Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15CAC30-8 & SB21RDC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SB Monitor SB15CAC30-8 & SB21RDC - projekt by borys

Siema

Obudowa:
    11L BR @ 40Hz
    Wytłumienie na dolnej i tylnej ścianie (tutaj najlepiej dobrać we własnym zakresie).

Zwrotnica:
    3rz 3rz elektryczny @ 3kHz
    Taki w sumie dość wysoki i stromy podział sprawdził się najlepiej. Mialem pewne obawy odnośnie SB21RDC ale czy da

rade ale jak widać nie ma się o co martwić. Kompensacja BS ''na ucho'' jest pełna (czyli 6dB). Zwrotnica jest

wykonana w dwóch wersjach, różnią się one wartością rezystora szeregowego w L-padzie.
    Wysokotonówka dorobiła się offsetu na przedniej ścianie żeby nieco poprawić dyfrakcję.

Elementy zwrotnicy:
    Najlepiej dobrej jakosci Rezystancje cewek powinny się zgadzać z dokladnością 10% z schematem.

Impedancja

Revers

THD @ 1W

Brzmienie:
    Może zaskoczyć ponieważ tak niewielkie monitorki potrafią zagrać naprawdę pełnym, dobrze dociążonym na dole dźwiękiem. Bas ma raczej ''miękki'' charakter (duży wpływ ma na niego wytłumienie) i schodzi bardzo nisko jak na takie male głośniki. Środek i gora grają bardzo otwartym zrównoważonym dźwiękiem, dobra sterefonia (nie wiem jak to inaczej określić) i duża dawka mikro detali.
    Rezystorem w L-padzie można w pewnym zakresie skorygować równowagę tonalną zestawu, może się to okazać wręcz wskazane w połączeniu z dosyć ''jasną'' elektroniką. Stosunek cena/jakość wypadają bardzo dobrze.

Pozdr
    Piter
    Last edited by borys; 07.04.2018, 16:42.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Bas ma raczej ''miękki'' charakter (duży wpływ ma na niego wytłumienie) i schodzi bardzo nisko jak na takie male głośniki.
    Mniej jest zmulony niż w pozostałych głośnikach SB czy tak samo?

Skomentuj

Oskar

Ja niestety nie przerobilem takiej duzej ilosci tych SB jak koledzy wiec ciezko mi zabierac glos w tym temacie. Moim zdaniem jest nieco mniej zmulony niz w przypadku NBAC, duzy wplyw ma tutaj rowniez wytlumienie. Na chwile obecna bardzo przyjemnie mi sie slucha tego zestawu. Absolutnie nic sie nie gubi czy przeciaga, jak ma byc w punkt to jest w punkt. Musze troche posluchac w nowej budzie to cos wiecej moze skrobne.

Skomentuj

Zapomnialem dopisac ze kolumienki trzeba zrobic jako prawa i lewa strone:

Tak przynajmniej beda wygladac symetrycznie w pomieszczeniu.
        Posiedzialem troche w domu i posluchalem. Zestawik w tym przedziale cenowym bije wszystko co udalo mi sie zrobic, wypada znacznie lepiej niz RS125 + vifa ne25 ktore tez goszcza w moim domu.
        Wszystkie dzwieki ladnie oddzielaja sie od siebie, kolumienki znikaja w pomieszczeniu, mozna zamykac oczy i sluchac.

Skomentuj

Piter a odnieś się do wersji alu :)
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Piter
            Generalnie wszystkie 15stki CAC NAC i NBAC to w sumie te same glosniki, jednakze nawet na stronie producenta widnieje info ze cewka jest o 1mm dluzsza w ceramicznej wersji + troche inne Qms + troche inne mms.
            Nawet charakterystyki sa prawie identyczne i glosniki pewine mozna by zmieniac w tej samej zwrotnicy leb w leb. Ale powiem ci ze slychac roznice (jak dla mnie) pomiedzy NBAC oraz CAC wersja, ktore mialem.
            CAC gra troche bardziej zroznicowanym basem + jakby lepiej separuje od siebie poszczegolne dzwieki. Dajmy na to wez sobie zapusc kawalek ponizej:

Sa momenty w ktorych robi se w miare gesto na srednicy, nie wiem jak to dokladnie napisac ale slychac to jakby np. byly z 4 osobne glosniki i kazdy gral oddzielny instrument i sa one bardzo ladnie od siebie oddzielone.
            Tak naprawde roznice sa raczej male ale w moim odczuciu sa slyszalne, moim zdaniem roznica basowa bardziej rzuca sie w ucho niz ta na srednicy. Ciezko powiedziec, ktora wersja jest lepsza, moja subiektywna opinia jest bardziej przychylna dla wersji bialej.
            Odnosnie basu - wytlumienia mam raczej malo w tym momencie i tak jest najlepiej (buda z brzozowej sklejki).

Skomentuj

Borys - fajnie wyglądają kolumienki, jaka skuteczność zestawu i jakie mniej więcej koszty całości ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                Borys - fajnie wyglądają kolumienki, jaka skuteczność zestawu i jakie mniej więcej koszty całości ?
                Skutecznosc jest mala bo pojechalem troche z cewka na basie, kolo osiemdziesiat moze osiemdziesiat jeden dB bedzie. Koszty:

SB21RDC-C000-4
                Order-No. 1382432

38,10 € / Piece

SB15CAC30-8 ---> teraz taniej je mozna kupic
                Order-No. 1382504

71,00 € / Piece

I do tego zwrotnica, strzelam ze wiecej jak dwiescie PLNow nie wyjdzie:
                Czyli jakies jedenascie moze dwanascie stowek nie liczac obudowy.

Pozdr

Skomentuj

SB21RDC --> bedzie albo juz jest dostepny w blackdotaudio.eu takze w razie czego wszystko do kupienia w PL.
                  Zeby optycznie zmniejszyc front -> mozna dorobic dodatkowy panel frontowy (zostawiajac odstep od krawedzi okolo 5-7mm), np obity eko-skora.

Skomentuj

Dzień dobry,

Jestem nową osobą na forum dlatego na początek chciałem się ze wszystkimi przywitać.
                    Mam pytanie do zamieszczonego tutaj projektu, ponieważ myślę o zrobieniu czegoś na wzór i podobieństwo ale chciałbym do tego dorobić kolumnę centralną. Ze względu na niewielki prześwit między szafką a telewizorem ok 16cm, zastanawiam się nad zastosowaniem głośników tego samego producenta ale o mniejszej średnicy SB12CACS25. Doczytałem już, że polecane jest użycie w centralnym tych samych driverów co na frontach ale z braku miejsca skłaniałbym się do zachowania tej samej serii ale głośniki musiałyby być mniejsze w moim przypadku. Bardziej niż rozmiar zastanawia mnie sposób połączenia głośników i tutaj chciałbym zasięgnąć rady doświadczonych konstruktorów czy aby zgrać całość powinno się głośniki w centralnym połączyć szeregowo czy równolegle? Układ kopułki pozostawiłbym taki sam jak w tym projekcie z ewentualnymi korektami o ile w pomiarach wyjdzie że są konieczne.

Skomentuj

I tak robisz nową zwrotnicę więc nie ma to znaczenia. Wybierz takie połączenie jakie będzie miało dla Ciebie preferowaną impedancję.

Skomentuj

W projekcie borysa fronty mają 8ohm, wiec idąc tym tropem pasowałoby mi złożyć 4+4 szeregowo.
                        Analizowałem również rozwiązania dostępne w handlu i czasem zdarza się, że center jest robiony 6 lub 4 ohmy a fronty są 8 ohm. Trudno mi przewidzieć jak zachowa się całość i nie rozumiem dlaczego producenci tak robią. U mnie głośniki bedą mniejsze w centralnym dlatego rozważałem również 8 + 8 równolegle.
                        Czy zachowanie tej samej impedancji w centralnym i we frontach to jest lepsze (właściwe) rozwiązanie?

Skomentuj

Dobra jest ta wysokotonówka sb21rdc w porównaniu do sb29rdc?

Skomentuj

Słuchałeś 29 rdc? ,czego oczekujesz od zestawu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
                              Dobra jest ta wysokotonówka sb21rdc w porównaniu do sb29rdc?
                              sb29rdc jest lepsza. I to dużo.

Skomentuj

Ktoś testował? Jak wrażenia?
                                Aktualnie posiadam https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ekt-by-pawel-s
                                Przymierzam się do zmiany na ten projekt.
                                Ktoś ma porównanie i może się wypowiedzieć?

Skomentuj

Na pewno będzie spory progres. CAC robi tu robotę, bo jest bardzo szczegółowy i ma dużą rozdzielczość. Borys dobrze wyjaśnił o co chodzi kilka postów wcześniej. Jak jest duże zagęszczenie dźwięków to się to nie zlewa, tylko słychać poszczególne instrumenty. No i tworzy sie fajna, szeroka scena. Basu jest sporo.
                                  NIe słuchałem tych kolumn za dlugo, ale mialem bardzo pozytywne odczucia.

Skomentuj

Ja bardzo długo słuchałem ten projekt co miałeś i przesiadałem się też na początek na 15 nbac i 26 adc ...
                                    ROznica jest bardzo wyraźna w każdym aspekcie ,na korzyść SB , ale też cena inna...
                                    Na największą uwagę zasługuje tu średnica która wnosi słuchanie muzyki na wyższy poziom względem stxa ,niskie zniekształcenia ,dobra separacja , słychać poprostu więcej informacji,które są dobrxe od siebie oddzielone ,bas ma swoją specyfikę , miękką , ale potrafi zaskoczyć zejściem , biorąc pod uwagę rozmiar głośnika ...
                                    Górę z rdc też bardo polubiłem ,jest nie męcząca , napowietrzona , choć brakuje jej troszeczkę życia ,jest stonowana i ten charakter grania musi pasować .

Skomentuj

Gdyby ktoś chciał sprzedać jakieś elementy tej konstrukcji to proszę o kontakt.

Skomentuj

Wszystkie cewki zwrotnic mogą być powietrzne?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X