Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MTM 2 x Peerless SDS134 + Seas 22TAF/G - projekt by jaro4444 & LuSzti

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MTM 2 x Peerless SDS134 + Seas 22TAF/G - projekt by jaro4444 & LuSzti

Dzięki zgodzie Kolegi Lusztiego, mogę zaprezentować budżetowy projekt głośników, powstały z jego znaczącym współudziałem.

Początek był trywialny – ponad 10 lat temu chciałem zrobić rodzicom w miarę małe, przystępne cenowo i dobrze grające kolumny. Wybór padł na budżetowe Peerlessy SDS 134 + tweeter od Tannoy R3.
    Pomiary na desce i symulację zwrotnicy zrobił kolega Tdrozd. Paczki skleciłem sam. Wyszło tak sobie pod względem akustycznym i z babolem optycznym – jeden BR przesunąłem o połowę średnicy niżej niż drugi – błąd w pomiarze.
    Po kilku latach grania dzieciaki moich sióstr zamordowały paluszkami wysokotonówki. Szkoda było mi paczek, więc dokupiłem nowe głośniki wysokotonowe, Żółwik mi na CNC wyciął zaślepki pod zmniejszone BR (maskujące jednocześnie dawny błąd w położeniu jednego otworu), zmieniłem wytłumienie i zawiozłem do Lusztego na pomiary i strojenie zwrotnicy.
    Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Inne strojenie BR, zmienione wytłumienie i nowa zwrotnica zdziałały cuda. Z taniutkich SDS jest mnóstwo zróżnicowanego i pięknie brzmiącego basu, średnica jest plastyczna i miła w odbiorze, choć może sprawiać wrażenie delikatnie wycofanej – nie jest po prostu wypchnięta jak w wielu konstrukcjach. Góra jest pełna powietrza, rozdzielcza, buduje zróżnicowaną przestrzeń, choć potrafi zakłuć momentami – tak miało być. Wyraźnie prosiłem Krzyśka o kolumny „sypiące szczegółami” już przy stosunkowo niskiej głośności grania – wiem, że nie jest to „szkoła dźwiękowa” Lusztiego, ale tak chciałem, by przy cichym wieczornym słuchaniu góra "żyła" mocniej niż przeważnie to bywa. Okazało się na koniec, że nawet przy głośnym słuchaniu wysokie tony nie męczą, więc nie ma co obawiać się takiego strojenia. Daleko im do opcji "krew z uszu" :)
    Wywołałem burzę w innym wątku określając dźwięk taniutkich Seasów 22TAF/G jako „szeleszczący”. Dziś napisałbym, że raczej są one lekko posykujące.
    W zamian za to dostarczają mnóstwo informacji w górze pasma. Są to fajne, tanie i godne uwagi głośniki. Pamiętajmy jednak, że to niej jest wyższa liga i stawiajmy im oczekiwania na ich poziomie cenowym.

Głośniki: Peerless SDS papierowy 830656, wysokotonowy Seas 22TAF/G H1283-06.

Wymiary paczki zewnętrzne:
    wys. 1000 mm,
    szerokość 155 mm,
    głębokość 300 mm,
    + cokół 22x175x320 mm
    Ścianki MDF 22 mm.

Dole paczki komora na zwrotnice w kształcie klina od 120 mm z tyłu do 0 z przodu.

Wymiary wewnętrzne szer. 111 mm, głębokość - 256 mm, wysokość - trapez przód 956 mm tył 836 mm, co daje ok. 25,5 l na woofery - wzmocnienia czyli ok. 24 l netto.

Wzmocnienia - za wysokotonowym (230 mm od górnej ścianki, 560 i 780 mm - rozpórki łączące boczne ścianki o wymiarach 22x50 mm, na wysokości 450 mm od górnej ścianki wieniec usztywniający,

Osie głośników od górnej krawędzi frontu - 105, 230, 355 mm

BR 185x50 mm, 350 mm od podłoża.

Wytłumienie - za głośnikami boczne i tylne ścianki oraz góra filc luźny ok. 8 mm gruby + dwie warstwy białej waty akustycznej z Polinku tylko za głośnikami.
    Na wysokości BR - tylko na bocznych ściankach filc,
    Poniżej ostatniej rozpórki na dnie 3 warstwy waty akustycznej.

Cewki:
    000-2091 Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,250Ω dr.1,20mm Fe 0,066kg. śr.37 dł.35mm P-Core Inductor Fe proszkowy(walcowy)
    000-1308 Cewka ind. 0,220mH +/-3% 0,300Ω dr.0,80mm śr.33 dł.8mm Air Core Inductor Air Core
    000-1089 Cewka ind. 1,000mH +/-3% 1,570Ω dr.0,50mm śr.26 dł.15mm Air Core Inductor Air Core
    Kondensatory:
    001-0206 Kon. 0,18µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr- 8 / 19mm. poziomy Capacitor
    001-6044 Kon. 18,00µF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-10 / 20mm. poziomy Capacitor
    6,8 uF i 47 uF Mant MKP
    5,6 uF Mundorf Evo Oil
    Rezystory:
    002-0625 Rez. 8,20Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. Resistor
    002-0649 Rez. 33,00Ω 5W 5% drutowy ceramicz. SQP Ty-Ohm 10/10/23mm. Resistor
    002-0193 SUPERES 3,90Ω 10W 1% *L<1&#181;H drutowy Ty-Ohm wym.8,5/53

Jak to gra? Mawiają, że z g... bata nie ukrecisz. A nieprawda :flapper: Kolumny grają świetne jak na cenę głośników!!! Ogromna w tym zasługa autora zwrotnicy :thumbsup:. Wiadomo, że łatwiej jest coś zbudować z doskonałych przetworników. Tu udało się uzyskać naprawdę przyzwoity efekt z budżetowych.
    Poprzednia wersja kolumn była ledwie akceptowalna, teraz jest to naprawdę doskonała konstrukcja w relacji efekt/cena. Do tego napędza ją poprawnie nawet miniwieża Yamaha Pianocraft.
    Pozostała mi do pomalowania zaślepka, a wkręty od KG są już wymienione na Polinki do głośników (Marian :flapper:)
    Last edited by jaro4444; 11.07.2018, 20:16.

Nie na temat...
    Pytanie do Lusztiego. Ten model Seasa ma taką wznoszącą się ch-kę czy to tylko moja para tak ma? U mnie jest identycznie jak na obrazku od 10kHz zaczyna się wznosić. Zastanawiam się czy ten typ tak ma czy seas robi takie babole bo na stronie seasa wygląda to diametralnie inaczej
    Last edited by Oskar29; 11.07.2018, 23:39.

Skomentuj

Kilka moich słów na temat tej konstrukcji.
      Granie dość jasne, bo takie chciał kolega jaro4444. Seas - jak to Seas, w dodatku aluminiowy - gra na twarz, brakuje mu pewnej wykwintności w graniu, ale ja akurat mogę być już dość mocno zmanierowany :P
      Ogólne granie całkiem fajne, żywe, z dużą ilością detali. Zaskakująco dobry bas, jak na tak małe głośniczki. Średnica też niczego sobie, choć trochę taka zaokrąglona.
      Za tę cenę bardzo dobre granie, które mogę polecić.

Jak dobrze pogadacie z kolegą jaro4444, to może przywiezie je na AVS, daleko nie ma :)

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      Pytanie do Lusztiego.

Mój pomiar w mojej ocenie bliższy jest pomiarowi ze strony Seas'a, oczywiście abstrahując od wpływu dyfrakcji, ale taki jest urok wąskich, nie zaokrąglonych skrzynek.
      Trzeba też zauważyć, że mój ówczesny system mierzył tylko do 24 kHz, więc nie wiem co się dzieje wyżej.

Jeśli Twój pomiar to ten z Sound Easy to być może jest to kwestia braku kalibracji mikrofonu.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To jest pomiar ze strony zaph audio. Mój wygląda identycznie jak jego z taką górką na najwyższych tonach. Jak znajdę swój to umieszczę bo też mam swój pomiar...tylko go znaleźć teraz na laptopie :p .

Skomentuj

Miał ktoś może okazje porównać brzmienie tych kolumn z klonami Euphony90 ?? Bardzo podoba mi się MTM na tych perrless-ach i nie bardzo mogę się zdecydować który projekt wybrać. Mimo że przetworniki prawie identyczne to zwrotnice i skrzynki całkiem różne. Moj ampli to NAD 350 po modzie + malina.

Skomentuj

Zamieszczone przez valiant Zobacz posta
            Miał ktoś może okazje porównać brzmienie tych kolumn z klonami Euphony90 ?? Bardzo podoba mi się MTM na tych perrless-ach i nie bardzo mogę się zdecydować który projekt wybrać. Mimo że przetworniki prawie identyczne to zwrotnice i skrzynki całkiem różne. Moj ampli to NAD 350 po modzie + malina.
            Skąd jesteś? Byłeś na AS 2018? Tam grały te kolumny.

Skomentuj

Z małej zasypanej polski (Pieniny) Na AS niestety nie byłem bo odległość znaczna a i praca i rodzina jakoś nie współpracują.

Skomentuj

Zamieszczone przez valiant Zobacz posta
                Z małej zasypanej polski (Pieniny) Na AS niestety nie byłem bo odległość znaczna a i praca i rodzina jakoś nie współpracują.
                Szkoda, że z tak daleka bo zaprosiłbym Cię na posłuchanie tych kolumn.

Skomentuj

Może kiedyś. jaro4444 pisałeś, że miałeś Tannoye R3 ja właśnie na takich słucham i bardzo podoba mi się dźwięk "szeleszczenie" jaki daje ta kopułka. Mam też monitory na ALX które "cykają" a nie "szeleszczą" i bardziej podoba mi się jednak szeleszczenie Seas jest też aluminiowy a w euphony90 Vifa DX25 jest tekstylna. Bas pewnie u Ciebie będzie bardziej dynamiczny w euphony może być "rozlazły" . No cóż. Borys pewnie niedługo opublikuje projekt swoich mtm ale te SDS tak ładnie wyglądają.

Skomentuj

Wybacz banalne pytania, ale:
                    - czy dwa głośniki Peerless SDS134 łączymy równolegle w jednej zwrotnicy ?
                    - czy polaryzacja obydwu głośników ma oznaczenie + na środku; rozumiem że jest taka sama dla wszystkich głośników ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Fox... Zobacz posta
                      - czy dwa głośniki Peerless SDS134 łączymy równolegle w jednej zwrotnicy
                      Tak

Zamieszczone przez Fox... Zobacz posta
                      - czy polaryzacja obydwu głośników ma oznaczenie + na środku; rozumiem że jest taka sama dla wszystkich głośników ?
                      Tak, polaryzacja ma znaczenie. W tym przypadku wszystkie głośniki podłączamy zgodnie z polaryzacją.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                      X