Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MTM 2xSB15CAC30-8 & TW29RB - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MTM 2xSB15CAC30-8 & TW29RB - projekt by borys

Siema

Dawno już nie robiłem MTM'ów więc przy odrobinie wolnego czasu udalo się wyklepać kolejny projekt, motorem działań był kolega mający bardzo dużo wolnego czasu
    Do rzeczy.

Wybór głośników padł na aluminiowe 15stki SB, tym razem w wersji białej oraz tekstylna wersje satori TW29RB z ferrytowym układem magnetycznym.

Obudowa:
    24L/brutto BR strojona na okolice 40-42Hz. Strojenie portu BR można sobie skorygować na podstawie symulatora oraz własnego ucha w docelowym miejscu odsłuchowym.
    Port BR fi50mm x 100mm strojenie 41Hz --> powietrze zaczyna delikatnie furkotać przy bardzo głośnym odsłuchu (blisko maksymalnej mocy jaką zestaw będzie w stanie przetrawić)
    Port BR fi68mm x 210mm strojenie 41Hz --> OK

Materiał 18mm MDF lub sklejka brzozowa. Komora nr 1 wytłumiona na każdej ściance owatą.

W obudowie wrysowałem miejsce na opcjonalną zatyczkę zamykającą wewnętrzną pojemność do 15L, w tym przypadku trzeba bedzie dołożyć do zamkniętej komory trochę dodatkowego, luznego wytłumienia. To tak bardziej dla ciekawskich, chcących zrobiś sobie porównanie CLOSED vs BR. Oczywiście wewnętrzne wzmocnienia można wykonać w inny sposób.

Zwrotnica/brzmienie:

i reversik

Raczej prosta 2rz + 3rz elektryczny @ 2kHz. Początkowo zrobiłem zwrotnice z bardziej wyrównaną charakterystyką w górnej części pasma ale jak się okazało po odsłuchach w wysokich tonach brakowalo mi pewnego wykończenia, bez kropki nad ''i'', jakby ulatywało coś z tła. Nie często mi się zdarza wypychać najwyższą oktawę w górę ale tym razem zdało to egzamin bardzo dobrze. Potwierdza się fakt, że charakterystyki ''nie grają''. Moim zdaniem TW29RB to taki wół roboczy, którego można nisko ciąć i nie będzie marudził jak się mu podłączy byle jaką elektronikę (czego juz o SB26CDC powiedziec nie można). SB15CAC daje solidną ilość niskiego basu. Bas ma miękki charakter, raczej kinowy, kick jest zaznaczony ale nie ma sie co czarować, kałasznikow to to nie jest. Średnica na moje ucho jest genialna, wypelniona mikro-detalami, naturalna, nie ma w niej irytujących naleciałości nawet przy bardzo głośnym słuchaniu.
    Dlaczego nie SB17CAC ? Głośniki można zamontować bliżej siebie (co przy MTM będzie miało znaczenie), bas z SB15CAC jest na tyle dobry, że nie widzę potrzeby po śięganie po 17-stki, mniejsza, lżejsza membrana, smuklejsza obudowa. Zamiast MTM'ow z 17-nastkami, mocn bym rozważył zestaw 3-way.

Zestaw w budzie prototypowej:
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Az mi slina cieknie i bardzo bym chcial sprobowac Satori niz 29RDCN z czyms lepszym od NRXow ale takie zachcianki musza poczekac. Pieknie to wygladaja, 'faza' super, wiec powinno grac. Jak zwykle klasa.:thumbup:

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      Siema

Początkowo zrobiłem zwrotnice z bardziej wyrównaną charakterystyką w górnej części pasma ale jak się okazało po odsłuchach w wysokich tonach brakowalo mi pewnego wykończenia, bez kropki nad ''i'', jakby ulatywało coś z tła. Nie często mi się zdarza wypychać najwyższą oktawę w górę ale tym razem zdało to egzamin bardzo dobrze. Potwierdza się fakt, że charakterystyki ''nie grają''.
      Mam te same odczucia, jeśli chodzi o TW29RN. W nich trzeba w spokoju zostawić tą górkę powyżej 10kHz.
      W swoich 2,5 drogach ostatecznie odłączyłem obwód RC wyrównujący tą górkę.
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

I oto chodzi .... !!! dziękować :) kto też ładnie dziękuje ??
        Last edited by Zap Projekt; 12.01.2019, 16:45.

Skomentuj

Ja Borysowi bardzo dziekuje

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          I oto chodzi .... !!! dziękować :) kto też ładnie dziękuje ??
          Nie tylko za ten projekt, ale caloksztalt tworczosc - aniolku ty strozu moj i mnie pilnoj od glupich pomyslow Zreszta nie tylko jemu, ale wszystkim na forum. Najlepszego w 2019.

- - - - - aktualizacja - - - - -

BTW, pytanie: czy Vituix automacznie generuje minimum phase, czy tez uzywa fazy z pliku zawierajacego charki freq.

Skomentuj

Używa fazy z pliku z pomiarem.
            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Bardzo spodobał mi się ten projekt, od dłuższego czasu coś podobnego chodziło mi po głowie. Tak więc, obudowy już są :)

A kolumny będą gotowe w przyszłym tygodniu. Bedą sobie grały u mnie w biurze :)

Skomentuj

Bardzo ładne. Gratuluję :)!

Skomentuj

Z tego miejsca gratulacje i podziękowania dla Piotra/Borys za projekt. Kolumn grają... i to jak! Bas z 15-tek schodzi dosyć nisko, do tego jest dynamiczny i nie przeciąga. Ładna średnica przechodząca płynnie w wysokie tony, tu duża zasługa dobrych głośników wysokotonowych. To co zwraca uwagę to dobra przestrzeń i stereo. Niestety na razie jako wzmacniacz robi amplituner kina domowego, a źródłem jest telefon - i kolumny nie grają na miarę swoich możliwości.

Zdjęcia wrzucę jutro :)

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                    Zdjęcia wrzucę jutro
                    wrzucaj fotki :)

Skomentuj

Zdjecia zdjecia zdjecia, yes yes yeeeesss...
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Wybaczcie, ostatnio brak czasu na wszystko...

Zdjęcia poniżej robione na szybko telefonem. Warunki trochę spartańskie. Ale sprzęt postawiony na szybko, bo nie mogłem się doczekać aż zagrają :)

Jakby ktoś chciał posłuchać to serdecznie zapraszam.

Skomentuj

Trochę uporządkowałem... Kupiłem dywanik i na wyprzedaży w Ikea stolik nocny, który idealnie się sprawdza jako stolik pod sprzęt :) Niestety akustyka pomieszczenia jest bardzo słaba i bas słychać różnie w różnych częściach pokoju :(

Skomentuj

Byłem, słuchałem, oglądałem. Wyglądają super a grają jeszcze lepiej. Gratuluję twórcom projektu i koledze za wykonanie. Będę też ten projekt realizował. Pozdrawiam.

Skomentuj

Powiedz mi, jak tam rzeczy z pionowym rozproszeniem, dobrym dźwiękiem tylko w pozycji odsłuchowej, czy też dozwolone jest poruszanie się po pokoju?

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta

Pomyśl lepiej aby zrobić miejsce nad amplitunerem bo się ugotuje.
                                Kolumny 4 ohm więc z pewnością będzie robił jako grzejnik więc kilka centymetrów nad nim powinno być .

Skomentuj

Potwierdzam, ja u siebie zacząłem zastanawiać się nad dodatkowym wolnoobrotowym wentylatorem do ampli, bo sprzęt jest tak projektowany, żeby szybko padł, więc pracuje na granicy. Mówię tu o procesorach - ostatnio obraz zaczął mi znikać - dorzuciłem wentylator i problem znikł. Ampli u mnie stoi na szafce, a nie w środku, więc ma czym oddychać.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxim yaroslavl Zobacz posta
                                    Powiedz mi, jak tam rzeczy z pionowym rozproszeniem, dobrym dźwiękiem tylko w pozycji odsłuchowej, czy też dozwolone jest poruszanie się po pokoju?
                                    Muszę jeszcze zrobić akustykę tego pomieszczenia, narazie trudno coś powiedzieć konkretnego. Ale nawet w tej chwili poruszając się po pomieszczeniu, nie ma dużych różnic.

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                    Pomyśl lepiej aby zrobić miejsce nad amplitunerem bo się ugotuje.
                                    Kolumny 4 ohm więc z pewnością będzie robił jako grzejnik więc kilka centymetrów nad nim powinno być .
                                    To jest amplituner stereo. Nie grzeje się tak mocno jak te wielokanałowe. Na górze jest szuflada i nad wzmacniaczem jest jeszcze przestrzeń.

Skomentuj

Jakie to ma znaczenie czy stereo czy KD ?
                                      W środku te same procesory i zasilanie tyle że soft inny.
                                      Jedynie mniej końcówek mocy co i tak nie zmienia faktu że z reguły to pada cyfrówka w tych nowych "wszystko mających" sprzętach.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ale zestawik świetnie się prezentuje i kolorystycznie i proporcjami również .

Skomentuj

toopcool - wiesz z tym to jak utrafisz. Jak cały sprzęt. Robią to na odpierdol żeby tylko było i efekt jest jaki jest.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X