kilkunasto litrowej obudowie podstawkowej. Z tego względu bardziej pasuje koncepcja kolumny podłogowej.

Proponowana obudowa bas reflex o objętości 20 - 25L o strojeniu 35Hz.
    Pomiary wykonane były w obudowie zamkniętej, duży monitor o objętości 27L. Szerokość przedniej ścianki 20cm. Przednia ścianka prostopadła. Umieszczone symetrycznie względem osi kolumny.

Pomiary przetworników:

Pomiar usher 9950-20, ch-ka częstotliwościowa i impedancji:

Pomiar usher 8935a, ch-ka częstotliwościowa i impedancji:

Pomiary wyszły bardzo podobne do tego co podaje producent. Niewielkie zafalowania na pomiarze 9950-20 wynikają prawdopodobnie z kształtu obudowy i położenia głośnika. 8935a niemalże 100% zgodnie z katalogiem producenta.

Schemat zwrotnicy:

Jak widać z obu stron głośniki filtrowane są 3 rzędem. Było to konieczne w przypadku głośnika 8935 który swoim lekkim podbiciem na ok. 3,5kHz psuł nieco brzmienie i wyraźnie odznaczał się na charakterystyce. Słyszalne było charakterystyczne świstanie na średnicy. Przejście z 2 na 3 rząd filtracji dało wyraźne lepsze rezultaty brzmieniowe. Głośniki podłączone są w fazie.

Wszystkie cewki proponuję powietrzne o możliwie najniższej rezystancji (drut minimum 1,4mm dla cewki 1,8mH). Niska wartość rezystancji szeregowej wymagana jest do możliwe najlepszego zgrania fazowego głośników (wysoka rezystancja L1 pogarsza zgranie fazowe), natomiast cewki L2 i L3 tworzą szeregową rezystancję dla głośnika niskotonowego co niekorzystnie wpływa na parametr Qts więc tutaj też cewki powinny mieć możliwie najniższą
    rezystancję.
    W celu obniżenia kosztów zwrotnicy można ewentualnie zastosować cewki rdzeniowe.

Kondensatory to foliowe (włącznie z kondensatorem C2 22uF). Ja zastosowałem kondensatory Janzen standard.

Rezystor Rp1 bezindukcyjny 1% o mocy 5W.

W celu podniesienia wysokich tonów należy zmniejszyć rezystor Rp1 do wartości 3,9ohm. Podczas odsłuchów wahałem się między tymi wartościami czy 3,9 czy 4,7. Ostatecznie uznałem, że bardziej spójne brzmienie jest przy rezystorze 4,7, natomiast 3,9 nadaje trochę lekkości i wysunięcia wysokich tonów bardziej na pierwszy plan.

Osobiście sugeruję pozostawienie 4,7.

Pomiary ze zwrotnicą
    Pomiar całości, poniżej z charakterystykami cząstkowymi:

Pomiar pełno pasmowy :

Kilka słów komentarza:
    Zgranie fazowe głośników jest bardzo dobre, charakterystyki sumują się w szerokim zakresie częstotliwości. Pomimo filtrów 3 rzędu i skutecznej filtracji udało się zachować dość łagodnie opadające zbocza charakterystyk. Zbocza są symetryczne, przecinają się na częstotliwości około 2,3-2,4kHz.
    Jak widać na pomiarze pełno pasmowym równowaga tonalna z lekkim nastawieniem na tony średnie, niemalże pełna kompensacja efektu baffle step zapewnia optymalną ilość basu.
    Przebieg impedancji bez niespodzianek, łagodny i na bezpiecznym poziomie.

Projekt dla diyaudio.pl , wyłącznie do użytku niekomercyjnego.
    Autor: Yoshi_80
    Last edited by Yoshi_80; 31.01.2015, 07:18.

Jakie są rezystancje poszczególnych cewek?

Skomentuj

"Wszystkie cewki proponuję powietrzne o możliwie najniższej rezystancji (drut minimum 1,4mm dla cewki 1,8mH). Niska wartość rezystancji szeregowej wymagana jest do możliwe najlepszego zgrania fazowego głośników" :-) wszystko tam jest napisane:-)

Skomentuj

Czytałem i świadomie zadałem pytanie, bo na pewno na jakiś elementach to Yoshi odsłuchiwał..

Skomentuj

osobiscie proponuje z mniejszenie o stopien rezystora na wysokotonowce

---------- Post dodany o 17:47 ---------- Poprzedni post o 17:47 ----------

Yoshi a gdzie opis dzwieku? :flapper:
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wykonałem ten projekt,choć w obudowie zamknietej ze wzgledu na małe pomieszczenie 11m
            użyłem dobrych komponentów do zwrotnicy cewki z drutu 1.4 kondensatory mundorf mcap
            jestem zadowolony jak dla mnie gra to swietnie usher 9950 to rewelacja
            9935 rodzi sobie swietnie bas ma szybki srednica tez niczego sobie
            polecam ten projekt warto

Skomentuj

Pokaż kolego w gotowych konstrukcjach co wystrugałeś :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Chwostek Zobacz posta
                Wykonałem ten projekt,choć w obudowie zamknietej ze wzgledu na małe pomieszczenie 11m
                użyłem dobrych komponentów do zwrotnicy cewki z drutu 1.4 kondensatory mundorf mcap
                jestem zadowolony jak dla mnie gra to swietnie usher 9950 to rewelacja
                9935 rodzi sobie swietnie bas ma szybki srednica tez niczego sobie
                polecam ten projekt warto
                To czemu od kilku miesięcy wystawiasz je na allegro ?
                W sumie to nie moja sprawa ale pytam z ciekawości. Również zbudowałem te kolumny w oparciu o ten projekt. Obudowa BR 22L. Jak ktoś szuka niedrogich kolumn to można zdecydowanie polecić.

Skomentuj

Zrobiłem modyfikacje w oparciu o ten projekt. Zwrotnice na dobrych niskoomowych cewkach Mundorf, zmniejszylem objętość wewnętrzną obudowy z 35 do 23dm3, dałem nowe tunele bassreflexu dł. 23cm śr. ok. 6cm z loudspeakershop i nadal słaby ilościowo bas. Niezależnie od elektroniki i wielkości pomieszczenia.
                  Kolumny grają głównie średnicą. Powietrze przez tunele płynie, ale raczej trzeba się go domyślać. W porównaniu w VA Mozart czuć wyraźnie podmuch powietrza z tuneli. Układy są szczelne, pracują w zgodnej fazie i ... już nie mam koncepcji na bas z tych Usherow. Wiecej calkiem przyzwoitego basu dawalo budzetowe Alto II Visatona i pare innych konstrukcji, ktire popelnilem wczesniej.
                  Może ktoś podpowie, co jeszcze można zrobic, żeby Ushery zagrały tak jak wyglądają, z mocą basową podstawą.

Skomentuj

Zamieszczone przez decibel66 Zobacz posta
                    żeby Ushery zagrały tak jak wyglądają, z mocą basową podstawą
                    Zbudować dla nich obudowy TL.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                      Tak TL to jest sposób...
                      Ale spieszę donieść, że po przeniesieniu Usherów do mniejszego pomieszczenia i ustawieniu nieco bliżej tylnej ściany jest jednak znaczna poprawa w zakresie basu.
                      Pasmo się wyrównalo, nie ma już takiego deficytu na dole.
                      Jestem ostatecznie zadowolony z tej modyfikacji.
                      Inna sprawa, że są znacznie mniejsze podstawkowce, które na tych 15m2 w zakresie basu są znacznie bardziej efektywne i efektowne. Reasumując konstrukcja udana, na dobrą czwórkę.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                        Zamieszczone przez decibel66 Zobacz posta
                        Tak TL to jest sposób...
                        Mój projekt TL dla tego zestawu: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...A-TL-by-Hermes
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Po ok. 1,5 roku użytkowania Usherów wpadłem na pomysł próbnej, kosmetycznej modyfikacji. Usunąłem kolce z podstaw kolumn, (które rutynowo zawsze wkręcałem we wszystkie konstrukcje) i postawiłem głośniki na ciężkich granitowych cokołach izolując je jedynie małymi silikonowymi podkładkami. Zmodyfikowałem ustawienie kolumn zmniejszając ich rozstaw i ustawiając je prawie równolegle z jedynie śladowym skręceniem ich osi w kierunku słuchacza.
                          Efekt przeszedł wszelkie oczekiwania.
                          Jest Rewelacja - pod każdym względem, basowym również.
                          Wnioski :
                          1.Konstrukcja jest świetna, autorowi należą się brawa i słowa podziękowania!!!
                          2.Warto poeksperymentować z ustawieniem kolumn, bo korzystanie ze stereotypów nie koniecznie jest rozwiązaniem optymalnym.
                          3. Moja odwieczna wiara w kolce jako jedynie słuszny sposób ustawienia kolumn została mocno osłabiona.
                          Do tego stopnia, że wkrótce odkręcam kolce od kolejnych kolumn...

Skomentuj

A dziękuję, dziękuję :-) . Szkoda tylko, ze tych głośników nie ma już w sprzedaży. Ushery naprawdę były bezkonkurencyjnie w jakości / ceny.

Skomentuj

Ushery modo Yoshi 80 w muzeum techniki :)

Last edited by marian; 11.11.2020, 19:25.

Skomentuj

Witam wszystkich, w tym nieco archiwalnym wątku zapytam:
                                planuję wykonanie pierwszych kolumn DIY (raczej monitory) na podobnym zestawie (Usher 9950 +8935a), zwrotnica wg Akkusa lub Yoshiego.
                                Proszę o podpowiedź osoby które wykonywały to w mniejszych objętościach niż rekomendowane przez Yoshiego 20-25 l - jakie zastosowały obudowy i wymiary tunelu.
                                Czy taki kierunek ma sens czy jednak trzymać się większej objętości: wychodzi mi 24 l przy Fb39hz i tunelu ok 18 cm fi 6.
                                Chciałbym zachować kompromis pomiędzy zejściem basu a jego dynamiką, żeby Dave Lombardo żwawo przesypywał kartofelki na dwóch centralnych.
                                Wiem że te przetworniki uważane są za niespecjalnie polecane przy takim założeniu i lepszy pewnie byłby jakiś aluminiowy wooofer.
                                Last edited by Validol77; 11.02.2021, 12:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez Validol77 Zobacz posta
                                  Chciałbym zachować kompromis pomiędzy zejściem basu a jego dynamiką, żeby Dave Lombardo żwawo przesypywał kartofelki na dwóch centralnych.
                                  Zapomnij, ten głośnik nie jest do takiej muzyki.
                                  A jeśli już go masz, to z litrażem bym nie przesadzał.
                                  Ja go miałem w 20L i grał spoko.

Zamieszczone przez Validol77 Zobacz posta
                                  lepszy pewnie byłby jakiś aluminiowy wooofer
                                  A co ma piernik do wiatraka?
                                  Aluminiowa membrana nie oznacza ze bas będzie szybki.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X