Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
vifa NE25VTS-04 + TB W5-1367B - projekt by raven1985
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
Mógłbyś więcej fotek dodać :)Last edited by maniek860824; 02.05.2014, 06:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA czemu zrobiles dwie lewe kolumny? ( albo dwie prawe jak kto woli )
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaA czemu zrobiles dwie lewe kolumny? ( albo dwie prawe jak kto woli )
Zamieszczone przez maniek860824 Zobacz postaJak Vifa na górze się spisuje ?? Masz porównanie z innymi przetwornikami wcześniej odsłuchiwanymi ??
Skomentuj
-
Dokładnie obrób przed fornirowaniem miejsca gdzie są wkręty,łączenia płyt.Jeśli dla Ciebie gra dobrze to w porządku (ty tego słuchasz nie ja.Basreflex z przodu w małym monitorze dla mnie bardzo dobre rozwiazanie (nie trzeba kombinować z odległością monitor a ściana za nim).Jak tak patrzę na fotki co wrzuciłeś to łezka w oku się kreci - wzmak na desce i surowe kolumny i coś tam jeszcze...he,he Miłego słuchania z głową na piersiach ukochanej dziewczyny
Skomentuj
-
Projekt wykonany. Wszystko pięknie gra, ale…. po kolei. Wykonałem je trochę z nadmiaru wolnego czasu, trochę z braku własnych kolumn (ostanie zostały skasowane przez kota, który prostował pazury na drewnianych ściankach przedzierając po drodze membrany głośnikowe) trochę z chęci posiadania czegoś nowego.
Nie mając zielonego pojęcia zabrałem się za budowę. Cena przetworników wydawała się przystępna, wielkość starych skrzyń wymagała tylko małej korekty, więc pracy nie będzie dużo – pomyślałem sobie. I tak też było.
Prosty, tymczasowy projekt zaczął wzbogacać się. Znalazłem resztki forniru. Okleiłem obudowy, zrobiłem nowe fronty, wszystko polakierowałem, zmontowałem. I co raz bardziej żałowałem że od razu nie zabrałem się za coś większego. Co tam, obudowę zawsze można zmienić. Po miesiącu wszystko odpaliłem. I… Wow! Jakież było moje zdumienie. Teraz to był dźwięk. Każdy instrument było słychać osobno. Przeleciałem wszystkie swoje płyty. Nie sądziłem, że może być taka różnica w jakości dźwięku. Nawet mój syn zaczął słuchać muzyki ze mną siedząc na kanapie. Wszystko odsłuchałem na nowo.
Niestety, pod dwóch tygodniach coś zaczęło się psuć, radość zaczynała pryskać. Im dłużej słuchałem, tym bardziej czegoś zaczynało mi brakować. Im więcej wsłuchiwałem się w muzykę tym byłem co raz bardziej rozczarowany. Zorientowałem się, że jest fajnie jak muzyka leci dosyć głośno, wtedy „była w całym pomieszczeniu”. Gdy wyciszałem do, powiedzmy to normalnej głośności pojawiały się braki. Dźwięk wyraźnie dobiegał z kolumn. Było go za mało. Zacząłem drążyć temat. Gdzieś na tym forum ktoś komuś napisał: Że (jego) kolumny mają za małą powierzchnię, aby zagrały dobrze w dużym pomieszczeniu.
Mam wrażenie że i u mnie jest podobny problem. Szkoda, tego nie brałem pod uwagę.
I teraz koledzy mam pytanie, czy da się w jakiś sposób z tego wybrnąć? Właściwie jest to pytanie do twórcy projektu raven1985. Czy da się w jakikolwiek sposób rozbudować te kolumny tak, żeby móc wypełnić dźwiękiem 24m2 pomieszczenie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPewnie...
Dołożyć 8" i przejść na 3 drogi
Trzydrożne nie przeszkadzają mi, mogą być i czterodrożne, byle bym nie musiał za bardzo poszerzać skrzynek.
Pytam się, bo nie chcę już robić czegoś na wariackich papierach. Teraz ma być zrobione raz a dobrze, żeby być zadowolonym i nie wracać do nich przez najbliższe parę lat.
Skomentuj
-
Łukaszowi chodziło o dołożenie 8 calowego głośnika. Przejście na 3 drogi jak najbardziej wymaga nowych pomiarów i zwrotnicy.
Zamieszczone przez Sebirek Zobacz postaczterodrożne
Skomentuj
-
No tak, nie znam się na budowie kolumn co właśnie widać. Dlatego zabrałem się za gotowca. Rozumiem, że nie da się tego projektu rozwinąć tylko zrobić wszystko od nowa?
W takim razie czy byłby ktoś w stanie, ktoś z forumowiczów obeznanych w temacie pomóc mi powiedzmy dokończyć te kolumny? Oczywiście za opłatą bo w końcu to praca. Osobiście nie mam zamiaru teraz nagle zagłębiać tajniku budowy i pomiary głośników. Chętnie skorzystałbym z czyiś usług.
Skomentuj
-
Dołóż jakąś 8", ale jako suba aktywnego. Kolumny na TB i Vifie dasz w obudowę zamkniętą (lub zatkasz BR - nie wiem jaka masz teraz obudowę) i "dograsz" resztę pasma subem na ucho. Owszem, potrzebujesz wzmacniacz do suba (możesz kupić gotowy), ale założę się, że prędzej poradzisz sobie ze zgraniem suba z kolumnami niż z nowym projektem zwrotnicy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaDołóż jakąś 8", ale jako suba aktywnego.
Z założenia miały być to kolumny smukłe, nie chciałem przekraczać 23 cm szerokości. Dlatego zabrałem się za ten projekt. Cóż, dźwięk jest super, ale jest go mało. Mogę dołożyć następne głośniki, pod warunkiem, że znajdą się w jednej obudowie.
Skomentuj
-
W 23cm od biedy zmieścisz się z głośnikiem 8'. Albo np 2x18cm, chociaż IHMO fajniej 8'. Możesz dorobić dwa doły, jak tu: http://www.audio.lutuje.se/?2.2-i-3way-awx-mb,33 moga być w formie subów (z własnym napędem i filtrem) tylko to się zrobi bardziej skomplikowany projekt niż zwykłe 3W.
Skomentuj
-
Myślałem o takim rozwiązaniu. Może nie w dwóch częściach, najlepiej zamknięte w jednej obudowie, ale w osobnych komorach. To jest rozwiązanie. Patrzyłem na http://audiotransducers.com/pl co jest w ofercie. Nie wiem czym warto się zainteresować, ale na pewno dałoby się coś wybrać. Przy 23 cm nie będę się upierał, ale 25 cm to ostateczność.
Teraz rozumiem to tak: muszę sobie znaleźć jakąś 8” najlepiej z projektem zwrotnicy zaprojektowanej do głośnika i do odpowiedniego litrażu. Wtedy zrobić sobie własny projekt obudowy uwzględniając wszystkie wielkości.
Czy jest jakaś 8” godna polecenia do 500-600 PLN za parę?
Skomentuj
-
Przeglądałem w sieci trochę projektów i natknąłem się na coś takiego http://fedor.blog.cz/0706/reprosoust...fa-xt19td00-04 lub http://fedor.blog.cz/0706/reprosoust...fa-xt19td00-04
Czyli mogę użyć jeden z tych projektów do przebudowy swoich kolumn wykorzystując podobną zwrotnicę, głośnik i litraż?
Skomentuj
Skomentuj