Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 Way --> MDS08 & RS125-4 & 22TFF/22TAF/g - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W pierwszym poście są zawarte wszystkie potrzebne informacje.

Skomentuj

Schematy zwrotnic sa pod daytony rs125 4ohm a chcialbym zbudowac to na glosnikach 8ohm, na ktorych finalnie graja te kolumny przynajmniej tak wynika z postow. Sorki jak cos namieszalem.
      Last edited by krzychu71; 03.11.2016, 13:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu71 Zobacz posta
        Schematy zwrotnic sa pod daytony rs125 4ohm a chcialbym zbudowac to na glosnikach 8ohm, na ktorych finalnie graja te kolumny przynajmniej tak wynika z postow. Sorki jak cos namieszalem.
        niskotonowy i tak zostanie WYLACZNIE 4ohm (inny nie jest produkowany!) wiec nie ma znaczenia jakiej impedancji bedzie reszta glosnikow, bo i tak znamionowo kolumna bedzie 4ohm!

Skomentuj

Ale przeciez impedancja glosnika ma wplyw na dzialanie filtru wiec nie jest to obojetne jaki sie zastosuje.

Skomentuj

Projekt jest na wersję R4, Borys tylko wspomina że ma też na stanie wersję R8 i użyje je w zwrotce z SB, przeczytaj to jeszcze raz uważnie

- - - - - aktualizacja - - - - -

No i oczywiście bez zmiany zwrotnicy nie powinno się podmieniać R4 na R8

Skomentuj

Ponizej zwrotnica do TIW200XS + RS125-8 + 22TFF

Za bardzo nie mialem czasu ani mozliwosci zeby dalej w niej dlubac. Domyslam sie ze mozna by to jeszcze znacznie lepiej dopracowac. Jak czas pozwoli to to zrobie. Jeszcze nie wiem skad ale w okolicy 4k pojawia mi sie taki mialy dziudzik. Jutro sprawdze z czego on sie bierze.
              Niestety SB26ADC mnie zmeczyl i nie udalo mi sie go zazwrotkowac na 100% z RS125. Charakterystyka wychodzila mi rowna ale niestety zgodnosc fazowa juz nie byla taka dobra.
              Last edited by borys; 28.12.2016, 16:20.
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

A tiw w końcu spełnił oczekiwania czy spogladasz w stronę mds?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Powiem ci ze zaleznie od repertuaru to nie raz wrocil bym do MDSa. Domyslam sie ze bardziej by mi pasowal np jakis bardziej tradycyjny, papierowy woferek do plumkania, np SB23 (tak tylko strzelam).
                  Poskladam jeszcze raz stereo z tymi seasikami i poslucham na spokojnie w domu. Roznice na wyzszym basie slychac od razu.

EDIT:
                  Jeszcze tak dla porownania zalozylem 22taf/g, ktory pracuje juz prawie 10 lat z duza iloscia kurzu.
                  Last edited by borys; 28.12.2016, 16:50.

Skomentuj

Aktualna wersja projektu

Cześć Borys
                    W jakiej wersji gra to u Ciebie finalnie? Jak oceniasz dzwięk w porównaniu do wersji pierwszej z tematu.
                    Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                    Powiem ci ze zaleznie od repertuaru to nie raz wrocil bym do MDSa. Domyslam sie ze bardziej by mi pasowal np jakis bardziej tradycyjny, papierowy woferek do plumkania, np SB23 (tak tylko strzelam).
                    Poskladam jeszcze raz stereo z tymi seasikami i poslucham na spokojnie w domu. Roznice na wyzszym basie slychac od razu.

EDIT:
                    Jeszcze tak dla porownania zalozylem 22taf/g, ktory pracuje juz prawie 10 lat z duza iloscia kurzu.

Skomentuj

bobpoz
                      Ze mna jest taki problem ze nigdy nie ma wersji finalnej Zawsze cos zrobie i pozniej przerabiam na cos nowego. Powiem ci tak, TIW200 powinien grac w nieco wiekszej budzie niz ja mam, zestaw narazie gra z 22tff. Raczej dosc jasne granie na gorze (mozna to latwo podkorygowac). Jak juz pisalem wczesniej TIW ma bardziej subwoferowy charakterek od MDSa (moim zdaniem). Niestety MDSy sprzedalem i juz nie bede dal rady porownania zrobic. Napewno zestaw z MDSem jest latwiej napedzic. Mam tez taki maly plan, jak wypali to kto wie moze znowu kupie sobie parke MDSow, ale to dopiero za kilka miesiecy.

Pozdr

Skomentuj

Dzięki Borys :)
                        Projekt mi się podoba i mocno rozważam jego budowę.

Ciekawe co za pomysł chodzi Tobie po głowie :)

Skomentuj

3 way na 8", przetworniki ustawione jeden nad drugim, skosy - brzmi idealnie Zrobiłbym to w formie podłogówek z BR z przodu (tylko skąd ja wezmę głośniki? :P), jaki br zastosowałeś?

Skomentuj

Witam!
                            Mam pytanie co do strojenia rury BR. Jakaś podpowiedz co do wymiarów. Oczywiście pytanie odnosi się podstawowej wersji projektu z MDS08.
                            Czy rozmieszczenie głośników musi być identyczne jak na zdjęciach. Pytam bo chcę zrobić kolumny podłogowe i mógłbym je delikatnie odsunąć od siebie
                            Pozdrawiam!
                            Artur

Skomentuj

Holgin
                              Glosniki sa dostepne w polinku + allegro. BR o srednicy 68mm zwezajacy sie do okolo 50mm - z polinku - do tego kolanko z systemu rynnowego (czarne) i kawalek rury spustowej i BR gotowy. Strojenie dla MDSa standardowe.

Mozna nieco gore rozjasnic zmieniajac rezik na wysokotonowce.

Cypek2
                              Dobrze bylo by trzymac glosniki ''w kupie'' ewentualnie mozesz delikatnie obnizyc sam wofer.

Skomentuj

Czaruję...
                              X