Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 9/10 Scan Speak 15W/4531G00 + R2904 - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kwestia może też elektroniki z którą połaczyłeś zestaw.

U mnie projekt stoi - docelowe budki już są, nie ma czasu na reszte.

Mi sie jedynie w tej zwrotce ta górka na 4 khz nie podoba a przed nią lekki spadek, to moze powodwać własnie taki dziki efekt - sybilantowania.

Skomentuj

Jestem tego samego zdania

- - - - - aktualizacja - - - - -

Yoshi dlaczego III rzad na głośniki ktore dobrze filtruje sie łagodnymi filtrami?

Ja z doświadczenia proponuje zając sie tym co dzieje sie tez przy 800Hz
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ewidentnie jest spaprany zakes 2-5kHz. A więc tak naprawdę podział. 800hz wg mnie mogloby zostać chyba ze to wpływa w jakis negatywny sposob na brzmienie. Zakes podziału jest tak drażniący i zbyt ofensywny ze moze nie zwracam uwagi na te 800hz. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bart37 Zobacz posta
          może jest na urloipie
          Tak byłem na urlopie :-)

Powiem tak, od strony technicznej zwrotnica jest zrobiona jak widać na pomiarach. Równowaga tonalna utrzymana jest w całym paśmie w okienku 3dB a zgranie fazowe głośników jest jednym z najlepszych jakie można uzyskać co widać po pomiarze reverse null i idealnym sumowaniu charakterystyk ok 1kHz do 7kHz. Opisywane tutaj zjawiska brzmieniowe raczej powinny występować przy charakterystykach faworyzujących jakieś pasmo o dobre 6dB a nie przy odchyłkach jakie widać na pomiarze .
          Od strony technicznej zaokrąglenie krawędzi lub chociaż z fazowanie zawsze pomaga w uspokojeniu pasma średnich tonów które może być nieco zafalowane od obudowy.
          Zakładam też, że zwrotnica jest zmontowana poprawie, bo jak nie to w ogóle dalsza dyskusja nie ma żadnego sensu. A i takie przypadki mi się trafiały, ktoś gdzieś rezystory pomylił, kupił 0,47ohm zamiast 4,7 i się dziwił, że coś dziwnie gra.

Jeżeli chodzi o sposób filtracji to można znaleźć skrajne opinie i wykonania. Od filtracji 1 rzędem po filtracje 4 lub wyższym (chyba w Gamutach był 6 rząd). Cenie wasze opinie ale jeżeli ktoś uważa, że zna jedyny słuszny sposób na te głośniki to albo jest w błędzie albo niech zrobi i pokaże :).

Przy zastosowanym u mnie sposobie filtracji nie możne być mowy o niedofiltrowaniu rezonansów bo tutaj czy na pw coś takiego przeczytałem, to widać po sposobie filtracji, częstotliwości podziału i pomiarach. Jeżeli się przypuszcza rezonanse głośnika nisko-średnio tonowego to trzeba zapomnieć, że się je wytnie filtrem niższego rzędu bo jedno zaprzecza drugiemu.
          Jeżeli trzeba trochę zamulić brzmienie na średnich to faktycznie najlepszą metodą będzie zastosowanie 1 czy max 2 rzedu i puszczenie 15tki bardzo szerokim pasmem. Pewnie i obecny filtr da się przerobić za pomocą rezystorów tak żeby pasma były łagodniejsze lub środek został nieco wycofany. Może to wystarczy. Można wymienić rezystor kopułki z 27 na np 22 czy 15 ohm , można też zwięszyć rezystor w toże sredniego do 2,2 lub 3,3 ohm i posłuchać czy kierunek zmian jest właściwy po co się męczyć kolejne 100 godzin . Później , jak odnajdę , to wrzucę plik z SW.

A na koniec taka mała dygresja bo jak sądzę głośniki nie były przez was odsłuchiwane w innych aplikacjach bo mowa tu jedynie o "klasie" głośników a nie brzmieniu konkretnych zestawów. Być może oczekiwania po klasie głośników przerastają ich możliwości a może problem leży gdzie indziej. Wspominałem już kilka razy i w tym temacie chyba również, że R2904 jest głośnikiem grającym ostro w porównaniu do R3004.
          Każdy zestaw może zagrać dobrze lub źle zależnie od tego co i jak się na nim puści. Na moich własnych kolumnach też mi krew z uszu leciała jak kolega puścił swoją płytę na jego zdaniem referencyjnym poziomie głośności (czyli napierdzielało tak że się ściany waliły). Więc co słuchacz to mogą być różne wrażenia :). A tak na prawdę jak ktoś wie jak mają mu grać kolumny i wie jak to zrobić to niech robi samemu :).

Skomentuj

Yoshi
            Dzieki za wskazówki. Sprobuje cos zmienic wg twoich propozycji. z pomiarow wyglada to dobrze ale brzmienie jest przecietnie. Sprzet repertuar czy pomylke w połączeniu zwrotnicy od razu wykluczam :) - sprawdzalem 5 razy i dwa razy kolega by wykluczyc pomyłkę. Zresztą to byla pierwsza myśl jak posluchalem - cos zle połaczylem. Niestety wszystko jest ok. Aha i R2904 prawidlowo zaaplikowany na pewno nie gra ostro. Natomiast zle zaaplikowany gra zle ostro i gorzej od 4-5 krotnie tanszych kopulek.

Skomentuj

Aha i R2904 prawidlowo zaaplikowany na pewno nie gra ostro. Natomiast zle zaaplikowany gra zle ostro i gorzej od 4-5 krotnie tanszych kopulek.
              Całkowicie sie z tym zgadzam!!

I uwazam, ze jeżeli jakaś aplikacja tego glosnika sprawdziła sie w jednym przypadku w 100% to czemu nie szukać tego samego w innej
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zrobił ktoś już ten monitor ?

Skomentuj

No Yoshi zrobił... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    No Yoshi zrobił... :)
                    No tak zrobił - że sam krytykuje brzmienie - a głośniki są takie że ciężko znaleźć lepsze w swoich kategoriach. poza tym te głośniki grają fenomenalnie jeśli są dobrze zestrojone :)

Skomentuj

To przywieź mi te monitory :)

Skomentuj

No tak zrobił - że sam krytykuje brzmienie - a głośniki są takie że ciężko znaleźć lepsze w swoich kategoriach. poza tym te głośniki grają fenomenalnie jeśli są dobrze zestrojone
                        No właśnie nie jest ciężko o lepsze a banalnie łatwo. O ile 15tka jest w porządku to szpilka revelatora w mojej osobistej ocenie jest gorsza od illuminatora bo mi jej ostre brzmienie zwyczajnie nie pasuje. Zwrotnicą dużo rzeczy da się zmienić ale nie da się zmienić charakteru głośnika, to raz. Po drugie jak ktoś kupuje takie głośniki to chyba wie co robi i na co się decyduje. Jak posypujesz potrawę papryką chili to nie po to, żeby była łagodna, prawda?
                        Jeżeli są fani brzmienia tego głośnika ale fani którzy go najpierw słyszeli a nie tylko o nim czytali zachwyty w prasie branżowej to zapewne te brzmienie w tych monitorach dla nich pozostało. A jak ktoś nie wie jak to gra, bo się tylko naczytał w internecie takich obiegowych opinii "o klasie głośnika" , która chyba nie jest w żaden sposób poparta doświadczeniem a jest jedynie kalka opinii innych które są kalką kalki opinii jeszcze tam kogoś, no to się może zdziwić.

Natomiast w tym miejscu ode mnie dostaje prawdziwą opinię w porównaniu do innych głośników, bez ściemniania i nadmiernych zachwytów za którymi stoi poprawność polityczna (czyt kasa tego co dał kolumny do testu w gazecie).

Ja tych głośników nie kupowałem, zrobił to ktoś inny, ja jedynie skleiłem je zwrotnicą w najlepszy sposób jaki uważałem w danych chwili. Widzę kolejny wpis o poprawnym zaaplikowaniu ale nie widzę konkretów. Nikt nie aplikował a jedynie powiela się niewiele warte obiegowe opinie. Ta kopułka gra jak gra i nie ma co tego kryć a jak ktoś ma ból tyłka z tego powodu to jego problem. Ja dałem alternatywę, lepiej jest taki zestaw robić z illuminatorem bo będzie to bardziej zgrany duet, zresztą niedługo będę mieć taki zestaw na warsztacie to sam się przekonam czy moja teoria w tym względzie była słuszna.

Skomentuj

Yoshi mam dokładnie takie samo zdanie o tym głośniku :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To może ja zabiorę głos w sprawie tego monitora.
                            Zwrotkę opracował na moje zlecenie kolega Yoshi80 - za co zresztą mu bardzo dziękuję. Namierzył się chłopina, nastroił - więc pełny szacunek bo to wcale niełatwy temat. Widzę, że z dwóch zastosowanych głośników - problematyczny dla piszących w wątku wydaję się być tweeter - Scan Speak R2904. To jest referencyjny jedwabny tweeter Scan Speak'a i w ogóle jeden z najlepszych jedwabnych tweeterów na świecie.
                            Natomiast to głośnik bardzo, bardzo trudny w prawidłowym dostrojeniu - ktoś tu pisał, że często lepiej brzmią kopułki kilkakrotnie tańsze - i to jest prawda.

Ale.... jeśli poświęci się mu odpowiednio długi czas i precyzyjnie dostroi - wówczas klasa jest niesłychana ( i wtedy żadna "szpilka" Illumniatora nie ma szans). Żeby to jednak zrobić nie wystarczy po prostu pomierzyć głośniki w obudowie i zestroić go ze średniotonowym "pod linijkę" - potrzeba dostrojenia "na słuch" z uwzględnieniem czułości ludzkiego słuchu ( szczególnie w zakresie 1-4kHz) i zrozumienia zagadnień psychoakustyki, których pomiary nie pokazują.
                            Ja słuchałem w kontrolowanych warunkach kilku "firmowych" aplikacji na tym głośniku, które naprawdę pokazują jego wielką klasę - Sonus Faber Stradivardi, Xavian XN 360 i Gamut L5, Gato FM6 - więc jakieś pojęcie mam jak może brzmieć :).

Przedstawiony projekt w tym wątku niestety nie pokazuje klasy tego głośnika i zgodzę się z Yoshim80 i użytkownikami którzy zrobili ten projekt, że R2904 nie brzmi najlepiej w ramach tego projektu . Bardzo chętnie udostępnie monitory Ravenowi 1985 - może będzie w stanie wydobyć potencjał z tych głośników - ja nie potrafię :)
                            U mnie stoją i się kurzą :)

Skomentuj

A gdzie tutaj jest
                              Zamieszczone przez michalm Zobacz posta
                              jedwabny tweeter Scan Speak'a
                              ? Ja widze ze to ring radiator jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                A gdzie tutaj jest ? Ja widze ze to ring radiator jest.
                                Ring Radiator oznacza konstrukcje membrany - natomiast materiał z jakiego membrana jest wykonana to jedwab :)

Skomentuj

Ćwiczyliśmy z ravenem i LuSzTim ten glosniki
                                  Słyszałem tez go w kilku moze nawet kilkunastu konstrukcjach i strojeniach
                                  Mysle, ze zrobiliśmy z niego wtedy bardzo wiele
                                  Mysle, ze śmiało mozesz wyslac zestaw Ravenowi bo ma juz sprawdzony sposób na niego :)
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z tego co pamiętam to skończyło się na pierwszym rzędzie z korekcjami i wyrownaniem czasowym poprzez pochylenie.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez michalm Zobacz posta
                                      Ravenowi 1985 - może będzie w stanie wydobyć potencjał z tych głośników - ja nie potrafię
                                      U mnie stoją i się kurzą
                                      A to Ty się do mnie na PW odezwałeś bo mi się kompletnie niki porąbały

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Mysle, ze zrobiliśmy z niego wtedy bardzo wiele
                                      Ja już nie pamiętam jak te szpilki w tedy grały ale mam ten schemat zwrotki :)

Skomentuj

Tak tez było
                                        Plus rezystor przed zwrotnica
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Raven 1985
                                          wyslij mi tel na PW

Skomentuj

Czaruję...
                                          X