Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satori 2,5 drogi: 2xMW19P-8 + TW29RN - projekt by pawel_luk1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozumiem, czyli dlatego zwrotnica była zaraz za wooferem, a nie gdzieś niżej.
    A jakie wkręty użyto w tych pierwszych białych egzemplarzach kolumn do mocowania głośników ? Nie widać za bardzo na zdjęciach. I jaka powinna byc minimialna długość wkrętów 25mm?
    Jak sprawdzałem sklepach audio to wielkiego wyboru nie ma albo te MZF-8616 4x25 albo MZF-4025.
    hmm a możne przy takich drogich głośnikach producent dodaje gratis i nie trzeba kupować ?
    Last edited by wladziu22; 26.11.2024, 21:41.

Skomentuj

Trzeba. Można takich użyć.
      https://blackdotaudio.eu/wkrety-(50s...157,10366.html

Skomentuj

Hej. Gdzie na poprzednich zdjęciach jest CP1 68 μF umiejscowione na zlutowanej zwrotnicy ?
        Mam juz zamówione elementy ale widzę, że w ostatnim schemacie nie ma kluczowego info, że to 68uF to ma być "elektrolit bi-polar" i zamówiłem ogromy kondor 68uF / 400V ;/ za bagatela 90zl/szt.

Skomentuj

Myślę, że to będzie pomocne

Rysunek montażowy zwrotnicy z filtracja LR2 z filtrem all-pass z posta #57

Zwróćcie uwagę na polaryzację przy podłączeniu tweetera.
          Proszę zwrócić też uwagę, że żaden biegun wysokotonówki nie jest podłączony bezpośrednio do masy.
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Czy oby na pewno poprawny ten schemat połączeń ?
            Wg schematu rezystor R5 powinien być połączony z kondensatorem i potem z WD_out- .
            Natomiast na twoim ostatnim obrazku z połączeniami WF_Dout- łączy się od razu z R5.

RP2 i CP2 zamienione sa miejscami na schemacie połączeń w porównaniu do schematu.
            C3 i R4 tez są miejscami zamienione, przez co punkt wyjsciowy glosnika WF_G OUT to połączenie RP2 z C3 a a nie CP2 i R4 jak na schemacie.
            Last edited by wladziu22; 07.12.2024, 00:02.

Skomentuj

Jest dobrze.
              Elementy połączone szeregowo można zamieniać miejscami w danej gałęzi obwodu.
              Tak samo nie ma znaczenia kolejność elementów równoległych w obwodzie.

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Jaka będzie moc Rms pojedynczej kolumny ? Czy to będzie suma mocy Rms poszczególnych głośników tw29rn i 2x mw19 ? Czyli 80+70+70W ?
                Zastanawiam się czy mój amplituner "popchnie" kolumne trójdrożną. Mam ampli Marantz sr6006 ktoryxma ma 110W przy 8ohm na kanał.

Skomentuj

Głośnik nie ma mocy. Głośniki ma wytrzymałość mocową.
                  Kolejna sprawa to rozkład mocy w kolumnie głośnikowej na poszczególne głośniki. Tego nie da się policzyć "łopatologicznie", bo moc rozkłada się także na elementy zwrotnicy.

Problem, typu "popchnie lub nie popchnie" leży gdzie indziej - w impedancji kolumny głośnikowej i wydajności prądowej wzmacniacza.
                  Jeśli impedancja kolumny spada w pewnych okolicach bardzo nisko, to kiepskie wzmacniacze mają problem z wysterowaniem takich kolumn.

Poprawnym pytaniem więc jest, czy do Twojego amplitunera można podłączyć kolumny o impedancji 4 ohm?

Skomentuj

W manualu amplitunera nie ma wzmianki o impledancji 4 Ohm. Jest za to info jak podłączyć kolumny 6 Ohm i 8 Ohm w odpowiednie sekcje.
                    Jest też info o mocy Rms (110W 8 ohm / kanał) i mocy efektywnej max dla 6 Ohm 190W + 190W.

Zawsze żyłem ze przedświadczeniu że dla niższych impledancji po prostu wzmacniacz będzie słabszy.

BTW jedna kolumnę juz złożyłem i delikatnie tylko puściłem muzykę, i zacząłem "drapać się po głowię" , myśląc przy tym czego tak naprawdę powinienem się spodziewać.
                    Last edited by wladziu22; 22.12.2024, 22:24.

Skomentuj

Prawo Ohma się kłania. Im mniejsza impedancja, tym większy popłynie prąd przy tym samym napięciu.
                      Przy cichym słuchaniu pewnie nic się nie stanie, ale jak rozkręcisz, to się może zabezpieczenie przeciążeniowe włączyć w amplitunerze.

Skomentuj

Cześć,
                        jak byście ocenili pomysł podpięcia takich kolumn do wzmacniacza lampowego push pull o mocy 2x12,5 W, konkretnie Yaquin MS-6V6 ?
                        Obecnie napędza on z powodzeniem JBL E80 o skuteczności 91dB i impedancji 8 ohm (spadek minimalny 3,4 ohm)

Szukałem jakiegoś projektu 3-way na satori, ale wszędzie skuteczność wyraźnie niższa.
                        Ma to szansę zagrać z tym 2,5 way czy to ślepa uliczka i szukać całkiem innych rozwiązań?

pozdrawiam

Skomentuj

Podpinanie słabej lampy do nieco mułowato grających Satori, to przepis na wspaniałą katastrofę.

Skomentuj

Hej, jakby się ktoś pytał .. ukończyłem kolumny :
                            https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ktu-pawel_luk1

Podziękowania dla Pawła za pomoc w pewnych niuansach podczas powstawiania kolumn.
                            Żona też się cieszy, że nie siedzę w piwnicy tylko w salonie
                            Last edited by wladziu22; 03.02.2025, 00:04.

Skomentuj

Czaruję...
                            X