Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher T9950a + Usher 8948a - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    a słyszałeś tego ushera odciętego kondem 4.7 u ?
    Bo ja tak i skrzeczy jak zarzynana gęś .
    Nie slyszalem, ale jestem pewien, ze gdyby puscic na kolumne 8V i zrobic pomiary THD, nie byloby zadnych zwiekszonych THD w pasmie 1-3Khz.
    Ale coz, jesli przetestowane w praktyce, to widocznie tak jest i nie ma co sie klocic :P. Ponownie praktyka i sluch okazaly sie lepsze niz teoria z pomiarami

Skomentuj

Jak ktoś koniecznie chce spróbować z tymi głośnikami 1 rzędu to może coś takiego poskładać sobie :

zielony to charka zwrotki "normalnej"

Kolumna pochylona o 9 stopni

Zgranie fazowe jest dobre :)
      Nie gra to tragicznie ale... szczególnie problematyczne są bardzo skromne możliwości SPL tej konstrukcji .
      Wystarczy zrobić nieco głośniej i 9950 kończy się mechanicznie .
      Wysoki ciągnie aż do 1k .

Skomentuj

Pokaz jak wyglada zgranie
        Poszczególne charakterystyki i sumę
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Pokaz jak wyglada zgranie

Skomentuj

Hmmm...
            słabo filtrowana wysokotonowka
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No i wyżej się nie sumują już charki ale nic się więcej nie dało zrobić , zresztą nie kombinowałem specjalnie .
              Skleciłem z ciekawości coś takiego :)

Skomentuj

No miedzy 2 a 7 jest nie ciekawie
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie ma jeszcze tragedii bo nie gra nic ewidentnie w przeciw fazie

---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post o 21:27 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                  okazaly sie lepsze niz teoria z pomiarami
                  Większość kopułek od dołu nie jest ograniczona THD tylko mechanicznie

Skomentuj

A ta juz wyjątkowo potrafi skrzeczec
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tu są pomiary Marka.K .
                      On robi pomiary zniekształceń 3 tonami a nie klasyczne THD .
                      http://www.audioheuristics.org/measu...usher_9950.htm

Nie ma wykresów poniżej 2k.
                      Na pewno nie bez przyczyny :)

Skomentuj

[/url]

...budki testowe już są została tylko zwrotka i tu jest problem każdy mówi co innego raven poleca swoją (dzięki za wsparcie ), mellowman
                        (tobie również ) tę

http://dl.dropboxusercontent.com/u/1...os_Project.pdf

???:crying: nie mam pojęcia co zamówić z wartości cewek ,a zwrotnice to dla mnie czarna magia ,litraż podobny 18l wymiary też tylko ja mam przednią i tylną ścianke pochyloną ...

...bym zapomniał zamiast basreflexu będzie sczelinowy jak x-719 tylko bez diamenta....

Skomentuj

No to będziesz miał mały problem bo brak pochylenia + brak frezów = inne zgranie fazowe co prawdopodobnie przemieni się w dziurę w miejscu podziału.

Zwrotnicą z pdf'a nie baw się - dziadostwo.

Skomentuj

I piękna fala na charce od braku frezów:)
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dyfrakcja i inne przesunięcie środka akustycznego jednego głośnika względem drugiego - same problemy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                bo brak pochylenia
                                do mojej zwrotki ma nie być :)
                                i są podane elementy .

testowałem tą zwrotkę z tego pdf-a i jej nie polecę :)
                                Ale każda sroka (no w tym wypadku nie sroka ale też ptak ) swój ogonek chwali
                                Za słabo jest tam filtrowany ten usher 9950 i charki wyżej się kiepsko sumują .
                                Brak wymiarów budki .

Frezy muszą być .

Skomentuj

do mojej zwrotki ma nie być :)
                                  No tak, to było w 8948A + HDS a jesteśmy w temacie 9950 :)

Skomentuj

Frezy będą to tylko budka testowa sprawdzam czy siedzą ciasno, gabaryty itp a że nie wytrzymałem napięcia to je skręciłem by zobaczyć jak wyglądają ,rzeźbiłem już raz w wiórach bez odpowiednich narzędzi i więcej tego nie powtórzę, mdf podfrezowany zamowie to tylko kwestia czasu :)

Skomentuj

EDIT :
                                      Dołożyłem jednak alternatywną zwrotkę z pełną kompensacją BS .

Skomentuj

EDIT :
                                        Dołożyłem jednak alternatywną zwrotkę z pełną kompensacją BS .
                                        Bardzo dobrze zrobiles, do tego dalem rezystor 1.5 ohm na wysokie i nawet nie chce mi sie sprawdzac jak gra ta pierwsza. Robilem porownanie ze swoja poprzednia zwrotnica, ta jest wyraznie bardziej pod moj gust... a i zrezygnowalem z opcji na wysokie tony.. wole wznoszace. Mega robota:-)

Skomentuj

raven
                                          Moze troche nie na temat ale dodam moje 3 grosze.
                                          Mam zestaw z 8948a na dole, z inna wysokotonowka. Podzial mam okolo 2kHz z tego co pamietam, na bas dalem cewke 2,2mH (w pierwszej wersji mialem 1,5mH), wiem ze troche sporo i przy cichym sluchaniu srednica wydaje sie byc troche ciezkawa ale jak sie da troche glosniej to jest dokladnie tak jak mi sie podoba czyli troche wiecej dolu, cala ociezalosc zestawu znika w mgnieniu oka. W duzym pomieszczeniu takie przegiecie z kompensacja BS wcale nie wychodzi zle --> mnie sie zdecydowanie bardziej podoba zwrotka z wieksza cewka na niskotonowcu.
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X