Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher T9950a + Usher 8948a - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    I tą są właśnie gusta :P I dlatego projektowanie zwrotnic dla kogoś, kto nie ma możliwości odsłuchania zestawu zwykle mija się z celem. Do tego dochodzi inna elektronika, inne pomieszczenie i wychodzi, że cała Twoja praca przy zwrotkowaniu idzie w cholerę.
    Po latach doświadczeń dochodzę do wniosku, że projektowanie zdalne oraz udostępnianie projektów nie ma sensu. Zawsze trafi się ktoś, komu się nie podoba i wyrazi w dobitny sposób swoje niezadowolenie z powodu wydanych pieniędzy.
    Last edited by LuSzTi; 13.03.2015, 09:25.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja się bawiłem swoimi kolumnami około roku czasu.. I wniosek jest prosty, ciężko mi dogodzić :-D Ale jest naprawdę zaje*iście:-)

Raven wbrew pozorom dał dość szeroki wachlarz opcji, co ułatwia dobranie dźwięku pod swoje preferencje i elektronikę. To jest dobre rozwiązanie na bolączkę, o której wspomina Luszti. Najlepiej jednak samemu się nauczyć robić zwrotnice, wtedy wszystko można zrobić idealnie pod swój gust :-)
      Last edited by Adam_85; 13.03.2015, 10:13.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        udostępnianie projektów nie ma sensu.
        Ma. I dla udostępniających się podziękowania należą (a propos, FW146 i wavecor 10 czeka u mnie na złożenie - dziękuję :) ).
        Tylko z głową trzeba podchodzić.
        Jak ktoś realizuje udostępniony projekt bez odsłuchania wpierw to tak jakby kupował kolumny na podstawie opinii wyczytanych, też bez odsłuchu. Raz się uda, raz nie i tyle.
        Kupując gotowy produkt ludzie mają tę świadomość, a jakoś ta świadomość czasem niektórym ucieka jak składają projekt.
        Ale jak zwykle, na 99 zadowolonych (lub chociaż świadomych że kupując coś w worku można dostać jednak kota) znajdzie się jeden krzykacz, to co, obrażać się na resztę?
        A nawet jeśli w projekcie jest jakiś błąd, to nie myli się ten kto nic nie robi. A w końcu to diy, nie? Profesjonalistom też się zdarza.
        Projektowanie zdalne może i nie do końca sens ma, bo jak ktoś wydaje pieniądze, to jednak projektującego należy traktować jak profesjonalistę :)
        Last edited by Micwoj; 13.03.2015, 10:19.

Skomentuj

Nie na temat...
          Po latach doświadczeń dochodzę do wniosku, że projektowanie zdalne oraz udostępnianie projektów nie ma sensu.
          Udostępnianie projektów ma duży sens. W życiu nie odważyłbym się na razie sam projektować zwrotnicy. Pewnie skończyłoby się to zniechęceniem i rzuceniem wszystkiego w kąt. Co innego modyfikowanie zwrotnicy pod swoje oczekiwania brzmieniowe. Tu już można się pobawić mając poprawnie zrobioną "bazę" i robiąc dużo odsłuchów w swoim pomieszczeniu odsłuchowym, które też w końcu ma znaczenie.

Skomentuj

Nie na temat...
            A ja doszedłem do wniosku, że nie opłaca się pokazywać pomiarów swoich kolumn, które sami wykonaliśmy dla siebie (lub przerobiliśmy czyjś projekt) i naszym zdaniem "teraz to brzmi".
            Każdy ma inne ucho, jednemu się podoba płaska charka a drugi musi ją trochę "rozdupczyć" aby mu zagrało.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              Bardzo dobrze zrobiles,
              Zamieszczone przez borys Zobacz posta
              Mam zestaw z 8948a na dole, z inna wysokotonowka. Podzial mam okolo 2kHz z tego co pamietam, na bas dalem cewke 2,2mH
              Ja lubię wypchniętą średnicę a usher ma dobrą więc dałem małą cewkę
              Sporo też zmienia ta pułapka i należy to brać pod uwagę . Bez niej zawsze trzeba dać większą cewkę żeby pozbyć się tego "bumpu" na charce .
              W mniejszych pomieszczeniach takie strojenie się może spr.
              W większych niestety już nie i tutaj potrzebna jest już pełna kompensacja BS z cewką 1.8-2.2m.
              Niemniej jednak osoby którym "robiłem" tego ushera zawsze wybierają mniejszą cewkę koło 1.5m :)
              Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby ktoś wybrał zwrotkę z pełną kompensacją BS :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie na temat...
              I tą są właśnie gusta :P
              Marudzisz :P
              Ja na początku miałem takie nastawianie i ewoluowałem w przeciwną strony niż Ty
              No i kto zaczął z tymi projektami ? :P
              Jak kupujesz czy sprzedajesz gotowe kolumny masz tą samą sytuację .
              Przecież żaden producent nie robi każdemu zwrotnicy indywidualnie .
              A wykonywanie zwornicy z kimś to może być wręcz traumatyczne przeżycie
              Zawsze może się trafić ktoś kto ma dziwne pomysły i zupełnie różny gust od Ciebie na dodatek nie wie czego chce i po
              kilku dniach będziesz miał ochotę gościa zastrzelić Bo wżyciu nie dojdziesz do porozumienia
              Zresztą sam wiesz że nawet takie indywidualne podejście nie gwarantuje sukcesu.

Te projekty mają też walory edukacyjne i myślę że forum straciło by bez nich wile.

Skomentuj

Czaruję...
              X