Głośniki :
Wavecor TW030 WA10 :
http://www.wavecor.com/html/tw030wa09_10.html
Visaton AL170:
http://www.visaton.com/en/high_end/tiefton/al170_8.html
Koszt przetworników : ~900PLN
Obudowa:

głębokość : 36cm dla płyt 18mm ale rekomenduje front 22 albo podwójny przy płycie 18mm.
Warto dołożyć co najmniej jedno wzmocnienie.
Tak to mniej więcej wygląda poglądowo :

Strojenie BR:
Komora około 24-26l .
Strojenie proponuje spr. sobie dwie opcje :
~37Hz - więcej niskiego basu ale cicho - tunel polink : HP ř68 900018 (22cm)
~ 41Hz - normalne strojenie
więcej basu ale tak nisko nie schodzi - tunel polink : HP ř68 900024 (16cm)

Zielony: 25l 41Hz
Żółty: 25L 37Hz
Czerwony: 30l 39Hz
Wytłumienie:
Absolutne minimum to 2 warstwy dwóch materiałów tłumiących na tylnej ściance za głośnikiem nisko średnio tonowym.
Jak zwykle należy korzystać z własnych uszów :)
Pomiary i zwrotnica:
charka :

impedancja:

schemat:

"puls" szeroki terminal w obu głośnikach .
"minus" cienki terminal w obu głośnikach .
cewki z polinka:
000-5003 Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm Fe 0,061kg. śr.28 dł.38mm
000-1018 Cewka ind. 0,390mH +/-3% 0,527Ω dr.0,70mm śr.29 dł.15mm
000-1849 Cewka ind. 0,600mH +/-3% 1,120Ω dr.0,50mm śr.29 dł.8mm
Kondensatory foliowe oprócz C3 ten elektrolit (niech nikt nie warzy się wsadzić foliowego ! :P )
Rezystory 5W.

Komentarz:
Podział 2.1K , akustycznie LR4.
Zastosowany wavecor nie posiada ani komory ani ferro fluidu co skutkuje sporym, ostrym pikiem na fs .
Niestety na niskich podziałach skutkuje to pikiem na charce aplitudowej właśnie na fs .
Tw mocno podzwaniał na tej częstotliwości co słyszalne jest jako przykre zniekształcania.
Konieczny był korektor impedancji na ten pik . Dopiero po tym zabiegu kopułka zaczęła grać :)
Podział 2.1k to pewny kompromis, żaden z głośników nie odtwarza już dobrze pobliskiego zakresu .
kopułka jest już "szorstka" (czego nie było na wyższym podziale ) a średnica z al170 powyżej 2k jest już podbarwiona.
Można z tm walczyć ściszając ten zakres ale dla mnie powodowało to wycofanie wokali i utratę szczegółowości.
Nieco problematyczna jest też górka 3-6k .
Proponuje zakupić sobie dodatkowo rezystory 1om i 1.5om (R1) oraz 7.5 i 9.1om (R2) i samemu zdecydować.
Zmiana tych rezystorów w podanych granicach nie wpłynie znacząco na zgranie fazowe (zwiększanie R1 nawet poprawi).
R1 przycisza wszystko i pochyla charakterystykę w dół . R2 tylko najwyższe częstotliwości.
Podsumowanie:
Fajny 2way warte wydanej na głośniki kasy. Pewien pomalowany na czerwiono pisał że Al170 mnie zaskoczy (bo nie wygląda jakoś okazale jak go się weźmie w rękę )
i pozytywnie zaskoczył. Ma wszystko co na metalowy głośnik przystało
FAQ:
Czy mogę zastosować inną kopułkę TW030WAX ? : NIE.
Czy mogę zmienić wymiary przedniej ścianki , rozmieszenie głośników itp. ? : NIE.
Czy możesz powiedzieć coś więcej o brzmieniu ? : NIE
Czy mogę umieścić port BR z tyłu ? TAK - pod warunkiem że odsuniesz głośniki od ściany.
Za konstrukcję podziękowania należą się : Bartek Wawa
Co mówią wszystkie dzieci ?
DZIĘ-KU-JE-MY !
1) Nie zezwalam na użycie opracowania w jakichkolwiek celach komercyjnych.
2) Zastrzegam sobie prawo do wprowadzania zmian bez uprzedzenia mających na celu polepszenie brzmienia
Wavecor TW030 WA10 :
http://www.wavecor.com/html/tw030wa09_10.html
Visaton AL170:
http://www.visaton.com/en/high_end/tiefton/al170_8.html
Koszt przetworników : ~900PLN
Obudowa:

głębokość : 36cm dla płyt 18mm ale rekomenduje front 22 albo podwójny przy płycie 18mm.
Warto dołożyć co najmniej jedno wzmocnienie.
Tak to mniej więcej wygląda poglądowo :

Strojenie BR:
Komora około 24-26l .
Strojenie proponuje spr. sobie dwie opcje :
~37Hz - więcej niskiego basu ale cicho - tunel polink : HP ř68 900018 (22cm)
~ 41Hz - normalne strojenie

Zielony: 25l 41Hz
Żółty: 25L 37Hz
Czerwony: 30l 39Hz
Wytłumienie:
Absolutne minimum to 2 warstwy dwóch materiałów tłumiących na tylnej ściance za głośnikiem nisko średnio tonowym.
Jak zwykle należy korzystać z własnych uszów :)
Pomiary i zwrotnica:
charka :

impedancja:

schemat:

"puls" szeroki terminal w obu głośnikach .
"minus" cienki terminal w obu głośnikach .
cewki z polinka:
000-5003 Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm Fe 0,061kg. śr.28 dł.38mm
000-1018 Cewka ind. 0,390mH +/-3% 0,527Ω dr.0,70mm śr.29 dł.15mm
000-1849 Cewka ind. 0,600mH +/-3% 1,120Ω dr.0,50mm śr.29 dł.8mm
Kondensatory foliowe oprócz C3 ten elektrolit (niech nikt nie warzy się wsadzić foliowego ! :P )
Rezystory 5W.

Komentarz:
Podział 2.1K , akustycznie LR4.
Zastosowany wavecor nie posiada ani komory ani ferro fluidu co skutkuje sporym, ostrym pikiem na fs .
Niestety na niskich podziałach skutkuje to pikiem na charce aplitudowej właśnie na fs .
Tw mocno podzwaniał na tej częstotliwości co słyszalne jest jako przykre zniekształcania.
Konieczny był korektor impedancji na ten pik . Dopiero po tym zabiegu kopułka zaczęła grać :)
Podział 2.1k to pewny kompromis, żaden z głośników nie odtwarza już dobrze pobliskiego zakresu .
kopułka jest już "szorstka" (czego nie było na wyższym podziale ) a średnica z al170 powyżej 2k jest już podbarwiona.
Można z tm walczyć ściszając ten zakres ale dla mnie powodowało to wycofanie wokali i utratę szczegółowości.
Nieco problematyczna jest też górka 3-6k .
Proponuje zakupić sobie dodatkowo rezystory 1om i 1.5om (R1) oraz 7.5 i 9.1om (R2) i samemu zdecydować.
Zmiana tych rezystorów w podanych granicach nie wpłynie znacząco na zgranie fazowe (zwiększanie R1 nawet poprawi).
R1 przycisza wszystko i pochyla charakterystykę w dół . R2 tylko najwyższe częstotliwości.
Podsumowanie:
Fajny 2way warte wydanej na głośniki kasy. Pewien pomalowany na czerwiono pisał że Al170 mnie zaskoczy (bo nie wygląda jakoś okazale jak go się weźmie w rękę )
i pozytywnie zaskoczył. Ma wszystko co na metalowy głośnik przystało

FAQ:
Czy mogę zastosować inną kopułkę TW030WAX ? : NIE.
Czy mogę zmienić wymiary przedniej ścianki , rozmieszenie głośników itp. ? : NIE.
Czy możesz powiedzieć coś więcej o brzmieniu ? : NIE
Czy mogę umieścić port BR z tyłu ? TAK - pod warunkiem że odsuniesz głośniki od ściany.
Za konstrukcję podziękowania należą się : Bartek Wawa
Co mówią wszystkie dzieci ?
DZIĘ-KU-JE-MY !
1) Nie zezwalam na użycie opracowania w jakichkolwiek celach komercyjnych.
2) Zastrzegam sobie prawo do wprowadzania zmian bez uprzedzenia mających na celu polepszenie brzmienia

Skomentuj