Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton W170s + Seas 27TBFC/G - projekt by marian

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko do Daytonów mała uwaga, trzeba zwracać uwagę na rozmiar cewki.

Dayton na swojej stronie ma RS180 już z cewką 25mm, wcześniej było to 38mm, także przy kupnie należy się pytać jaka wersja, bo zwrotka była za pewnie do 38mm robiona.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
      Dayton na swojej stronie ma RS180 już z cewką 25mm, wcześniej było to 38mm, także przy kupnie należy się pytać jaka wersja, bo zwrotka była za pewnie do 38mm robiona.
      Na producenta stronie są dwie wersje tego Daytona:

wersja aluminiowa oznaczenie rs180s gdzie cewka ma 25mm (link http://www.daytonaudio.com/index.php...fer-8-ohm.html)
      wersja papierowa oznaczenie rs180p gdzie cewka ma 38mm (link http://www.daytonaudio.com/index.php...fer-8-ohm.html)

Jest jeszcze wersja rs180 z cewką 25mm posiadająca trochę inne parametry (link http://www.daytonaudio.com/index.php...fer-8-ohm.html)

W projekcie jest na schemacie wersja rs180s.

Skomentuj

No popatrz, a ja mam w domu RS180s z cewką 38 :)

Producent zmienił rozmiar cewki nikogo o tym nie informując, jakiś czas temu Aluminiowe Daytony miały cewkę 38mm. Na potwierdzenie moich słów:
        http://zap-audio.pl/parametry/295-364s.pdf
        http://www.poweraudio.pl/dayton-audi...64-p-2752.html

Teraz taką cewkę mają tylko wersje papierowe.
        Last edited by waloos; 17.02.2016, 11:16.

Skomentuj

Wskazówka
          Johans23, może pora założyć swój własny temat?

Skomentuj

Wskazówka
            Johans, Marian ma rację, otwórz własny temat przeniosę ci twoje posty.

Skomentuj

Witam. Troszke odkopie temat. Mam zamiar wykonać kolumny wg projektu do sypialni. Jest to moj pierwszy post i bedzie pierwsza budowa kolumn i zwrotnicy wiec proszę o wyrozumialosc.
              Rozrysowalem sobie zwrotnice wg schematu i prosze o rzut okiem czy to ma sens i jest zrobione prawidłowo. Jestem kompletnie zielony w tych sprawach ale od czegos trzeba zacząć. Prosze o info czy tak moze byc (wole sie upewnic ze nic nie wybuchnie) z gory dziękuję. Paweł

Skomentuj

Jest dobrze, oprócz opisu cewki w sekcji wysokotonówki.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Jest dobrze, oprócz opisu cewki w sekcji wysokotonówki.

Dziekuje, opis byl kopiuj wklej i umknelo zeby zmienic, oczywiscie bedzie cewka taka jak powinna byc. Elementy zwrotki zamowione w przyszlym tygodniu dzialam :)

Skomentuj

Zrobione, nic nie wybuchło zmienil się tylko kształt frontu (bez skosow). Plyty uzyte to 18 mdf, front 2x18. Aktualnie się wygrzewają.

Last edited by marian; 16.03.2020, 16:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dugigo Zobacz posta
                      zmienil się tylko kształt frontu (bez skosow).
                      Szkoda, ale tak też wyglądają spoko.
                      Co do dźwięku to musiał byś mieć obok ze skosami do porównania, aby zauważyć jaka jest różnica.
                      Myślę że nie ma się czym aż tak bardzo przejmować.

Aktualnie się wygrzewają.
                      Jakie pierwsze wrażenia?
                      Co to za wzmacniacz?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Co to za wzmacniacz?
                        Wygląda na YAMAHA R-N602
                        https://audio.com.pl/testy/stereo/am...-yamaha-r-n602

Skomentuj

To amplituner yamaha rn 803d. Ale planuje zakup czegoś do nich oraz standów bo zestaw ma byc do sypialni. Co do wrazen bardzo fajne wysokie tony i wokale. Basu jest duzo ale narazie sluchalem tylko w salonie 26 m2 + aneks kuchenny 10 m2 wiec az tak go nie czuć, do tego graly moze z 4-5h wiec sie dogrzeją. Nie wiem tylko pod co je podpiąć. Sypialnia ~16 m2. Jakies propozycje wzmaka? Mysle nad cxa 60, mam też okazje kupic xindaka 06a tanio. Ktos cos?

Skomentuj

Ponoć ta yamaszka 803 to całkiem niezły zawodnik i wątpię aby CXA60 był tu lepszy co najwyżej inny...

Skomentuj

Tak, Yamaha to kombajn który ma wszystko oraz całkiem niezły dźwięk. Tak jak wspomniałem ma to być zestaw do sypialni, kupiłem dla kolumn używanego wzmaka NAD C326 Bee i musze przyznać że gra to w sypialni wyśmienicie. Samego NADa testowałem w salonie z moimi kolumnami i dźwięk z Yamahy bardziej mi się podoba, ale jak już wstawiłem kolumienki do sypialni 18 m2 ( i skos na 1 ścianie) i podłączyłem Nada to efekt przerósł moje oczekiwania.
                              Gra to wspaniale, mocnym głębokim basem, wysokie eleganckie z dużą przejrzystością. Super :) ps. koszt kolumienek całkowity, głośniki, zwrotnice, wygłuszenie, obudowy, fornir, lakier to jakieś 1300 zł. Może w tej cenie da się znaleźć fajne używki od producenta, ale mam satysfakcję, że udało mi się takie coś stworzyć, a dźwięk naprawdę rewelacja. Jedyne co zauważyłem, że są dość podatne na buczenie przy ustawieniu kolumn bezpośrednio przy ścianie, najlepiej grają odsuniętę 0,5 - 1,2 m od ściany (tył), ustawiając je bezpośrednio przy ścianie bas staje się bardzo uciążliwy - buczy i zagłusza resztę przekazu.
                              A póki co gra to jedynie ze streamerem chromecast audio na którym odtwarzam flac'i, planuję jeszcze dokupić Daca, myślę żę wtedy będzie jeszcze lepiej.

Skomentuj

Gra to wspaniale, mocnym głębokim basem, wysokie eleganckie z dużą przejrzystością. Super ps. koszt kolumienek całkowity, głośniki, zwrotnice, wygłuszenie, obudowy, fornir, lakier to jakieś 1300 zł. Może w tej cenie da się znaleźć fajne używki od producenta, ale mam satysfakcję, że udało mi się takie coś stworzyć, a dźwięk naprawdę rewelacja.
                                No i fajnie :)

Nie na temat...
                                Nie zostawiaj Roomby bez ładowania. Jeśli nie używasz jej długo, to wyciągnij baterię, a jeśli używasz to miej ją cały czas na stacji. No i dbaj o czystość styków (możesz przecierać je tym szorstkim zielonym od gąbki do mycia naczyń)

Skomentuj

Tak oto prezentują się kolumny po 13-stu latach.
                                  Przyjechały do mnie na odświeżenie.
                                  Było szlifowanie forniru oraz nałożenie nowego wosku.
                                  Zmienione zostało strojenie na wyższe oraz modyfikacja wytłumienia.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X