Witam. Co sądzicie o zastosowaniu w tym projekcie jako średniotonowe Monacor MS-130, mam takie, czy warto, co sądzicie o tych głośnikach,
ktoś te głośniki słyszał?
Zwrotnicę mam do stx-ów trzeba by przerobić głośników jeszcze nie, obudowy posklejane do wykończenia, głośniki monacora leżą kiedyś miały być do innych kolumn,
na razie pytam czy była by słyszalna różnica miedzy stx a tym monacorem
Zwrotnicę mam do stx-ów trzeba by przerobić głośników jeszcze nie, obudowy posklejane do wykończenia, głośniki monacora leżą kiedyś miały być do innych kolumn,
na razie pytam czy była by słyszalna różnica miedzy stx a tym monacorem
To nie jest tak proste jak myślisz. Poza tym kto Ci tą zwrotnicę przerobi?
Wcale nie myślę że proste, wręcz przeciwnie, po prostu szkoda mi tego głośnika, leży niewykorzystany, przekopałem "cały" net w poszukiwaniu projektów na tym głośniku
i znalazłem tylko jeden, kolumny Scout na SPP-300/AD, MS-130, MHD-180/RD, to wszystko, spotkaliście inne projekty z MS-130?
No ale co Ci z projektów nawet jakby były? Pomierz parametry t/s i charakterystykę przenoszenia, fazę to będziesz mógł coś z tego ulepić. Inne projekty nic ci nie dadzą bo to zupełnie inne głośniki. Bez sprzętu pomiarowego nic nie ugrasz.
Parametry T/S są w katalogu, JIG i mikrofon na panasonic-u w szafce miałem kiedyś stacjonarny komp z sound blasterem digital SW był w użyciu, a teraz mam lapa
, zewnętrrzne karty drogie i zmuszony jestem do korzystania z gotowych sprawdzonych projektów, zmontuję te skrzynki wg projektu Ravena na stx-ach, może kiedyś
się pobawię w pomiary, a monacory niech leżą może się doczekaja.
Pomiary t/s z katalogu a rzeczywiste najczęściej bardzo mocno mijają się z prawdą. To co najwyżej punkt orientacyjny . Na laptopie ze zintegrowaną można spokojnie robić pomiary tylko że nie speaker workshop bo tam latencja musi być stała z tego co wiem. Z tego co mi się wydaje to z artą, holmimpulsem i REW'em nie powinno być problemów. Spróbuj. To że masz laptopa z Integrą wcale nie skreśla pomiarów.
Cześć.Jestem tu nowy,choć całkiem świeży w takich tematach nie jestem ale do rzeczy..ok,pytanka z poza zakresu wiedzy neandertalczyka-dlaczego w schematach zwrotnic((https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985) są podane wartości cewek rzędu 800.0 mh a pod spodem autor wyliczając listę elementów potrzebnych do budowy podaj wartość 0.800mh ? Czy to jakiś elektroniczny standard,przesuwamy przecinki? I druga rzecz.Chciałbym w tych pudełkach zmienić fronty na coś w typie "trumienek" co wiąże się z-A -- przeprojektowaniem obudów,z zachowaniem oczywiście pierwotnej pojemności, albo B --- Nałożeniem na fronty tego projektu płyty MDF,co wiązało by się z zwiększeniem kanału za głośnikiem.Jest to problem czy niekoniecznie?
oj,nie patrzyłem dokładnie na schemat i opis,sorry,niniejszym pytanie odnośnie cewek jest nieaktualne
Chciałbym w tych pudełkach zmienić fronty na coś w typie "trumienek"
Wtedy zmieni się charakterystyka przetwarzania.
Natomiast czy Ty to usłyszysz i będzie Tobie to przeszkadzać, to już inna kwestia.
To nie jest projekt "hi-endowy", myślę że spokojnie możesz zrobić taki front.
oczywiście,wiem że to nie HI-END i wcale nie próbuję do takich aspirować,jednak chciałbym zachować podstawowe założenia projektu,czasem
drobna( niby) modyfikacja wpływa kolosalnie na efekt końcowy-mam na myśl niby
nic nie znaczące ???? zmiany w położeniu głośników na frontach
A co tu stroić zrób według projektu i będzie nastrojone.
pytam bo nie wiem-chciałbym dołożyć front który,być może zmieni coś w akusytce kolumn a chciałbym tego uniknąć- to wy jesteście specami i to wy oceńcie czy to coś zmieni.Profil plus 18mm do osadzenia koszy przetworników
Nie wiemy co chcesz dokładnie zmienić (narysuj).
Jak zobaczymy co, to wtedy odpowiemy czy ma sens grzebać w zwrotnicy (moim zdaniem lepiej darować sobie poważniejsze modyfikacje w designe kolumn, skoro już masz gotowy projekt odpowiednio zestrojony).
Nie wiemy co chcesz dokładnie zmienić (narysuj).
Jak zobaczymy co, to wtedy odpowiemy czy ma sens grzebać w zwrotnicy (moim zdaniem lepiej darować sobie poważniejsze modyfikacje w designe kolumn, skoro już masz gotowy projekt odpowiednio zestrojony).
Nie mam niczego gotowego,i wiem doskonale że nawet małą zmianą można położyć projekt dlatego pytam czy warto kombinować-chciałbym opisany tu projekt zmodyfikować w mnie więcej ten sposób https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1839905.html
Chodzi mi wyłącznie o efekt wizualny,trumienka na froncie,nic poza tym.Ułożenie i rozstaw głośników pozostałby taki sam jak w przedstawionym tu projekcie
Skomentuj