Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satori 2,5 drogi: 2xMW19P-8 + TW29RN - projekt by pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo ładnie Ci to wyszło :-)

Skomentuj

Dzięki!
      No i bardzo ładnie to gra. Ładniej niż z filtracją LR4 :)
      Przede wszystkim lepsza jest średnica. Jako to się mówi jest bardziej nasycona czy jak kto woli dopalona.
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Próbowałeś filtru kaskadowego?

Skomentuj

A co to jest filtr kaskadowy? :biggrin:
          Chodzi Ci o połączenie wooferów w jednej gałęzi, jeden za drugim?
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            Chodzi Ci o połączenie wooferów w jednej gałęzi, jeden za drugim?
            Tak jest.

Skomentuj

To takiego cuda niestety nie przerabiałem...

Skomentuj

Jak to wygląda w praktyce? Sygnał do filtra górnego woofera a od górnego woofera sygnał puszczamy do filtra dolnego woofera?

Skomentuj

Takie filtry kaskadowe sa czesto stosowane w systemach 2.5 droznych, bo moga w pewnych przypadkach znacznie uproscic zwrotnice. Dolny woofer moze wykorzystywac filtracje gornego, a dodatkowa cewka szeregowa koryguje baffle step. Fajnie to widac na projektach Zapha, ale nie tylko.

http://www.zaphaudio.com/ZRT.html na dole stronki

Last edited by Pogromca mitow; 02.10.2020, 12:31.

Skomentuj

Okupione jest to dużo większym prądem płynącym przez cewkę L8 i w zasadzie wyklucza użycie cewki powietrznej. Prościej i taniej, ale czy lepiej?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                    To takiego cuda niestety nie przerabiałem...
                    Paweł, uchyl rąbka tajemnicy i napisz kiedy można się spodziewać Twojego najnowszego projektu?

Skomentuj

Jeszcze długo....
                      Nie mogę się doczekać obudów :mad:

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
                        Okupione jest to dużo większym prądem płynącym przez cewkę L8
                        No i jaki to jest problem dla tej cewki? Szczególnie, że może to być cewka powietrzna nawinięta grubym drutem.

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
                        w zasadzie wyklucza użycie cewki powietrznej.
                        Nie bardzo rozumiem, co wyklucza zastosowanie cewki powietrznej?

Skomentuj

Czy jeśli okleję front, górę, tył, dół kolumn dodatkowo płytą hdf 3mm, wpłynie to negatywnie na brzmienie, czy takie różnice w wymiarach są pomijalne? Mógłbym niby dać zamiast 22 mdf 19mm na górę, tył, dół oraz 16 zamiast 18 na jedną z płyt frontowych tylko robi się to kłopotliwe przy zamawianiu formatek...

Skomentuj

Jeśli będziesz chciał zachować wymiary zewnętrzne, to zabierzesz w ten sposób wewnątrz jakieś 2-3 litry. Strojenie układu trochę się podwyższy, ale nie jakoś dramatycznie, tak z 36 Hz, na 37-38 Hz.
                            W sumie możesz tak zrobić, będzie trochę lepszy "kick" z MW19. A jeśli chciałbyś zachować pierwotny litraż, to zwiększ głębokość obudowy o ok. 10-12 mm.
                            Zresztą możesz to sam sobie dokładnie policzyć. I pamiętaj, to nie apteka, 1 czy 2 litry w tą czy w tamtą nie zmieni diametralnie brzmienia basu...

Skomentuj

Witam, Panie Pawle, rozpocząłem budowę mojich podłogowej, jednak 2droznych na tych samych przetwornikach. To właściwie monitory wobudowie podłogowej (na dole komora zwrotnicy. Obudowa woofera 27L. Czy gdy skończę obudowy mogę liczyć na pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy? Przyznam że poniosło mnie z pierwszym projektem, ale bardzo spodobały mi się przetworniki od SB

Skomentuj

Zamieszczone przez KW początkujący Zobacz posta
                                Witam, Panie Pawle, rozpocząłem budowę mojich podłogowej, jednak 2droznych na tych samych przetwornikach. To właściwie monitory wobudowie podłogowej (na dole komora zwrotnicy. Obudowa woofera 27L. Czy gdy skończę obudowy mogę liczyć na pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy? Przyznam że poniosło mnie z pierwszym projektem, ale bardzo spodobały mi się przetworniki od SB
                                Jak coś to pisz na PW w sprawie pomiarów i zwrotnicy :). Tarnów niedaleko. Pomogę.

Skomentuj

Witam. Mógłbym sobie uprościć obudowy i wykonać proste, pochylone na kolcach różnej długości? Czy bass reflex mógłbym przenieść na przednią ściankę

Skomentuj

Jedno i drugie można tak zrobić.

Przy okazji. Ostatnia wersja zwrotki z filtracją LR2 i filtrem all-pass wyglądała tak:

Skomentuj

hej, pochwale się, również wykonuje wspomniane kolumny wg opisanego przez Pawła projektu i powyższej zwrotnicy. Również tak jak poprzednik "poszedłem na łatwiznę", bo żona zabroniła mi krzywych kolumn :/ wiec będą proste. W salonie mam sporą odległość od miejsca kolumn do miejsca odsłuchu, ok 4-4.5m. Dlatego zakładam, że pochył nie będzie mi potrzebny. Dla ułatwienia, załączam elementy z ww schematu.
                                      Od razu zacząłem również wykonywać centralny wg projektu https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...z-satori-2-way ale narazie ograniczyłem się do wykonania samej obudowy. Czy będę kontynuował centralny, to zdecyduje po wykonaniu głównych kolumn.

Rezistors
                                      R1 1.2 Ohm 10W
                                      R1 2 Ohm 10W
                                      R3 1.5 Ohm 5W
                                      RP1 5.1 Ohm 5W
                                      R2 0.82 Ohm 5W
                                      RP2 6.8 Ohm 5W
                                      R4 15 Ohm 5W
                                      R5 1.5 Ohm 5W

Induction
                                      L1 0.36 mH 487 mOhm
                                      L5 0.33 mH 445 mOhm
                                      L6 0.33 mH 445 mOhm
                                      LP1 0.82 mH 1,35 Ohm
                                      L2 1 mH 300 mOhm
                                      L3 0.3 mH 180 mOhm
                                      L4 3.3 mH 380 mOhm

Capicators
                                      C1 8.2 uF
                                      C5 10 uF
                                      C6 10 uF
                                      CP1 68 uF
                                      C2 6.8 uF
                                      CP2 4.7 uF
                                      C3 12 uF
                                      C4 15 uF
                                      Last edited by wladziu22; 21.11.2024, 23:59.

Skomentuj

Takie głupie pytanie, jak wymieniałeś zwrotnice skoro wew jest przegroda, która blokuje dostęp?

Skomentuj

No jak to jak? Zwrotnicę można wymontować rzez otwór dolnego woofera .
                                          Zresztą przez większą czasu miałem zwrotnicę na zewnątrz.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X