Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

hds/dxt + fw146 + l22rn4xp/dayton rs225 - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zmienisz szerokość o 1cm to nic się nie stanie , jak byś zmienił o 5 to był by problem może .
    Boki możesz spokojnie podfrezować nic nie zepsuje a może pomóc :)
    Najważniejsze jest zachowanie odległości głosików od siebie .

Zamieszczone przez patrizio1985 Zobacz posta
    w szczególności bardzo szczegółowy opis, bardzo dziękuję.
    Proszę :)

Skomentuj

Witam wszystkich!
      Chcę wykonać ten projekt, który zawsze gdzieś mi siedział w głowie, odkąd przeglądam forum.
      plan mam taki: chcę kupić głośniki i wykonać obudowy, w trakcie wykonywania skrzynek dozbieram pieniądze na zwrotnice.
      Obudowy z płyty MDF gr.19mm lakierowane na kolor biały w połysku, powinienem dać radę - pracuję w firmie meblowej, ale nie jestem stolarzem, koledzy pomogą
      chcę zastosować Daytona rs225, Fountek FW146, i wysokotonowy SEAS H1499-06 27TBCD/GB-DXT, lub Scan Speak Discovery D2608-913000 czyli wysokotonowce z tego projektu uzupełniającego.
      Jestem w trakcie rozmów ze sklepami i chyba zdecyduję się na poweraudio.pl - maja wszystkie na stanie i chyba w dobrej cenie z tego co porównywałem.
      Jestem początkujący, więc pewnie podczas relacji z budowy będę miał wiele pytań, liczę na pomoc doświadczonych kolegów z forum!
      pierwsze pytania już są: czy dobrze naszkicowałem projekt obudowy - głównie chodzi o przegrodę i ramkę wzmacniającą i czy dobrze zrozumiałem projektanta ravena, że przy Scan Speak Discovery obudowę trzeba pochylić aż o 8° (jak na szkicu) - wygląda to wg mnie trochę dziwnie i jeśli tak ma być, to chyba zdecyduję się na wersję z wysokotonowym SEAS.

Skomentuj

Rób na L22, IHMO będzie znacznie ładniejszy (srebrny srebrny czarny)

Skomentuj

Zamieszczone przez deregul Zobacz posta
          obudowę trzeba pochylić aż o 8° (jak na szkicu) - wygląda to wg mnie trochę dziwnie i jeśli tak ma być, to chyba zdecyduję się na wersję z wysokotonowym SEAS.
          Jak tak jest w projekcie to trzeba tak zrobić - chyba że chcesz nową zwrotę robić
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Słuchajcie - buduję ten projekt. Kupiłem głośniki i mam pocięte formatki MDF oraz uzbieraną kasę na zwrotki - niedługo zaczynam budowę.

Jeżeli chodzi o kontrowersję (moim zdaniem trochę przesadzoną) odnośnie braku JEBNIĘCIA na basie.....
            Czy można w jakiś bezpieczny sposób (bez planowania nowej zwrotki) to spróbować polepszyć.....???
            Zastanawia mnie inwestycja w lepszą cewkę na zwrotce do niskotonowca - ja wybrałem Seas'a L22 (generalnie HDS+FW146+L22).
            Próbowałem wielokrotnie skontaktować się z Ravenem ale najwyraźniej koleś jest zbombardowany różną ilością maili i nie chce mu się odpisywać.
            Albo wygaduję bzdury i nie chce mu się na nie odpowiadać....
            Kolumny zamierzam zbudować na co najmniej 5 lat dlatego chcę je możliwie "dopieścić".

Zastanawiają mnie 3 rzeczy:
            - w torze niskotonowym wymiana cewki na toroidalną.....jak to zrobić by cała zwrotka się nie rozjechała i czy jest sens?
            - elektrolity - wymiana na foliowce (w torze niskotonowego L22 raczej tylko bo przy HDS'ie raczej nie wskazane)
            - zastosowanie lepszych kondensatorów - szczególnie tych na schematach zwrotki przy samych głośnikach i położonych równolegle w torze zwrotki

Czy ktoś z sensowną wiedzą (najlepiej autor - Raven), mógłby się wypowiedzieć......Proszę ładnie ;-)

Skomentuj

Tez przymierzam się do budowy tego zestawu.
              Wczesniej chciałem zbudować inny z tego forum ale po podliczeniu wyszło trochę drogo....
              Mam wybrane materiały na obudowę
              Zapytałem w zap-audio o wycene...

Ogólnie zestaw na l22+fw146+dxt

Nie wiem czy z basem ktoś tu zrobił zmianę.... Może są zmiany tylko post nieaktualny...

Można liczyć na odpowiedź autora lub innych osób które kolumny w tym zestawie zbudowały ?

Skomentuj

Czaruję...
              X