Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pod choinkę : Vifa NE225W-08 + NE149W-08 + Scan Speak illuminator R3004/662000 - projekty by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pod choinkę : Vifa NE225W-08 + NE149W-08 + Scan Speak illuminator R3004/662000 - projekty by Yoshi_80

Są święta, czas wrzucić coś pod choinkę :) .

Jest to średnio budżetowa konstrukcja 3 drożna z małymi zapędami do klasy wyższej. Głośniki do nowe Vify NE oraz popularna i lubiana "szpilka" Scan Speaka. O tym ostatnim wiadomo jest sporo, natomiast Vify to nadal niezbyt często spotykane głośniki. Są stawiane jako tańsze zamienniki scanów z serii illuminator, często proponowane jako nadające się do filtrów 1 rzędu, ale jak to jest z nimi na prawdę?
    Od razu wyjaśniam, to nie jest scan speak, niestety. Nie jest taniej i tak samo dobrze. Basowa vifa nie jest tak dobra jak np papierowa 22jka revelatora , 15tkę trudno mi porównać do scanowych illuminatorów bo nie miałem 15tki ale nie jest tak dobra jak 12tka czy 18tka które miałem.
    Z drugiej strony cena tych głośników jest wyraźnie niższa, więc zdziwienia być nie powinno. Jak na swój pułap cenowy głośniki są dobre. Może nie wybitne ale warte uwagi dla osób które poszukują specyficznej konstrukcji np na głośnikach papierowych o dobrych charakterystykach, nadających się do łagodnych filtrów.

Obudowa

Pomiary wykonane w obudowie o klasycznym układzie głośników : wysoki – średni – niski, głośniki ułożone symetrycznie. Głośnik niskotonowy oddalony od zespołu średnio – wysokotonowego na odległość około 25 cm, co wypadało w połowie wysokości kolumny. Przednia ściana pochylona była o kąt 3 stopni.
    Obudowa głośnika średniotonowego zamknięta , objętość 5-7L, mocno wytłumiona wełną. Obudowa głośnika niskotonowego , bas reflex o objętości 30-35L i strojeniu odpowiednio 38-34Hz. W zasadzie należałoby dobrać do swojego upodobania. U mnie grał w większej obudowie i niższym strojeniu. Port bas reflex to polinkowy o wymiarach 68x220 mm . Dla niskiego strojenia można pozostawić bez zmian, dla wyższego trzeba skrócić.

Poglądowy rysunek obudowy :

Grubość płyty, konstrukcja wewnętrzna oraz dokładne wymiary obudowy, ścięcia, zaokrąglenia, pozostawiam do samodzielnego ustalenia. Tak naprawdę liczy się pochylenie i mniej więcej układ głośników. Nie trzeba kopiować powyższego rysunku na rzeczywistość do co milimetra, to nie ma sensu . Wymagana objętość obudowy netto to w maksymalnej wersji zaledwie 45L w sumie dla obu głośników, więc nie jest duża. Można spokojnie zrobić w płyty 22mm z wieloma wzmocnieniami a i tak pewnie zostanie wolna przestrzeń do oddzielenia.

Zwrotnica

Zwrotnica została zaprojektowana pod charakter głośników. Dlatego są łagodne filtry, niskie stromości charakterystyk a co za tym idzie, duże pasma wspólne. Częstotliwości podziałów pasma to 200 i 2500Hz.

Uwagi : w razie potrzeby rezystor R1 można zmieniać do wartości 1,2ohma co daje wyraźne rozjaśnienie wysokich tonów.
    Głośnik średniotonowy w przeciwfazie.

Uwagi do elementów:
    C1 – niebieski janzen
    C2 – czarny janzen lub elektrolit MDL gdyby trzeba było zaciskać pasa
    C5 – elektrolit MDL
    Pozostałe kondensatory czarne janzeny

L1 – drutowa potwietrzna 1mm polink 1281
    L2 - rdzeniowa 1mm polink 5052
    L3 - drutowa powietrzna polink 0888
    L4 - rdzeniowa polink 5600

Rezystor R7 10W, pozostałe bezindukcyjne 5W / 1%.

Pomiary

Last edited by Yoshi_80; 01.03.2016, 11:12.

Świetny projekt :thumbup:

Skomentuj

Juz chyba wiem co będzie następnie :)
      Super!
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ładny prezent na święta

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Nie trzeba kopiować powyższego rysunku na rzeczywistość do co milimetra, to nie ma sensu
          I ja się z tym zgadzam :)

Skomentuj

Yoshi a probowales nizej stroic zestaw?
            Niby jest dosc nisko ale wg wykresu impedancji teoretycznie prosiloby sie o jeszcze nizsze strojenie.
            Last edited by dolphin123; 24.12.2014, 21:48.

Skomentuj

Przeciez jest 30Hz
              Po co niżej?

Pewnie to i tak buda testowa, ktora była pod ręka
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak piszesz juz liczby to konkretnie Lukaszu:P 34-38Hz :)
                Pytam sie tylko jak zachowywal sie ten zestaw jezeli Yoshi probowal to nizej stroic.

Skomentuj

Mam pytanie co do "Jest to średnio budżetowa konstrukcja 3 drożna z małymi zapędami do klasy wyższej." Przejrzałem ceny głośników i za komplet wychodzi 3600-3800zł. Wyższa półka to 3way na illuminatorach czy już accutony (o ile nie zrobiłem literówek)?

Pozdrawiam
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Pewnie to i tak buda testowa, ktora była pod ręka
                    Dokładnie tak, wsadziłem go w budę jaką akurat miałem. Proponowane przeze mnie strojenie wynika z tego co słyszałem i tego co wychodzi z symulacji tej vify. Ten głośnik nie nadaje się do wyciągania z niego super niskiego basu tak jak to się robi np z aluminiowego revelatora. W mojej obudowie grał trochę bez życia bo niskie strojenie zabierało mu nieco energię z wyższego ale nie dawało jej w słyszalny sposób w niższym basie.

To jest głośnik z lekką membraną, bardzo podatnym zawieszeniem, sporą efektywnością ale niezbyt nisko schodzącym basem. Taki trocę jakby na wzór starej szkoły projektowania głośników ale w nowszym, lepszym wydaniu. Oczywiście warto poeksperymentować z obudową i strojeniem, ja podałem moim zdaniem optymalne z punktu widzenia najefektywniejszego wykorzystania głośnika i pracy portu br.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                    Mam pytanie co do "Jest to średnio budżetowa konstrukcja 3 drożna z małymi zapędami do klasy wyższej." Przejrzałem ceny głośników i za komplet wychodzi 3600-3800zł. Wyższa półka to 3way na illuminatorach czy już accutony (o ile nie zrobiłem literówek)?
                    Jeżeli za głośnik płacimy około 400-600 zł za sztukę to jest dla mnie poziom średniego budżetu. Za te pieniądze można wybrać już coś dobrego ale nie tak renomowanego. Czyli np usher, aurum cantus, audax, tańszy morel, vifa, seas prestige itp. Dalej mamy już głośniki najwyższej klasy za pieniądze 800-1000 parę zł za sztukę (np scany revelator/illuminator, seasy excel) no i dalej już absolutny top typu accuton, scan berylowy i inne super drogie konstrukcje.

W tym zestawie mamy dodatkowo szpilkę scana która jest rewelacyjnym głośnikiem i to jest ten zapęd do klasy wyższej. Ogólnie jest to wyłącznie kwestia mojej subiektywnej oceny, każdy może poziom średniobudżetowy ustalić sobie na inaczej.

Skomentuj

Mam pytanie, czy do tego zestawu dało by zrobić centralny na 2x Vifa NE123W-08 i R3004 oraz satelity Vifa NE123W-08 i R3004, czy lepiej jak by były NE149W-08.

Skomentuj

Do muzyki wielokanalowej czy czy filmów. Jak masz miejsce to małego centrala bym nie robił ale efektowe już tak

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                          Do muzyki wielokanalowej czy czy filmów. Jak masz miejsce to małego centrala bym nie robił ale efektowe już tak
                          Bardziej do filmów, mniej do muzyki, a nawet mniej do muzyki, ale popatrzyłem na ceny przetworników, to chwilowo nie są w moim zasięgu.

Skomentuj

Centralny chociaż wysokotonowy jest dobrze zachować ten sam ale nie koniecznie też. Tyły spokojnie możesz robić na znacznie tańszych przetwornikach

Skomentuj

Dzięki za info, wiem że centralny powinien mieć te same głośniki co fronty, głównie wysokotonowe, daje się to znacznie zauważyć w moim obecnym zestawie gdzie centralny jest inny, a fronty inne. Ta konstrukcja na pewno jest godna polecenia, ale chwilowo dla mnie odległa cenowo.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez dario67 Zobacz posta
                                Dzięki za info, wiem że centralny powinien mieć te same głośniki co fronty, głównie wysokotonowe, daje się to znacznie zauważyć w moim obecnym zestawie gdzie centralny jest inny, a fronty inne. Ta konstrukcja na pewno jest godna polecenia, ale chwilowo dla mnie odległa cenowo.
                                Powiem ci że raz tylko miałem taki sam centralny jak fronty teraz będę się skupiał raczej na dobrej klasy głośników i sensownym zrobieniu go

Skomentuj

Yoshi, a gdzie wykresiki ze zgraniem fazowym i Reverse Nullami? :)
                                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

W punkcie podziałów masz prawie +6db, do tego w żadnym miejscu charka się nie odejmuje, filtry mają łagodne, w miarę podobne zbocza - chyba można być spokojnym o odpowiednie zgranie fazowe :)

Skomentuj

ehhh - a mialem pomysł na podobne kolumienki tylko na ne123 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                        Yoshi, a gdzie wykresiki ze zgraniem fazowym i Reverse Nullami?
                                        Nie wiem, może gdzieś tam na dysku są takie pomiary a może nie robiłem revesów.

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                        W punkcie podziałów masz prawie +6db, do tego w żadnym miejscu charka się nie odejmuje, filtry mają łagodne, w miarę podobne zbocza - chyba można być spokojnym o odpowiednie zgranie fazowe
                                        Dokładnie, ch-ka średniego która sumuje się z tweeterem do 15kHz to raczej nie jest złe zgranie fazowe ;-) .

Projekt mógłbym rozwinąć do kina domowego w oparciu o posiadane pomiary. Zasymulowanie układu NE149 + R3004 w układzie dla monitora oraz 2xNE149 + R3004 dla centralnego, nie jest wielkim problemem. Jednak będą to zwrotnice nieodsłuchane, gdyż ww głośników nie posiadam a nawet gdybym miał to na dorabianie tego teraz nie mam ani czasu ani ochoty. Dlatego jakby się ktoś na to zdecydował to musiałby mieć tego świadomość.
                                        Z doświadczenia mogę powiedzieć, ze symulacja pokrywa się z rzeczywistością i o grubych błędach związanych ze złym zgraniem głośników mowy nie będzie. Po prostu projekty byłyby nie odsłuchane i nie doszlifowane na słuch tak jak to się normalnie robi.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X