Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cac12 - sb12cacs25-4 + sb26cdc-c000-4 - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cac12 - sb12cacs25-4 + sb26cdc-c000-4 - projekt by raven1985

Głośniki:
    http://www.sbacoustics.com/index.php...-sb12cacs25-4/
    http://www.sbacoustics.com/index.php...b26cdc-c000-4/

Obudowa:

Pojemność jaką ja zastosowałem to około 4.5l ze strojeniem 48-49Hz rurką z polinka: 051-0002
    Alternatywne 2-3l strojenie 60-50Hz.

Zwrotnica

Propozycja elementów z polinka :

L1 - 000-2374
    L2 - 000-1106
    L3 - 000-1260

C1 - 001-0246
    C2 - 001-0250
    C3 - 001-6047

R1 - 002-0274
    R2 - 002-0310

HI-END :)
    L1 - 000-1898
    C3 - 001-0272
    R2 - 002-0193

Wersja "hi-end" zmienia L1 na cewkę powietrzną , C3 na MKP i rezystor na wysokich na superes

Tradycyjnie polecam pobawić się R2 w zakresie 2.7-5.6om dostosowując ilość wysokich do swoich wymagań.
    W przypadku gdy kolumny będą stały w samych rogach pokoju i tym podobnych miejscach gdzie bas może dominować można spróbować zmniejszyć L1 do 0.82mH.
    Niewielkie ruchy C2 też można robić , powiedzmy w granicach 3.9 - 5.6uf.

Obudowa powinna być chociaż minimalnie pochylona pomoże to zgrać się zakresowi powyżej 5khz .
    Ogólnie zalecam odsłuch i dobranie optymalnego pochylenia.
    Ja miałem około 7 stopi i rozwiązałem to tak:

Pomiary:

Brzmienie/posumowanie:
    Początkowo nie specjalnie chciało mi to grać.
    Całość niby grała dobrze ale technicznie , sterylnie tak nudnawo.
    Czuć było jednak, że jest więcej możliwości w tych maluchach niemniej jednak projekt umarł na długi czas.
    Jakiś czas temu włączyłem to ponownie.
    Wcześniej szybko odrzuciłem filtry 1 rządu . To był błąd chyba nie trafiłem w tedy z wartościami.
    Nowa zwrotnica sprawiła, że w końcu zagrały , nuda zniknęła :)
    Teraz mogę z czystym sumieniem polecić te głośniki.
    Szczególnie ta dwunastka jest fajna .
    Last edited by raven1985; 22.07.2019, 20:28.

Fajne takie małe pchełki , na biórko pod pc jak znalazł jaki koszt z zwrotnicami ? Jak wygląda wytłumienie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
      jaki koszt z zwrotnicami ?
      Zwrotnicy ciężko mi powiedzieć bo polik ceny zataił :) Tylko L1 jest droższe . Myślę, że spokojnie za wszystko z wytłumieniem i rurkami BR w 100PLN dało by się zmieścić.
      Same głośniki da się teraz kupić poniżej 7 stów w pewnym sklepie :)

Wytłumienie zapomniałem napisać .
      Ja zastosowałem filc na ściankach budy + 1 warstwę watoliny za głośnikiem tak żeby nie zasłaniać BR.
      Zorbie fotkę i wrzucę .

Skomentuj

Jak wygląda ich apetyt na waciki?

Skomentuj

To 12cm wiec specjalnie wymagające nie są :)
          Ale 4om i stosunkowa mała skuteczność sprawia też, że raczej trzeba celować w kilkanaście/kilkadziesiąt niż kilka Watów :)

Skomentuj

Ten wymiar frontu w projekcie to jest ten "za duży" żeby mieć skos ?

Skomentuj

Patrząc na odległość krawędzi od głośnika na pewno nie - to wymiar na styk..

Skomentuj

Jak można określić brzmienie ceramicznej kopułki ?

Skomentuj

Precyzyjne, lekko chłodne granie z delikatną mgiełką? :)

Skomentuj

Dzięki. Marian, jesteś na bieżąco z głośnikami i konstrukcjami na forum. Potrzebuję właśnie takich małych monitorów jak te Ravena, jest coś jeszcze ciekawego ?
                    Bas nieważny, mam suba. Osobiście preferuję miękkie i delikatnie granie, ale może trzeba spróbować czegoś nowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      Marian, jesteś na bieżąco z głośnikami i konstrukcjami na forum. Potrzebuję właśnie takich małych monitorów jak te Ravena, jest coś jeszcze ciekawego ?
                      Są bardziej obcykani i osłuchani ode mnie na tym forum, niech oni się wypowiedzą.

Osobiście preferuję miękkie i delikatnie granie, ale może trzeba spróbować czegoś nowego.
                      Czyli takie jak np. Ushery?
                      Jeśli tak to te maluchy Ravena będą grały zupełnie inaczej... tak myślę.

Skomentuj

Tak, Ushery to moje granie.
                        Szukam gotowego projektu na jakichś ciekawych głośnikach których nie miałem, o SB to się dowiedziałem na forum że istnieją w ogóle.
                        Jeśli chodzi o ceramiczne głośniki wydawało mi się że to domena drogich głośników jak accuton.

Skomentuj

Jeśli chodzi o ceramiczne głośniki wydawało mi się że to domena drogich głośników jak accuton.
                          Bo Accuton ma prawdziwie ceramiczną membranę, a w przypadku SBA to taka ściema, bo to w zasadzie jest membrana aluminiowa, jedynie pokryta cieniutką warstwą ceramiki.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                            A jak mają się do tego głośniki które ostatnio nabyleś?

Skomentuj

Pewnie dlatego nie ma zabezpieczenia jak accuton.
                              W PDF jest napisane "Ceramic" :)
                              Luszti jak to gra ?

Skomentuj

Nie na temat...
                                Luszti jak to gra ?
                                Nie wiem, nie miałem i nie mam ochoty, dla mnie midwoofery SBA z serii innych niż Satori są buczydłami na basie, czego ja wybitnie nie lubię.

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                A jak mają się do tego głośniki które ostatnio nabyleś?
                                Tym raczej bliżej do Accutonów jeśli chodzi o technologię wykonania membrany niż do powlekanego aluminium.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki, poczekam aż się Raven obudzi :)

Skomentuj

Też jestem ciekaw tych kolumn. Jak to gra na basie w porównaniu do innych 13-15cm głośników?

Skomentuj

Mnie raczej środek i góra interesuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Jeśli tak to te maluchy Ravena będą grały zupełnie inaczej... tak myślę.
                                        Będa grały zupełnie inaczej :)
                                        Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                        Jak to gra na basie w porównaniu do innych 13-15cm głośników?
                                        Bas jest trochę spowolniony/zmiękczony , nic mi nie buczało itp.
                                        Zejście jest wysterczające jak na ten rozmiar głośnika , daje jakąś tam podstawę na basie .

Mnie raczej środek i góra interesuje.
                                        Średnica z tej 12 jest dobra i raczej uniwersalna .
                                        Natomiast czy kopułka i całość Ci podejdzie to już musisz spróbować sam :)
                                        Mi osobiście ta 12 bardziej podoba się ze szmacianą kopułką SB29RDNC.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X